شناسهٔ خبر: 71414786 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

«تجربه» خط پایان مذاکرات را نشان می‌دهد

سمنان- بسیاری از صاحب نظران سیاسی در استان سمنان عقیده دارند که «تجربه» مذاکره با آمریکا نه تنها برای ایران بلکه برای دیگر کشورها، نشان می‌دهد که نباید چندان به اوضاع خوش بین بود.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: زمانی که اوباما در آمریکا و حسن روحانی در ایران سر کار آمدند موضوع تحریم‌های سنگین اتحادیه اروپا و آمریکا و کشورهایی که همسو با آنان بودند، وضعیت نامساعدی را بر اقتصاد کشورمان تحمیل کرده بود. شرایطی که حتی سبب شد کسی که تحریم‌ها را کاغذ پاره می‌خواند اعتراف کند که برای آثار سو تحریم‌ها باید چاره‌ای اندیشید.

تولید یکی از بخش‌هایی بود که استان سمنان بیشترین آسیب‌ها را دید زیرا قطعات و ماشین آلات و مواد اولیه و … مورد تحریم قرار گرفتند، به کشور وارد نشدند و در نتیجه تولید گران ما مجبور شدند آنها را در بازارهای سیاه به چند برابر قیمت خریداری کنند و همین موضوع سبب افزایش هزینه تولید در کشور شد.

روایت تحریم‌ها

در استان سمنان بسیاری از کارخانه‌ها از تحریم‌هایی که زمان احمدی نژاد بر کشور مستولی شده بود ضررهای هنگفت دیدند و حتی بسیاری شأن در زمان دولت‌های نهم و دهم و حتی یازدهم تعطیل شدند. همان کارخانه‌هایی که بخشی شأن در نهضت احیای واحدهای راکد به همت دولت سیزدهم به تولید بازگشتند اما بخشی شأن هنوز هم در رکود به سر می‌برند.

جالب اینجا است که اگر به تاریخ ورود کارخانه‌های راکد استان سمنان به رکود نگاه کنیم ۹۰ درصدشان در بین سال‌های ۸۵ تا ۹۵ راکد شده اند یعنی اوج تحریم‌ها؛ اما به هر صورت در دولت اوباما و روحانی مذاکرات ایران با پنج بعلاوه یک یعنی آمریکا و اروپا صورت گرفت و نتیجه آن برجام شد موضوعی که از تحریم‌های ایران کاست و اقتصاد ایران توانست به بازارهای جهانی دست یابد و تعامل با کشورهای منطقه نیز مهیا شد.

«تجربه» خط پایان مذاکرات را نشان می‌دهد

ترامپ روی کار آمد

زمانی که ترامپ در دو نخست خود به کاخ سفید وارد شد در اقدامی قابل پیش بینی برجام را پاره کرد زیرا عقیده داشت این برجام به ایران امتیازات بسیاری داده است در نتیجه یک طرفه از برجام خارج شد و پیش بینی تلویحی رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره بدعهدی آمریکایی‌ها به تحقق پیوست و نتیجه دو سال مذاکرات یکباره بی فایده شد.

حالا بعد از چند سال دوباره دولتی بر سر کار آمده که در ابتدای انتخابات شعار مذاکره می‌داد و توانست رأی مردم را نیز بگیرد اما چه کسی است که نداند تجربه ما نشان داده که شرایط مذاکره با آمریکا حتی مانند شش ماه قبل هم نیست چه برسد به چند سال قبل و لذا مذاکره به گفته رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، قرار نیست همه مشکلات کشورمان را حل کند و دلیل آن هم تجربه است.

مذاکره‌ای که شرافتمندانه نیست

امام جمعه مهدیشهر در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه تجربه بزرگترین درس ما برای مذاکرات است، گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند «مذاکره کردن «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست» زیرا بدعهدی از ویژگی‌های آمریکایی‌ها است و نه با ایران بلکه با هیچ کشور دیگری نمی‌توانند مذاکره داشته باشند.

حجت الاسلام محمد بارانی با بیان اینکه تجربه نشان داده که آمریکایی‌ها قابل اعتماد نیستند، ابراز کرد: کافی است به تجربه کشورها و شخصیت‌های منطقه نگاهی بیاندازیم و برای مثال جمال عبدالناصر را مثال بزنیم که زمانی با سخنرانی‌های مهم خود و با دشمنی با اسرائیل توانسته بود در جهان عرب سری در سرها داشته باشد.

