یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه گفت: برای هر دولتی در لبنان به شدت خطرناک است که در برابر ائتلاف حزبالله و جنبش امل بایستد و با بزرگترین طایفه این کشور مقابله کند.
علیرضا مجیدی در گفتوگو با خبرنگار جماران با اشاره به ممانعت دولت لبنان از فرود پروازهای ایران در فرودگاه این کشور، اظهار کرد: تا کنون حزبالله در قبال این اقدام دولت لبنان واکنش خاصی را نشان نداده، زیرا فعلا مهمترین دغدغهاش میزان جمعیت حاضر در مراسم تشییع سیدحسن نصرالله است. اگر حجم جمعیت بالا نباشد، فشارهای دولت لبنان بر حزبالله افزایش خواهد یافت. اما اگر جمعیت بالایی در مراسم حضور پیدا کند، آنگاه ممکن است رفتار دولت لبنان نیز تغییر یابد، زیرا اگر از مواضع کنونی خود عقبنشینی نکند، آنگاه رفتار حزبالله نیز متفاوت خواهد شد.
وی با بیان اینکه وضعیت فعلی لبنان تحت تأثیر اسرائیل نیست، افزود: این شرایط ناشی از همسویی دولت لبنان با آمریکا و فرانسه است. در صورت اینکه یکشنبه هفته آینده جمعیت قابل توجهی در مراسم تشییع حاضر شود، ممکن است این کشورها نیز رویه خود را در قبال حزبالله تلطیف کنند. در گذشته نیز حضور گسترده مردم در تشییع جنازه رفیق حریری، معادلات سیاسی لبنان را تغییر داد. اکنون نیز چنین چیزی ممکن است مجددا رخ دهد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه حزبالله بخش بسیار بزرگی از جامعه لبنان را تشکیل میدهد، بیان کرد: حداقل یکسوم جامعه لبنان شیعه اند و بزرگترین طایفه این کشور را تشکیل میدهند. از طرفی، جنبش امل و حزبالله تنها نمایندگان سیاسی شیعیان لبنان هستند. در انتخاباتهای پارلمان، سهمیههای اهل سنت و مسیحیان بین احزاب مختلف تقسیم میشود، اما هر بار ۲۷ کرسی شیعی به صورت یکدست به ائتلاف حزبالله و جنبش امل تعلق میگیرد.
مجیدی ادامه داد: حتی در انتخابات ۲۰۱۸ تلاش شد که یک رقیب برای حزبالله بتراشند که در رأس آن وکیلمدافع صدام قرار داشت، اما حتی یک کرسی هم به دست نیاوردند. در انتخابات اخیر نیز خیلی تلاش شد که گروههای مدنی رأی شیعیان را کسب کنند، اما باز هم تمام کرسیها به ائتلاف حزبالله و امل رسید. لذا برای هر دولتی در لبنان به شدت خطرناک است که در برابر این ائتلاف بایستد و با بزرگترین طایفه این کشور مقابله کند.
کشورها رابطه دیپلماتیک خود با سوریه را آغاز خواهند کرد
وی در ادامه این گفت و گو، در پاسخ به سوالی در خصوص تحولات سوریه با اشاره تماس چندی پیش پوتین و جولانی و همچنین سفر آتی جولانی به عراق برای شرکت در نشست سران عرب، در خصوص آینده روابط کشورها با سوریه، گفت: از سمت تمام این کشورها، رابطه دیپلماتیک با جولانی برقرار میشود، اما نه الزاما رابطهای حسنه و ویژه؛ زیرا از جولانی انتظار دارند قطعنامه ۲۲۵۴ (صادرشده در سال ۲۰۱۵ که خواستار تشکیل دولتی قانونی، فراگیر و غیرفرقهای در سوریه است) را اجرا کند. در سفر اخیر وزیر خارجه سوریه به پاریس نیز وعدههایی در این خصوص داده شد، اما در کل جولانی به دنبال یک حکومت مقتدر مرکزی تابع خودش است که مورد قبول غربیها نیست. اگرچه که غرب اکنون همکاریهای موقتی با جولانی برای عبور از دوران گذار دارد.
حماس حاضر به واگذاری قدرت در غزه خواهد شد
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه همچنین با اشاره به گفته اخیر نتانیاهو مبنی بر طرح «باز کردن درهای جهنم» به روی غزه در صورت عدم آزادسازی تمام گروگانها، افزود: به نظر میرسد کشورهای عربی به زودی رسما از حماس بخواهند که قدرت را در غزه واگذار کند. حماس نیز پیشتر در خصوص سیستم حکمرانی آینده غزه چراغ سبزهایی نشان داده بود. اگر حماس مقاومت کرده و حاضر به واگذاری قدرت نشود، امکان دارد مجددا نتانیاهو به غزه حمله کرده و حتی شاهد عدم اجرای مرحله دوم آتشبس باشیم. در غیر این صورت اما احتمالا اتفاق خاصی نیفتد و این گفته نتانیاهو در حد تهدید باقی بماند.
مجیدی اضافه کرد: طبق چیزی که ترامپ پیشتر گفت، قرار بود استراتژی باز کردن درهای جهنم دو شب پیش اجرا شود، اما اتفاقی نیفتاد و تبادل اسرا هم در حال انجام است. اساسا اسرائیل و آمریکا به مرگ گرفتهاند تا حماس به تب راضی شود. اکنون نیز نتانیاهو مجددا این تهدید را مطرح کرده تا حماس وادار به واگذاری قدرت در غزه شود. نشانههای موجود حاکی از این است که حماس این موضوع را قبول خواهد کرد و این تهدیدها فقط برای محکمکاری است.
وی با اشاره به تهدیدات ترامپ مبنی بر تلاش برای کوچاندن اجباری مردم غزه، عنوان کرد: اکثریت قاطع مردم حاضر به ترک غزه نخواهند شد، زیرا میدانند از همان سال ۱۹۴۸ تا کنون هر که از خاک فلسطین خارج شد، دیگر نتوانست بازگردد. این مردم اگر میخواستند خاک خود را ترک کنند، در طول ۱۵ ماه جنگ میرفتند. تنها ممکن است اقلیتی از مردم غزه حاضر به کوچ داوطلبانه شوند که این مسأله ترامپ را حل نمیکند، زیرا همچنان بافت غزه فلسطینی باقی میماند که از گذشته هم برای حفظ خاک خود مصممتر اند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: اما در هر صورت رویهای آغاز میشود که در بلندمدت پیامدهایی را علیه فلسطینیها دارد. در غزه بین ۲ تا ۲.۴ میلیون جمعیت ساکن است. اگرچه اکثریت مطلق این جمعیت در غزه میمانند و طرح ترامپ شکست میخورد، اما اگر حتی ۵ درصد مردم این باریکه از سرزمین خود کوچ کنند، اولین بار خواهد بود که آمریکا مستقیما خودش بانی کوچ مردم غزه شده است.
مجیدی اضافه کرد: آوارگان قبلی فلسطینی نتیجه جنگهای عرب و یهود بودند، نه مداخله مستقیم آمریکا و عمدتا هم در سالهای ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ یعنی در دوران جنگهای بزرگ آواره شدند. اکنون اما غزه در آتشبس قرار دارد و اگر در چنین شرایطی و به پیشنهاد آمریکا بخشی از مردم غزه اقدام به مهاجرت کنند، این میتواند آغاز یک روند خطرناک باشد، هرچند در هر صورت غزه فلسطینی باقی خواهد ماند.