به گزارش مشرق، «مهدی فخرالدین» بازیگر لبنانی گفت لبنانیهای مانده در تهران از تصمیم دولت این کشور که مانع بازگشت آنها شده است، ابراز نارضایتی کرده و خواستار ارائه راهحلهای جایگزین هستند، به ویژه اینکه بسیاری از این افراد، تعهدات کاری دارند که ممکن است بر آینده شغلی آنها تأثیر بگذارد.
وبگاه خبری المنار گزارش کرد روشن است که هزاران دانشجوی لبنانی در ایران تحصیل میکنند و هزاران نفر دیگر در آنجا مشغول به کار هستند و به برنامهریزی برای سفر و اطلاع از زمان بازگشت به کشورشان نیاز دارند، در حالی که تصمیم دولت لبنان که بنا به درخواست آمریکا و رژیم صهیونیستی اتخاذ شده است، این امر را با مشکل مواجه کرده است.
مشکل توقف پرواز از تهران به بیروت در حالی پیش آمده است که شرکت هواپیمایی «ماهان» روزانه و هفتگی پروازهایی به بسیاری از کشورها از جمله دبی، استانبول، مسکو و سن پترزبورگ دارد، بدون اینکه تحریمها مانع آن شود، بر خلاف آنچه در لبنان رخ داده است.
در رابطه با منع فرود هواپیمای «ماهان» حامل شهروندان لبنانی در فرودگاه بیروت، منابعی به وبگاه المنار گفتند صهیونیستها روز پنجشنبه مطابق با ۱۳ فوریه ۲۰۲۵ اخطار دادند که در صورت پذیرش هواپیمای ماهان، به بهانه اینکه ممکن است این هواپیما حامل پول برای حزبالله باشد، فرودگاه بینالمللی بیروت را بمباران خواهند کرد.
در پی این تهدید، وزارت کار و حمل و نقل لبنان از مدیریت فرودگاه بیروت خواسته است به خطوط هوایی ماهان اطلاع دهد که دو پرواز این شرکت به بیروت را نمیپذیرد؛ که قرار بود یکی از این پروازها عصر پنجشنبه و دیگری روز جمعه انجام شود. این منابع افزودند که این دو پرواز بدون اینکه دلیل آن ذکر شود، به هفته آینده موکول شدهاند.
این اتفاقات در پی ادعای «آویخای ادرعی»، سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی در صفحه اجتماعی ایکس رخ داد مبنی بر اینکه «سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران ایران در هفتههای گذشته اقدام به قاچاق پول از طریق فرودگاه بینالمللی رفیق حریری کرده است تا حزبالله لبنان را برای حمله به رژیم صهیونیستی مسلح کند».
نیروهای امنیتی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان مسالمتآمیزی که خواستار بازگشت خانوادههای خود بودند، از زور استفاده کردند
نیروهای امنیتی لبنان دیروز یکشنبه، گاز اشکآور به سوی معترضان در جاده قدیمی فرودگاه بینالمللی بیروت شلیک کردند که با در دست داشتن پرچمهای لبنان، مخالفت خود را با تصمیم بسته شدن فرودگاه به روی هواپیماهای ورودی از ایران که حامل لبنانیهای بازگشتی به کشورشان بودند، اعلام کردند و تجمع آنها مسالمتآمیز بود.
در این زمینه، «عباس دبوق» وکیل و پژوهشگر امور حقوقی، در مصاحبه با شبکه المنار تأکید کرد که آنچه در جاده فرودگاه رخ داد را نمیتوان اغتشاش نامید، بلکه تجمع مسالمتآمیزی بود زیرا سازمان دهندگان آن در بیانیههایی اعلام کردند که مدت این تجمع فقط یک ساعت بود. بنابراین یک تجمع محدود و منظم بوده است و هیچ دلیلی وجود نداشت که ارتش لبنان از زور استفاده کند.
وی تأکید کرد آنچه اتفاق افتاده در چارچوب حق شهروند در آزادی بیان قرار دارد؛ حقی که در قانون اساسی لبنان، میثاقهای بینالمللی و اعلامیه جهانی حقوق بشر تضمین شده است. استفاده از گاز اشکآور باید آخرین راه حل در برخورد با اعتراضات و تظاهرات باشد و پس از دادن هشدارها و اخطارها قرار بگیرد.
وکیل و پژوهشگر امور حقوقی تصریح کرد این رفتار نیاز دارد که مقامات مربوطه لبنانی مشخص کنند که آیا تجمع مسالمتآمیز و ابراز آزادیها در زمان قیمومیت آمریکا، ممنوع شده است یا خیر.
حزبالله خواستار تحقیق در پی حمله به تظاهرکنندگان مسالمتآمیز شد
در همین زمینه، حزبالله لبنان در بیانیهای اعلام کرد «تجمع مردمی که دیروز حزبالله در اعتراض به مداخله آشکار اسرائیل در امور لبنان و نقض حاکمیت ملی برگزار کرد، حرکتی مسالمتآمیز و ابراز موضع فرهنگی مردم در مخالفت با تسلیم بیدلیل در برابر دیکتههای خارجی بود.»
حزبالله با بیان اینکه معترضان با حمله نیروهای ارتش لبنان به سمت آنها غافلگیر شدند، این رفتار را نکوهیده خواند که نشاندهنده تجاوز غیرموجه به شهروندان مسالمتآمیز و تلاشی مشکوک برای درگیر کردن ارتش در رویارویی با مردم خود است.
حزبالله از فرماندهی ارتش لبنان خواست تحقیقات فوری در مورد این تجاوز محکوم شده انجام داده و اقدامات لازم را برای حفظ نقش نهاد نظامی در حفاظت از ثبات و صلح داخلی انجام دهد.