وی با بیان اینکه عبدالناصر اعتقاد به اتحاد جهان عرب و ایستادگی در برابر اسرائیل داشت، افزود: همان فرد اما زمانی که مبارزه را زمین گذاشت و به مذاکره روی آورد به یکباره همه چیز را از سوی آمریکایی‌ها تغییر یافته دید و حتی در کشورش کودتایی رخ داد و یک شبه همه چیز عوض شد تا حکومتی نظامی در مصر بر سر کار بیاید و این تجربه مذاکره است.

«تجربه» خط پایان مذاکرات را نشان می‌دهد

تجربه ناصر و عرفات

امام جمعه مهدیشهر با بیان اینکه نمونه‌های بسیاری از این موضوع می‌توان یافت برای مثال یاسر عرفات را می‌توان گفت که یک چهره برجسته در جهان عرب و بین فلسطینی‌ها بود، گفت: عرفات کسی بود که اسلحه در دست داشت تا برای جهان عرب و فلسطین مبارزه کند و برای خود اعتباری را به دنبال آورد.

بارانی با بیان اینکه یاسر عرفات روزی به این نتیجه رسید که می‌تواند به آمریکا مذاکره کند و در نتیجه اسلحه را زمین گذاشت و به میز مذاکره رفت، بیان کرد: نتیجه این اعتماد آن بود که عرفات چیزی نصیب فلسطینی‌ها نشد و حتی یاسر عرفات هم بعد از مدتی ترور شد و از بین رفت تا بار دیگر شاهد مثالی از مذاکره را شاهد باشیم.

وی با بیان اینکه در دولت روحانی دو سال مذاکره صورت گرفت و به قول رهبر معظم انقلاب اسلامی رفتند، لبخند زدند و صحبت کردند و در نهایت به توافقی دست یافتند که ترامپ به محض ورود به کاخ سفید آن را پاره کرد، افزود: ما بیش از تعهدات مان حتی در برجام عمل کرده بودیم اما طرف مقابل از آن خارج شد و لذا این تجربه‌ای است که باید از مذاکره درس گرفت.

امام جمعه مهدیشهر ضمن بیان اینکه آمریکا نشان داده هر کجا که برای مذاکره می‌رود قصد نابودی را دارد و نه سازندگی، تاکید کرد: تجربه نه تنها در ایران بلکه در کشورهای منطقه هم نشان داده که آمریکایی‌ها هیچ وقت قابل اعتماد نبوده و هیچ وقت هم قابل اعتماد نخواهند بود.

بدعهدی آمریکایی‌ها و سیاست چماق و هویج

یک کارشناس مسائل سیاسی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه بدعهدی آمریکایی‌ها بزرگترین مانع مذاکره است، گفت: برخی در رسانه‌ها این‌طور جلوه می‌دهند که گروهی در حاکمیت ایران نمی‌خواهد که کشور مذاکره کند و یا تحریم‌ها برداشته شود در صورتی که این طور نیست کسی نمی‌گوید مذاکره نباید کرد بلکه موضوع این است که طرف مقابل اصلاً برای مذاکره نمی‌آید.

محمد علی عامری با بیان اینکه آمریکا برای امتیاز گیری، تضعیف طرف مقابل، در فشار قرار دادن، تحت تأثیر قرار دادن و همچنین استیلا وارد میز مذاکره می‌شود و اصلاً مذاکره با این نوع نگاه اصلاً عقلانی نیست، افزود: موضوع همان مسئله چماق و هویج است یعنی آمریکا به ازای یک امتیازی که می‌دهد ده فشار اعمال می‌کند و این است که رهبر معظم انقلاب اسلامی می‌فرمایند مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست زیرا آمریکا اصلاً برای مذاکره وارد نشده است.

وی با بیان اینکه آمریکا به دنبال منافعی است که از جمله آن می‌توان به طرح پیمان ابراهیم و خاور میانه جدید اشاره کرد، افزود: در این خاور میانه جدید ایران به عنوان یک رکن قدرت مند که آمریکا و اسرائیل از پس آن بر نمی‌آیند می‌بایست محدود شود و قدرت آن به یک محدوده خاصی تضعیف شود تا آمریکا و متحدانش بتوانند هر غلطی که می‌خواهند کنند و لذا اصلاً مذاکره با ایران برای بهبود شرایط نیست بلکه برای تضعیف ایران است.

