به گزارش جماران، خاویر میلی، رئیسجمهوری آرژانتین روز شنبه در پی سقوط ارزش رمزارزی که پیشتر آنرا تبلیغ کرده بود، مجبور به پذیرش اشتباه خود شد.
ارزش رمزارز مورد وثوق آقای میلی ابتدا پس از این حمایت به سرعت افزایش یافت اما به تدریج روند نزولی را طی کرد و دچار افتی فاحش شد.
به گزارش فرانسپرس، دفتر ریاست جمهوری آرژانتین پس از انتشار خبر سقوط ارزش این رمزارز از آغاز «تحقیقاتی فوری» در این خصوص خبر داد.
طبق گزارش رسانهها و خبرگزاریهای داخلی در آرژانتین، خاویر میلی عصر جمعه در پلتفرم شبکه اجتماعی ایکس پیامی منتشر کرد و در آن از یک «پروژه خصوصی» با هدف «تحریک رشد اقتصادی آرژانتین از طریق تأمین مالی کسبوکارهای کوچک و کارآفرینان آرژانتینی» تمجید کرد.
بنا بر این گزارشها، پیام منتشر شده توسط آقای میلی چنین بود: «جهان مشتاق سرمایهگذاری در آرژانتین است.» لیبرا ($LIBRA) نام ارز دیجیتال تبلیغ شده توسط خاویر میلی است که نشان دلار ($) در کنار آن نقش بسته نیز در این پست به چشم میخورد و همچنین، لینک وبسایت مربوط به این پروژه نیز توسط رئیس جمهوری آرژانتین تبلیغ شده بود.
توکن تبلیغ شده توسط رئیس جمهوری آرژانتین اما پس از جهشی یکباره به سرعت دچار افت شد و در نهایت ارزش آن به شدت پایین آمد.
خاویر میلی ساعاتی بعد پیام خود را از روی شبکههای اجتماعی حذف کرد و نوشت: «من از جزئیات این پروژه اطلاعی نداشتم و پس از آشنایی با آن، تصمیم گرفتم تبلیغ آن را ادامه ندهم.»
او همچنین افزود: «بدهی است که هیچ ارتباطی با شرکت خصوص مدعی راهاندازی این پروژه نداشتهام.»
در این میان اما بنا به برخی گزارشها، طراحان این پروژه بیش از ۱۰۷ میلیون دلار نقدینگی ناشی از جهش اولیه ارزش رمزارز لیبرا را به جیب زدند و رئیس جمهوری آٰرژانتین را نیز در موقعیتی بسیار دشوار قرار دادند.
اقتصاددانان، متخصصان ارزهای دیجیتال و چهرههای سیاسی مخالف آرژانتینی به دلیل تبلیغ این پروژه به شدت از او انتقاد کردند و گفتند که این دارایی دیجیتال میتواند یک کلاهبرداری یا طرح پونزی باشد.
کارشناسان این ماجرا را نوعی کلاهبرداری موسوم به «راگ پول» (rug pull) دانستند. در این نوع کلاهبرداری، توسعه دهندگان متقلب، توکن رمزنگاری جدیدی ایجاد میکنند و قیمت را بالا میبرند و پس از جذب سرمایهگذاران، ارزش توکن را خارج کرده و قیمت آن را به حدود صفر میرسانند.
کوبیسی لتر، تحلیلگر بازارهای مالی جهانی در توییتی نوشت: «تنها چند دقیقه پس از عرضهٔ این ارز، چند دارندهٔ عمده شروع به نقد کردن میلیونها دلار ارز دیجیتال لیبرا کردند. برخی از آنها بیش از ۴ میلیون دلار سود کردند، چرا که این توکن به ۴.۶ میلیارد دلار در ارزش بازار رسید. این ارز ساعت ۵:۴۰ عصر به وقت شرق آمریکا به اوج قیمت خود صعود کرد و سپس بهطور ناگهانی سقوط آزاد کرد.»
«کلاهبرداری جهانی»
ریاست جمهوری آرژانتین روز شنبه در بیانیهای اعلام کرد که با توجه به اتفاقات رخ داده، آقای میلی به دفتر مبارزه با فساد دستور داده است تا بیدرنگ هرگونه تخلف احتمالی از سوی اعضای دولت، از جمله خود رئیسجمهوری را بررسی کند.
این بیانیه از تشکیل کارگروهی ویژه در دفتر ریاست جمهوری برای «تحقیق فوری در خصوص عرضهٔ رمزارز لیبرا و تمام شرکتها یا افراد مرتبط» خبر داد و تاکید کرد که خاویر میلی «به هیچ وجه در توسعهٔ» این ارز دیجیتال نقشی نداشته است.
خاویر اسمالدون، دانشمند علوم رایانه و اینفلوئنسر دیجیتال که به خاطر افشای طرحهای هرمی شناخته میشود، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، این عملیات کوتاهمدت را «کلاهبرداری جهانی» نامید. او به خبرگزاری فرانسه گفت: «بر اساس آنچه تاکنون مشخص شده، سود حاصل از این کلاهبرداری حدود ۱۰۷ میلیون دلار بوده است. شایدهم بیشتر.»
«کلاهبردار رمزارز»
کریستینا کریشنر، رئیس جمهوری سابق و چهره مخالف دولت کنونی در آٰرژانتین روز شنبه ضمن انتقاد شدید از خاویر میلی او را یک «کلاهبردار رمزارز» نامید.
ماکسیمیلیانو فرارو، از ائتلاف مدنی میانهرو تاکید کرد که پارلمان باید یک «کمیسیون تحقیق ویژه» برای «روشن شدن حقایق و تعیین مسئولیتها» در این ماجرا تشکیل دهد.
فرانسیسکو اوناتو که در رسانههای محلی به عنوان وکیل شخصی خاویر میلی معرفی شده، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس مدعی شد که رئیسجمهوری صرفاً قصد داشته شرکتی را که به ادعای خودش در راستای تقویت اقتصاد آرژانتین فعالیت میکرد، معرفی کند و به دلیل نداشتن سوءنیت، مرتکب جرمی نشده است.