نهادهای حقوق بشری بینالمللی گزارش کردند که حملههای رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر/آبان ۱۴۰۲) بخشهای وسیعی از زیرساختهای حیاتی غیرنظامی و خدمات عمومی را ویران کرده و مانع بازگشت دهها هزار لبنانی به خانههای خود شده است.
حملههای رژیم صهیونیستی از زمان اجرایی شدن توافق آتشبس ۲۷ نوامبر (۷ آذر ۱۴۰۳) میان این رژیم و حزبالله لبنان، به شهادت دستکم ۵۷ نفر در لبنان منجر شده است؛ از این تعداد، دستکم ۲۶ نفر کسانی بودند که تلاش میکردند به روستاهایی که همچنان تحت اشغال ارتش رژیم صهیونیستی هستند بازگردند.
بهگفته سازمان بینالمللی مهاجرت سازمان ملل (IOM) تا ۵ فوریه ۲۰۲۵ (۱۷ بهمن)، نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر در این کشور بهدلیل حملههای رژیم صهیونیستی آواره شدهاند. افراد متاثر از جنگ باید بتوانند حقوق خود را درمورد غرامت، مسکن، آموزش، برق، آب و مراقبتهای بهداشتی و ... تحقق بخشند.
حملههای رژیم صهیونیستی بین اکتبر ۲۰۲۳ (مهر/آبان ۱۴۰۲) تا دسامبر ۲۰۲۴ (آذر/دی ۱۴۰۳) به لبنان بیش از ۴ هزار شهید و بیش از یک میلیون آواره برجای گذاشت. براساس برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP)، دهها هزار واحد مسکونی، مشاغل و تاسیسات کشاورزی در سراسر لبنان آسیب دیدهاند. بیشتر خسارتهای ناشی از استفاده ارتش رژیم صهیونیستی از سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت بوده است.
رمزی کیس، محقق دیدهبان حقوق بشر گفت: اقدامهای اسرائیل، یعنی تخریب عمدی منازل و زیرساختهای غیرنظامیان و استفاده از سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت، بازگشت بسیاری از ساکنان به روستاها و خانههای خود را غیرممکن میکند. حتی اگر خانههایشان هنوز آنجا باشد، وقتی آب، برق، مخابرات و زیرساختهای بهداشتی وجود ندارد، چگونه میتوانند به خانههای خود بازگردند.
مهدی صادق، که انجمن خدمات امدادونجات اورژانس نبطیه را اداره میکند، گفت که خیرین باید ارائه خدماتی را در اولویت قرار دهند که ساکنان را قادر به بازگشت و زندگی در روستاهای خود میکند.
کشورهای کمککننده در اکتبر ۲۰۲۴ (مهر/آبان ۱۴۰۳) متعهد شدند که بیش از ۷۵۰ میلیون دلار کمک بشردوستانه برای حمایت از لبنان ارائه کنند. اما ارزیابی بانک جهانی در نوامبر ۲۰۲۴ (آبان/آذر ۱۴۰۳) تخمین زد که خسارتهای ناشی از جنگ به ساختارهای فیزیکی به تنهایی بالغ بر ۳.۴ میلیارد دلار است، زیرا نزدیک به ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در سراسر لبنان آسیب دیده یا ویران شده است.
محققان حقوق بشر در نوامبر و دسامبر ۲۰۲۴ (آبان تا دی ۱۴۰۳) از حومههای جنوبی بیروت و شهرهای نبطیه و صور در جنوب لبنان بازدید کرده و با ۱۲ نفر از ساکنان، ازجمله مقامهای شهر، مدیران مدارس، کارمندان بخش آب و فاضلاب و صاحبان فروشگاهها مصاحبه کردند.
مهدی صادق در ۳۰ نوامبر (۱۰ آذر) گفت: در سه روز گذشته، ما نتوانستیم چیزی برای خوردن در اینجا پیدا کنیم. فروشگاهها و رستورانها از بین رفتهاند؛ همچنین بانکها، فروشگاههای مواد غذایی و همه داروخانهها از بین رفتهاند.
بمباران و گلولهباران شهرها، شهرکها، روستاها و سایر مناطق پرجمعیت اثرهای غیرمستقیم طولانیمدت دارد که میتواند سالها پس از پایان درگیریها باعث آسیب غیرنظامیان شود. سلاحهای انفجاری به زیرساختهای غیرنظامی حیاتی آسیب میزنند یا آنها را تخریب میکنند، که در ادامه با ارائه خدمات عمومی، مانند مراقبتهای بهداشتی و آموزش، تداخل میکند که به نوبه خود حقوق بشر را نقض میکند.
۲ تکنسین در موسسه آب جنوب لبنان، شرکت عمومی مسئول تامین آب در سراسر جنوب لبنان، به دیدهبان حقوق بشر گفتند که حمله رژیم صهیونیستی به یک ایستگاه تصفیه و پمپاژ آب شهر طیر در ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) دسترسی حدود ۷۲ هزار نفر در شهر و مناطق اطراف آن را به آب مختل کرد.
