شناسهٔ خبر: 71428326 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

ترامپ: روسیه و اوکراین هر دو خواهان پایان جنگ‌اند

نخستین گام برای صلح در اوكراین

صاحب‌خبر -
گروه بین الملل:  رئیس جمهور ایالات متحده، با اشاره به اینکه ممکن است به زودی با رئیس جمهور روسیه دیدار کند گفت مسکو و کی‌یف هر دو خواهان پایان سریع جنگ هستند؛ در همین حال مقام‌های ارشد آمریکا برای دیدار با مقام‌های روسیه عازم سفر به عربستان هستند.
دونالد ترامپ گفت که تلاش او برای برقراری صلح بین روسیه و اوکراین ادامه دارد و «سخت در حال کار بر روی آن هستیم».
او گفت که به نظرش ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، «می‌خواهد درگیری تمام شود، و زود هم تمام شود» و همتای اوکراینی او، ولودیمیر «زلنسکی هم همین را می‌خواهد».
 ترامپ همچنین از احتمال دیدار خود با ولادیمیر پوتین خبر داد و بدون اشاره به جزئیات گفت: «زمان آن مشخص نیست، اما ممکن است خیلی زود باشد».
در همین حال وبسایت اکسیوس و روزنامه روسی کومرسانت گزارش داده‌اند که گفت‌وگوهای مقام‌های آمریکا و روسیه قرار است روز سه‌شنبه در پایتخت عربستان برگزار شود.
کاخ سفید و مقام‌های روسیه در این باره اظهار نظر رسمی نکرده‌اند اما استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه،  گفت: « من به همراه [مایک والتز] مشاور امنیت ملی به عربستان می‌رویم.»
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا هم که به اسرائیل سفر کرده، قرار است از آنجا راهی عربستان شود.
پیش از این خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده بود که هیئت روسیه احتمالا شامل یوری اوشاکوف، دستیار ولادیمیر پوتین، و سرگئی ناریشکین، مدیر سرویس اطلاعات خارجی، باشد. با این حال روزنامه کومرسانت از احتمال حضور سرگئی لاوروف در این مذاکرات خبر داد.
مقام‌های اوکراین گفته‌اند دعوتی برای شرکت در مذاکرات عربستان دریافت نکرده‌اند؛ اما استیو ویتکاف و مارکو روبیو هر دو  تاکید کردند که اوکراین از مذاکرات کنار گذاشته نشده و این مرحله تنها گام نخست به شمار می‌رود.