«تجربه» خط پایان مذاکرات را نشان می‌دهد

مشکل جای دیگری است

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه آمریکا به دنبال حذف ایران از معادلات است تا بتواند طرح مارشال خاورمیانه یا همان خاور میانه جدید که معمار آن هم داماد دونالد ترامپ است را عملی سازد، تاکید کرد: مشکل اینجا است که برخی فکر می‌کنند همه مسائل ایران با مذاکره حل می‌شود در صورتی که این‌طور نیست.

عامری با بیان اینکه مگر در دوران برجام که شرایط اقتصادی ایران بهبود یافت و تحریم‌ها تا حد زیادی برداشته شده بود وضعیت اقتصادی و دلار و … خیلی بهتر شد؟ افزود: عمده مشکل اقتصادی کشورمان سو مدیریت دولتی‌ها و فقدان برنامه‌ریزی و تسهیلگری از سوی مجلسی‌ها است که ملغمه‌ای از مشکلات را برای مردم پدید آورده‌اند و هیچ کدام از این دو مورد هم با مذاکره حل شدنی نیست.

موضوع پیمان ابراهیم و پیوستن برخی کشورهای منطقه به آن که رهبر معظم انقلاب اسلامی هم به آن اشاره داشته و فرمودند که آمریکایی که به خیال خود در حال کشیدن نقشه جدید دنیا هستند ولی این عملی نخواهد شد، موضوعی است که بسیاری تحلیل گران به آن اشاره دارند و بر این عقیده هستند که آمریکا به دنبال تضعیف ایران است در نتیجه موضوع آمریکا تنها هسته‌ای نخواهد بود بلکه به مرور پهپاد، موشک‌ها، سلاح‌ها و قدرت بازدارندگی و دفاعی و … را نیز طلب خواهد کرد و این شرافتمندانه نیست اما در این وضعیت باید چه کرد؟

گوش مان به دهان رهبری باشد

حجت الاسلام جلیل شریفی نیا کارشناس مسائل سیاسی و امام جمعه آرادان در گفتگو با خبرنگار مهر، راهکار را توجه به رهبر معظم انقلاب اسلامی می‌داند و می‌گوید: هر زمان که گوش مان به دهان مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی نایب امام زمان (عج) باشد دچار خطا نمی‌شویم.

این موضوعی است که دیگر کارشناسان سیاسی نیز به آن اشاره دارند همانطور که حجت الاسلام محمد عزیزی امام جمعه میامی و از کارشناسان مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: نتانیاهو قبل از سفر به آمریکا این ارزیابی را داشت که ایران تضعیف شده و نیاز است که ترامپ مصمم باشد تا در برابر ایران بایستد و همین ارزیابی‌ها هم سبب شد تا ترامپ آن یادداشت معروف اعمال محدودیت‌ها را امضا کند.

عزیزی با بیان اینکه هدف ترامپ برداشتن قدم در راستای تحقق اهداف نتانیاهو است، افزود: در مقابل اما رهبر معظم انقلاب اسلامی این نقشه را دیدند و فرمودند که هرگز کشور جمهوری اسلامی ایران با آمریکا مذاکره‌ای ندارد و علت آن هم تجربه است زیرا تجربه امروز به ما می‌گوید که نباید مذاکره‌ای داشته باشیم.

وی با بیان اینکه آمریکا همه چیز را با هم می‌خواهد، افزود: یک روز صحبت از برجام بود، روز دیگر مسائل هسته‌ای، روز بعد موشک‌های بالستیک و جبهه مقاومت و … می‌شود لذا آمریکا حدی برای خود متصور نیست و تجربه این موضوع را نشان داده است همانطور که آن دولت لیبرال دو سال کشور ما را معطل کرد و خندیدند، دست دادند، مذاکره کردند اما ترامپ برجام را پاره کرد اینجا بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی هوشمندانه فرمودند اگر شما برجام را پاره کنید ما آن را آتش خواهیم زد.