افشین ابراهیمی روز دوشنبه در گفتوگو با ایرنا، یادآور شد: از محل مسوولیتهای اجتماعی وزارت نفت ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار برای حفاظت و مرمت هشت نقش برجسته مهم و در معرض خطر استان اختصاص یافته است.
او اظهار کرد: فارس دارای بیشترین تعداد آثار صخره ای و نقوش برجسته سنگی در کشور است و به همین دلیل این میراث در اولویت برنامه ریزی های حفاظتی اداره کل میراث فرهنگی استان قرار گرفته است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس افزود: مراحل تشریفات اداری فاز دوم مرمت و ساماندهی نقش برجسته نقش چوگان برای عقد قرارداد با پیمانکار صاحب صلاحیت در حال انجام است، با این وجود پایگاه میراث جهانی منظر ساسانی فارس با بهرهگیری از کارشناسان خبره مرمت آثار سنگی از چندی پیش ، انجام اقدامات حفاظتی اضطراری بر روی نقش برجسته های آسیب دیده تنگ چوگان را آغاز کرده است.
ابراهیمی ادامه داد: بر اساس گزارش تیم حفاظتی و مرمتی ، جداشدگی بخشی از قطعات این سنگ نگاره، بخاطر وجود نواقصی در عملیات مرمتی سالهای گذشته بوده و بخشی هم ناشی از تاثیر عوامل محیطی است.
او اضافه کرد: به این دلیل، تیم حفاظتی و مرمتی مجبور شدند بخشهای بیشتری از قسمتهای مرمتی سابق را باز کنند و دوباره ترمیم کنند.
مدیر پایگاه جهانی منظر ساسانی فارس در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است چنین اتفاقاتی پس از مرمت اخیر نیز رخ دهد، گفت: در این عملیات حفاظتی و مرمتی از بروز ترین و استاندارترین مواد استفاده شده، اما این به تنهایی کافی نیست و باید شرایط عمومی نگهداری اثر هم مورد توجه قرار گیرد.
ابراهیمی افزود: قسمتهایی از نقش برجسته تاجگذاری بهرام اول بویژه در ناحیه بازو دچار ترک خوردگی شده و هر لحظه بیم آن میرفت که باعث جداشدگی و ریزش شود، به همین خاطر لازم بود پیش از وقوع حادثه و تشدید عارضه ، عملیات حفاظتی و مرمتی بر روی نواحی در معرض خطر انجام شود.
او عنوان کرد: عمده کارهای پیش بینی شده برای ساماندهی و بهینه کردن شرایط عمومی محوطه تعریف شده و در قالب این پروژهاجرای مسیر بازدید تنگ چوگان و مسیر بازدید ارگ حکومتی که انجام شده است.
ابراهیمی اضافه کرد: تکمیل مسیر سنگ فرش تنگ چوگان، نورپردازی و تهیه و نصب مبلمان محیطی،اجرای پوشش های حفاظتی بر روی آثار و بقایای معماری در معرض خطر ، ساماندهی سنگهای تاریخی پراکنده، تثبیت بدنه های معماری متزلزل و تعمیر و تعویض و فنس کشی های حفاظتی از دیگر اقدامات برنامه ریزی شده در این محوطه باستانی است.
تنگ چوگان در ۲۳ کیلومتری شمال غربی شهرستان کازرون در نزدیکی شهر بیشاپور که یکی از آثار به جا مانده از دوره ساسانیان است که دی ماه سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.