درحالی که تنظیمات موقتی در شبکه آب بیش از یک ماه بعد دسترسی ساکنان را به آب برقرار کرد، اما ایستگاه آب، که منبع اصلی آب برای مردم در طیر و مناطق اطراف آن است، باید از ابتدا بازسازی شود.
محققان دیدهبان حقوق بشر از ۲ مدرسه در حومه جنوبی بیروت و در نبطیه که بهشدت براثر استفاده رژیم صهیونیستی از سلاحهای انفجاری آسیب دیده بودند، بازدید کردند. مدیر یکی از مدارس، گفت که تلاشهای بازسازی پس از جنگ باید حمایت از بازسازی مدارس آسیبدیده، خرید تجهیزات جدید مدرسه، و حمایت مالی برای خانوادههای آسیبدیده از جنگ را در اولویت قرار دهد.
دیدهبان حقوق بشر همچنین دریافت که در شعاع کمتر از ۱۰۰ متر از مجموعه مدرسه لیسهدولافینس، دستکم ۷ ساختمان مرتفع تخریب شده یا آسیب قابل توجهی داشتند.
- بیشتر بخوانید:
- کشتار خبرنگاران لبنانی با مهمات آمریکایی
- تخریب ساختمانهای مسکونی؛ استراتژی رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان
محققان در طول بازدید خود از این مدرسه دریافتند که در چندین کلاس درس، علاوه بر سالن و راهروهای مدرسه، تمام دیوارها از بین رفته و تقریبا تمام پنجرهها شکسته شده و شیشه، آوار و گرد و غبار کف را پوشانده است.
دیدهبان حقوق بشر مجموعهای از جنایتهای جنگی آشکار و حملههای ارتش رژیم صهیونیستی را مستند کرده است. ازجمله این جنایتها میتوان به حملههای عمدی به روزنامهنگاران، نیروهای حافظ صلح، پزشکان و اشیاء غیرنظامی، علاوه بر استفاده غیرقانونی از وسایل بمبگذاریشده و فسفر سفید توپخانهای در مناطق پرجمعیت، اشاره کرد.
بدون دسترسی به مسکن، آب و برق، صدها هزار نفر در سراسر لبنان همچنان از پیامدهای جنگ رنج میبرند.
برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) دریافته است که ۸۳ موسسه آموزشی، ۳۶ مرکز بهداشتی، ۴۰ تاسیسات آب، ۱۸ تاسیسات مخابراتی و ۳۶ تاسیسات برق عمومی در مناطق نبطیه، بنتجبیل و صور در جنوب لبنان و همچنین بعلبک آسیب دیدهاند.
بهگزارش برنامه توسعه سازمان ملل تنها در منطقه نبطیه، بیش از ۲۷ درصد از موسسههای آموزشی، ۸۲ درصد از تاسیسات برق عمومی و ۳۳ درصد از تاسیسات آب آسیب دیدهاند.
همچنین بیش از ۲۷ درصد ساختمانها در منطقه مرجعیون و نزدیک به ۱۵ درصد از ساختمانها در بنتجبیل آسیب دیده یا ویران شدهاند.
در همین حال، براساس گزارش صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف)، از هر ۳ کودک در سن مدرسه در لبنان، یک کودک از مدرسه بازمانده است. یونیسف گفت که دولت باید آموزش را در اولویت قرار دهد و متعهد به تامین مالی داخلی عادلانه و کارآمد باشد تا اطمینان حاصل شود که همه کودکان، بهویژه آسیبپذیرترین افراد، میتوانند به آموزش با کیفیت، ایمن و فراگیر دسترسی داشته باشند.
همچنین بهگفته سازمان سیودچیلدرن Save the Children، دستکم ۶۰ مدرسه از سپتامبر ۲۰۲۴ (شهریور/مهر ۱۴۰۳) تخریب شده و تقریبا همه مدارس لبنان در طول تشدید جنگ بین سپتامبر و نوامبر ۲۰۲۴ (آبان/آذر ۱۴۰۳) بسته شدند که بر ۱.۵ میلیون کودک تاثیر گذاشت. سیودچیلدرن گفت که ۷۷ درصد از مدارس دولتی بین سپتامبر و نوامبر ۲۰۲۴ بهدلیل قرار گرفتن در مناطق درگیری یا بهدلیل اینکه بهعنوان سرپناه جمعی برای افراد آواره تغییر کاربری داده بودند، فعال نبودند.
بهگفته وزارت بهداشت عمومی لبنان، بیش از ۲۴۰ کارمند بخش بهداشت درپی حملههای رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند و دستکم ۶۸ بیمارستان، ۶۳ مرکز مراقبتهای اولیه بهداشتی و ۱۷۷ آمبولانس آسیب دیدهاند.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر/آبان ۱۴۰۲)، ۴۷ درصد از حملهها به بخش مراقبتهای بهداشتی در لبنان به مرگومیر منجر شده است که درصدی بالاتر از هر درگیری فعال فعلی دیگر است.
انتهای پیام/