دیدار روبیو با مقام‌های روسیه در عربستان
مقام‌های آمریکایی اعلام کردند که مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، در روزهای آینده برای گفت‌وگوهایی با هدف پایان دادن به جنگ در اوکراین با مقام‌های روسیه در عربستان سعودی دیدار خواهد کرد.
 روبیو  گفت که روزهای آینده مشخص خواهد کرد که آیا ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، درباره صلح با اوکراین جدی است یا نه.
او ، همچنین گفت که در تماس اخیر خود با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، درباره شرایط دشوار فعالیت سفارت آمریکا در مسکو صحبت کرده است.
 روبیو در این گفت‌وگوی تلفنی همچنین بر تعهد رئیس‌جمهور ترامپ «برای پایان دادن به جنگ در روسیه و همچنین همکاری‌های بالقوه در مورد برخی دیگر از مسائل بین دو کشور» تاکید کرد.
مارکو  قرار است در ادامه این سفر منطقه‌ای طی روزهای آینده به ریاض سفر کند.
بر اساس گزارش‌ها،  روبیو را در این سفر مایکل والتز، مشاور امنیت ملی، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه، همراهی می‌کنند. این اطلاعات را مقام‌های آمریکایی به شبکه خبری سی‌بی‌اس گفته‌اند.
کیت کلاگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، گفته بود که واشنگتن و مسکو و کی‌یف در این مذاکرات شرکت خواهند داشت و اتحادیه اروپا به این نشست دعوت نشده است.
اما ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، گفته است که به مذاکرات در عربستان سعودی دعوت نشده است.
 کلاگ  گفت که مذاکرات قبلی «به دلیل دخالت بیش از حد طرف‌های مختلف» شکست خورده است: «شاید این حرف من مانند کشیدن گچ روی تخته سیاه باشد و کمی آزاردهنده به نظر برسد، اما چیزی که می‌گویم کاملاً صادقانه است.»
این در حالی است كه  مهم‌ترین نگرانی مقام‌های اروپا این است که دیگر نمی‌توانند روی حمایت نظامی ایالات متحده حساب کنند و همچنین اینکه شاید توافق احتمالی دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین به تضعیف امنیت قاره اروپا منجر شود.در همین حال نخست وزیر بریتانیا از احتمال اعزام نظامیان این کشور به اوکراین به عنوان نیروهای حافظ صلح خبر داده است.
کی‌یر استارمر این موضوع را در یادداشتی که  در روزنامه تلگراف منتشر شد اعلام کرد.
به نوشته تلگراف، اعلام این موضع نخست وزیر بریتانیا در آستانه نشست پاریس به ویژه فشار بر کشورهایی مانند آلمان را افزایش می‌دهد که تمایلی به حمایت از ایده استقرار صلح‌بانان اروپا در اوکراین ندارند. استارمر در یادداشت خود همچنین نوشت که بریتانیا می‌تواند نقشی منحصر به فرد به عنوان پل ارتباطی بین اروپا و آمریکا در روند صلح اوکراین ایفا کند.
در همین حال، به گفته ارتش اوکراین نیروهای روسیه حملات خود را در شرق این کشور به شدت افزایش داده‌اند، در حالی که یک مقام ناتو پیش‌بینی کرد مسکو با نزدیک شدن مذاکرات برای پایان جنگ، سرعت و شدت حملات خود را بیشتر خواهد کرد.
تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین از پنجم اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد و دو طرف در روزهای اخیر بر شدت حملات خود علیه یکدیگر افزوده‌اند.

پیش‌شرط زلنسکی برای پذیرش پیشنهاد آمریکا 
رئیس‌جمهوری اوکراین اعلام کرد آمریکا تنها در صورتی می‌تواند از منابع معدنی این کشور بهره‌برداری کند که در ازای آن، تضمین‌های امنیتی ارائه دهد که از تجاوزهای آینده روسیه جلوگیری کند.
ولودیمیر زلنسکی،  می‌گوید به وزرای خود دستور داده است توافق پیشنهادی برای دسترسی آمریکا به معادن عناصر کمیاب این کشور را امضا نکنند، زیرا این توافق بیش از حد به نفع آمریکا تنظیم شده است.
به گفته دو مقام ارشد اوکراینی پیشنهادی که در گفت‌وگوی زلنسکی با جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ مطرح شد، هیچ تضمین امنیتی مشخصی در ازای بهره‌برداری از منابع معدنی اوکراین ارائه نکرده است.
یک مقام ارشد کاخ سفید تصمیم زلنسکی برای امضا نکردن این توافق را «کوتاه‌بینانه» توصیف کرده است.
زلنسکی  گفت: «به وزرایم اجازه امضای این توافقنامه را ندادم، چون از نظر من این توافق تا از ما و منافعمان محافظت نمی‌کند.»به گفته مقام‌های اوکراینی این پیشنهاد به شکلی تنظیم شده بود که آمریکا بتواند از منابع معدنی کمیاب اوکراین «به‌عنوان جبران کمک‌های قبلی دولت بایدن» و همچنین «به‌عنوان پرداختی برای حمایت‌های آینده» استفاده کند.
اوکراین دارای ذخایر گسترده‌ای از مواد معدنی کمیاب است که در صنایع هوانوردی، دفاعی و هسته‌ای کاربرد دارند. دولت آمریکا پیش‌تر با هدف کاهش وابستگی به چین، علاقه خود را به دسترسی به این ذخایر اعلام کرده بود. زلنسکی اما تاکید کرده که هرگونه بهره‌برداری از این منابع باید با ارائه تضمین‌های امنیتی برای جلوگیری از تجاوزهای آینده روسیه همراه باشد.
او افزود: «برای من، ارتباط بین تضمین‌های امنیتی و سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی بسیار مهم است.»

 

برچسب‌ها: