به گزارش ایرنا، شالیکاران مازندرانی در شرایطی سال زراعی جدید را آغاز کردند که افزایش قیمت برنج در بازار برای آنها شوق آفرین بود و گویی در سال جاری اندکی زودتر از سالهای گذشته دست به کار شده و شخم و شیار زمستانه را از مدتی قبل آغاز کردند.
هر چند در شرایط فعلی برنج تولیدی از دست کشاورزان خارج شده و این افزایش قیمت سود چندانی برای آنها ندارد اما انگیزه ای برای تولیدکنندگان یکی از راهبردی ترین محصول کشاورزی است.
شالیکاران مازندرانی در سالهای گذشته با تداوم خشکسالی با کمبود آب های جاری مواجه بودند تا جایی که حتی در فصل زمستان برای شخم و شیار اراضی شالیزاری با کمبود آب مواجه بودند.
از طرف دیگر ذخایر برفی در ارتفاعات مازندران که طی سه سال اخیر و در دوره خشکسالی به شکل چشمگیری کاهش یافته بود، بنا به آمارهای ثبت شده شرکت آب منطقهای مازندران امسال با رشد بیش از ۳.۵ برابری و رسیدن به ۱۴ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع شرایط بهتری پیدا کرده و امیدواری برای بهبود وضعیت منابع آبی استان در فصل کشاورزی پیش رو را افزایش داده است.
سطح پوشش برفی ارتفاعات مازندران در چند سال اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی و افزایش دمای هوا در ارتفاعات و کاهش بارش برف به طور محسوس و چشمگیری کاهش یافت که پیامدهای این موضوع در بهار و به ویژه تابستان با کاهش آورد رودخانهها محسوس بود. اما بارشهای مناسب برف پاییزی و زمستانی امسال در ارتفاعات مازندران و افزایش مساحت پوشش برف در مناطق مرتفع این استان نوید بهتر شدن وضعیت منابع آبی و شرایط یخچالهای استان در فصل کشاورزی پیش رو را میدهد.
با توجه به آمارهای شرکت آب منطقهای مازندران، مساحت پوشش برفی مازندران با بارشهای مناسب برف در حال حاضر حدود ۱۴ هزار و ۸۰۰ کیلومترمربع است که رشد بیش از ۳.۵ برابری نسبت به زمان مشابه سال گذشته را نشان میدهد.
بر اساس آمارهای ارائه شده آب منطقه ای مازندران سطح پوشش برف ارتفاعات مازندران در ۲۶ بهمن پارسال چهار هزار و ۱۷ کیلومتر مربع بود که این رقم در حال حاضر با توجه به بارش مناسب برف در پاییز و زمستان سال جاری به بیش از ۱۴ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع رسیده است.
برف های انباشت شده در مناطق بالادستی مازندران به مرور آب شده و یکی از منابع تامین کننده آب های اراضی شالیزاری در این خطه از شمال محسوب می شود.
از طرف دیگر برآوردهای آماری نشان از افزایش میزان برف در حوزه های آبریز هراز، سدشهید رجایی، گلورد و ردخانه بابلرود دارد که این آبرزیها تامین کننده بخش زیادی از اراضی شالیزاری مازندران هستند.
سدهای مازندران که به عنوان تامین کننده بخش قابل توجی از آب اراضی شالیزاری این خطه از شمال است بارش برف و باران هفته قبل جانی دوباره به این سدها داده و ذخیره آب این سدها را افزایش داد.
ذخیره ۲۸۰ میلیون متر مکعبی
در این پیوند مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای مازندران اظهار کرد: بارشهای نیمه دوم بهمن هفت میلیون متر مکعب به حجم آب ذخیره شده در سدهای مازندران اضافه کرد.
فرهاد خلردی گفت: بارش های اخیر مجموع آب ذخیره شده در مخزن سدهای این استان را طی یک هفته از ۲۷۳ میلیون متر مکعب به ۲۸۰ میلیون متر مکعب رساند که ۹۸ میلیون متر مکعب بیشتر از ذخیره سدهای استان در مدت مشابه سال گذشته است.
وی با بیان اینکه میزان بارندگی استان از یکم تا ۲۶ بهمن ۵۳ میلیمتر بود، اظهار کرد: ۳۱.۵ میلیمتر از کل بارشهای بهمن ماه مازندران مربوط به سامانه بارشی اخیر است که در نیمه دوم ماه جاری فعال شد و بارشهای خوبی را در این استان ثبت کرد.
خلردی ادامه داد: این بارشها به ویژه در مناطق بالادست سدهای استان منجر به افزایش حجم آب ذخیره شده پشت سدها شد و هفت میلیون متر مکعب به ذخایر آبی استان در مخزن سدها اضافه کرد.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای مازندران خاطرنشان کرد: پیش از فعال شدن سامانه بارشی اخیر در مازندران حجم آب موجود در مخزن سدهای مازندران ۲۷۳ میلیون متر مکعب معادل ۶۲ درصد مجموع ظرفیت ذخیره ۱۱ سد مازندران بود. اما پس از بارندگیها این رقم به ۲۸۰ میلیون متر مکعب معادل ۶۳.۳ درصد رسید.
خلردی با بیان اینکه مجموع ذخیره سدهای مازندران در تاریخ ۲۷ بهمن امسال نسبت به زمان مشابه سال گذشته حدود ۵۸ درصد بیشتر شده است، افزود: البته آبگیری سد گلورد به تازگی آغاز شده و در صورت جدا کردن آمار موجودی این سد، مجموع آب ذخیره شده در مخزن ۱۰ سد فعال و بهرهبرداری شده مازندران حدود ۲۶۹ میلیون متر مکعب است که معادل ۸۲ درصد پرشدگی مخزن این ۱۰ سد شامل سد شهید رجایی ساری، سد آیتالله صالحی مازندرانی(البرز)، سد میجران رامسر، سد شیاده، سد برنجستانک، سد فریمصحرا، سد صلاحالدینکلا، سد سنبلرود، سد الیمالات و سد عباسآباد است.
به گفته مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای مازندران، موجودی آب سد شهید رجایی ساری پیش از بارشها ۱۱۷.۸ میلیون متر مکعب بود که اکنون به ۱۲۰ میلیون متر مکعب رسیده و حجم آب ذخیره شده در مخزن سد آیتالله صالحی مازندرانی(البرز) نیز از ۱۲۵.۶ میلیون متر مکعب به ۱۲۸ میلیون متر مکعب افزایش یافت.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.