دیمیتری پسکوف همچنین تأکید کرد: روند همکاری مسکو و تهران به مسیر روابط روسیه و آمریکا ارتباطی ندارد.
به گزارش ایرنا، این سخنان پس از آن مطرح شد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و همتای آمریکایی وی دونالد ترامپ شامگاه چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در تماسی تلفنی با یکدیگر گفتوگو و برای دیدار حضوری توافق کردند..کرملین در گزارشی از این نشست از برنامه هستهای ایران به عنوان یکی از موضوعات مورد گفت و گو سران مسکو و واشنگتن یاد کرده بود.
مسأله هستهای ایران میتواند و باید به صورت دیپلماتیک حل شود
سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ایرنا تأکید کرد: ما معتقدیم که اگر اراده سیاسی از سوی همه طرف های درگیر وجود داشته باشد، مسأله برنامه هسته ای ایران می تواند و باید به صورت دیپلماتیک حل شود.
پرسشهای خبرنگار ایرنا در مسکو و پاسخ پسکوف سخنگوی کرملین را در ادامه بخوانید:
ایرنا: در گزارش اولیه کرملین از مکالمه تلفنی رؤسای جمهور روسیه و ترامپ، اشاره شد که طرفین درباره برنامه هستهای ایران نیز گفت و گو کردهاند. آیا ترامپ خواسته مشخصی از روسیه داشت و اینکه پاسخ رئیسجمهور پوتین چه بود؟
سخنگوی کرملین: برنامه هسته ای ایران در واقع در طول مکالمه تلفنی بین رئیس جمهور روسیه و رئیس جمهور ایالات متحده مورد توجه قرار گرفت. با این حال ، این موضوع در میان نکات اصلی بحث نبود. موضوع اصلی این تماس تلفنی، ترمیم همهجانبه روابط روسیه و آمریکا بود.
ایرنا: برخی تصور میکنند که به دنبال دیدار آتی رؤسای جمهور روسیه و آمریکا، مسکو از دوستان روزهای سخت خود به ویژه ایران دور خواهد شد. آیا مسکو، قائل به تداوم مناسبات راهبردی با ایران است؟ حتی اگر ترامپ، خواهان پایان همکاری نزدیک روسیه با ایران شود؟
سخنگوی کرملین: مسکو به روابط خوب و مشارکت با ایران اهمیت می دهد و قصد دارد این مناسبات را به صورت جامع توسعه دهد، از جمله کمک به حل مهمترین مسائل مانند برنامه هسته ای.
(در مجموع باید یادآور شد که) روند همکاری مسکو و تهران به مسیر روابط روسیه و آمریکا ارتباطی ندارد.
ایرنا: آقای ددُف سفیر روسیه در تهران در مصاحبهای گفته است: غرب به دنبال حذف روسیه و چین از مذاکرات هستهای با ایران است. به نظر شما، کشورهای غربی از حذف کشورهای دوست تهران در مذاکرات هستهای چه مقاصدی را دنبال میکنند؟ غرب با وجود حضور دوستان تهران (مسکو و پکن)، در توافق قبلی، بدعهدی کرد. آیا تضمینی وجود دارد که کشورهای غربی به توافق احتمالی جدید پایبند باشند؟
سخنگوی کرملین: ما معتقدیم که اگر اراده سیاسی از سوی همه طرف های درگیر وجود داشته باشد، مسأله برنامه هسته ای ایران می تواند و باید به صورت دیپلماتیک حل شود.
ایرنا: در گزارش کرملین از تماس تلفنی ذکر شده بود که رئیس جمهور پوتین و همتای آمریکاییاش درباره خاورمیانه گفتگو کردند. آیا در این گفت وگوی تلفنی ایده ترامپ درباره موضوع آوارگی اجباری فلسطینیان نیز مطرح شد؟ آیا رئیسجمهور روسیه در این تماس در این باره نیز صحبت کرد؟
سخنگوی کرملین: همانطور که قبلا اشاره کردیم، حل و فصل مسائل خاورمیانه در این تماس تلفنی مورد بحث قرار گرفت، اما درباره جزئیات گفت و گو نشد.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد: با توجه به اجرا نشدن الزامات شورای امنیت از طرف کشورهای اروپایی در قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا، آنها مانند طرف آمریکایی حق ندارند در مسیر بازگرداندن تحریمهای لغو شده ایران و استفاده از بند «اسنپبک» حرکت کنند.
زاخارووا افزود: امروزه واضح است که کشورهای غربی برنامه های کاملا متفاوتی دارند و از (تمرکز بر روی) عدم اشاعه هسته ای فاصله دارند. آنها به ایران بهعنوان نوعی منبع خطر دائمی بهطور مصنوعی نیاز دارند که میتوان با هر وسیلهای با آن مبارزه کرد و با چنین روشی، آنها به دنبال این هستند که ناتوانی خود در مذاکره و نقض فاحش الزامات شورای امنیت را پنهان کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه مفاد اصلی قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در اکتبر سال ۲۰۲۵ میلادی ( برابر با آبان ۱۴۰۳) منقضی می شود، خاطرنشان کرد: پس از آن، معاهده عدم اشاعه (انپیتی) و توافقنامه پادمان جامع آژانس بین المللی انرژی اتمی که ایران به آن پایبند است، به قوت خود باقی خواهد ماند.
زاخارووا تأکید کرد: نه معاهده و نه توافقنامه هیچ محدودیت برای توسعه انرژی هسته ای صلح آمیز تعیین نمی کنند، مشروط بر اینکه تعهدات منع اشاعه انجام شده باشد و تأیید شود.
پیش از این نیز ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه ۱۶ خردادماه ۱۴۰۳ در نشستی با رؤسای خبرگزاریهای داخلی و خارجی در حاشیه مجمع بینالمللی اقتصادی سن پترزبورگ در این باره گفته بود: از نظر ما ایران به تعهدات خود در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی کاملا پایبند است و آنها را انجام میدهد و تخطی نکرده است.
پوتین با اشاره به اقدام آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ در خروج از برجام گفت: آمریکا به شکل یکجانبه از برجام خارج شد و از طرف دیگر، جالب است که اروپاییها به ایران میگفتند که شما باید یکجانبه به تعهدات خود پایبند باشید. این مسخره است.
پوتین ادامه داد: موضع روسیه این است که به برجام پایبند باشید و تعهدات اضافی نیز از یکدیگر نخواهید. ما از مقامهای ایران خواستیم که آرامش خود را حفظ کنند و به برجام پایبند بماند، اما همواره با خود فکر میکردم که چگونه میتوان برجام را پیش برد؟
وی خاطرنشان کرد: باید مکانیزمهای جدیدی پیدا کرد. اینکه یک دولت توافقی را امضا کند و دولت بعدی آنرا مچاله کند که توافق نیست!
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: ایران به تمام تعهدات خود در چهارچوب برجام پایبند بوده است و از آنها تخطی نکرده است؛ ایران حق مشروع استفاده از انرژی هستهای را دارد و غرب باید این موضوع را بپذیرد.