شناسهٔ خبر: 71413835 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

اجازه نمی‌دهیم ترامپ روابط ما با همسایگان را خراب کند/ برای بازگشت دیپلماتیک به سوریه عجله نداریم

اسماعیل بقائی با اشاره به سفر تخت روانچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه به عراق و رایزنی‌هایش با مقامات این کشور گفت اجازه نمی‌دهیم ترامپ و برنامه فشار حداکثری او روابط ما با همسایگانمان را تخریب کند.

صاحب‌خبر -

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوال خبرنگار قدس آنلاین در خصوص اظهارات رئوف شیبانی نماینده ویژه وزیر امور خارجه در باره دریافت پیام‌های غیر مستقیم از دولت موقت سوریه و ماهیت این پیام، همچنین اظهارات مشابه اسعد الشیلانی وزیر خارجه دولت موقت سوریه در مورد ارسال پیامهای مثبت بین دو پایتخت و چشم انداز ازسرگیری روابط دیپلماتیک گفت: در مورد سوریه موضع ما بدون تغییر است و همیشه گفته‌ایم سرنوشت مردم سوریه باید توسط مردم آن و بدون دخالت مخرب خارجی تامین شود.

وی افزود: قطعا سوریه‌ای با ثبات امن و عاری از تروریسم و افراط‌گرایی خشن به نفع همه کشورهای منطقه است و ما به دقت تحولات را در حوزه مسائل دوجانبه رصد و رفتار و گفتار همه طرف‌ها را پیگیری می‌کنیم .

بقائی تأکید کرد: در عین حال تعجیلی نداریم و با توجه به عملکرد طرف‌های مقابل درباره گام‌های خود در خصوص روابط دیپلماتیک تصمیم گیری می‌کنیم.

اجازه نمیدهیم روابط ما با همسایگانمان را تخریب کنند

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی کشور در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار قدس آنلاین در خصوص سفر اخیر تخت راونچی به عراق و رایزنی های او با مقامات این کشور و اینکه موضع دولت عراق در خصوص فرمان ترامپ برای فشار حداکثری و یه صورت خاص جلوگیری از روابط اقتصادی ایران با همسایگان خود خاصه عراق برای دور زدن تحریم ها مختل شود اخذ شده؟ گفت: ایران بعنوان کشوری ریشه دار و استوار در غرب آسیا با اتکاء به توانمندی های خودش و تکیه بر پیوندهای عمیق تاریخی، فرهنگی اقتصادی و ... با همسایگان از هر فرصتی برای تامین منافع و ثبات منطقه استفاده می‌کند.

بقائی با اشاره به رایزنی های معاون سیاسی وزیر خارجه در بغداد، تصریح کرد: اجازه نخواهیم داد شرارت طرف‌ های ثالث بر روابط ما اثر بگذارد و انرا تخریب کند و کشورهای همسایه هم خیر و صلاح خودشان را بهتر تشخیص می‌دهند و حتما منافع خود را در نظر می‌گیرند.

یازخوزدهای مثبت حضور همسایگان در توسعه مکران

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره حضور عراقچی در کنفرانس وزرای خارجه کشورهای حاشیه اقیانوس هند و در مسقط و یازتاب سیاست ایران برای توسعه سواحل مکران و بندر چابهار در این رویداد گفت: این اجلاس مهمی بود و فرصت و سکویی است برای رایزنی درباره راه‌های تقویت تعاملات و روابط در حوزه‌های مختلف اقتصادی و تجاری بین کشورهای ساحلی اقیانوس هند.

وی گفت:‌ این ساحل مهم دروازه ورود ما به دنیاست و برای ما اهمیت است. در سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی برای توسعه این منطقه انجام شده است و برای اینکه این اتفاق بیفتد نیازمند سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی هستیم و از این رویدادها برای معرفی ظرفیت مکران و ضرورت تقویت امنیت منطقه‌ای با حضور همه کشورهای دخیل در منطقه استفاده می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: بدون وجود امنیت برای همه کشورها امکان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت. بازخوردهایی که داشتیم مثبت بوده است و آقای عراقچی در حاشیه با همتایان خود از کشورهای دیگر گفت‌وگوهای خوبی داشته و امیدواریم این گام به عنوان تدابیری که دستگاه دیپلماسی برای گسترش روابط با کشورهای پیرامونی حتی خارج از منطقه به گسترش روابط کمک کند، کمک کند.

ایران در سطح عالی در تشییع دبیرکل شهید حزب الله شرکت می کند

وی در خصوص سطح حضور ایران در مراسم تشییع پیکر دبیرکل شهید حزب الله لبنان هم تأکید کرد ما در سطح عالی در مراسم تشییع شهید حسن‌ نصرالله شرکت می‌کنیم.

رایزنی با مقامات لبنان ادامه دارد

وی درباره مباحث مربوط به پرواز هواپیمایی ایرانی به بیروت مطرح شد، گفت: ما مواضع خود را مطرح کردیم صحبت‌های خوبی بین عراقچی و همتای لبنانی انجام و تأکید شد ایران و لبنان با توجه به سابقه روابط و منافع متقابل بهترین تصمیم را بگیرند و اجازه ندهند طرف‌های ثالثی که خیر و صلاح دو کشور و منطقه را نمی‌خواهند تاثیرگذاری کنند.

بقایی با بیان اینکه  گفت‌وگوها ادامه دارد و امیدواریم به راه‌حل معقول که منافع مردم ایران و لبنان را تأمین کند، برسیم. گفت: باحثی که در رسانه‌ها درباره تدلیل وقف پروازها شنیدیم خیلی مستند نیست.

میانجیگری عربستان بین ایران و آمریکا

وی درباره ادعای سی.ان.ان در خصوص آمادگی عربستان برای میانجیگری بین ایران و آمریکا اظهار داشت: گمانه زنی است و ما هم از رسانه‌ها شنیدیم.

تداوم پیگیری قتل دو ایرانی در فرانسه

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره پیگیری‌های قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه اظهار داشت: از هر ابزاری برای احقاق حقوق شهروندان ایرنی در خارج از کشور که به هر نحوی دچار مشکل و آسیب شدند. از این موضوع خاص چند هفته است می‌گذرد انتظار داریم مراجع ذیربط فرانسه اطلاعات دقیقت‌ترو وشفاف‌تر درباره ماهیت جنایت و انگیزه این اقدام در اختیار ما بگذارند و لازم است چنین موارد فجیعی از سوی مقامات قضایی پیگیری و به صدور حکم منجر شود. شنیده‌ایم در حال انجام تحقیقات است و از طریق سفارتمان در پاریس و سفارت فرانسه در تهران پیگیر موضوع هستیم.

برنامه هسته‌ای طبق ان‌پی‌تی تداوم خواهد داشت

این دیپلمات ارشد کشورمان  در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات مشاور امنیت ملی کاخ سفیددر خصوص لزوم برچیده شدن برنامه هسته ای ایران برای مذاکره تصریح کرد: ایران طی سه دهه گذشته با جدیت حقوق و تعهدات خود را طبق ان.پی.تی مدنظر داشته و هر آنچه به عنوان برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران در حال انجام است براساس حقوق غیرقابل تفکیک ایران به عنوان عضو ان.پی.تی انجام شده و در این مسیر هیچ سستی به خودمان راه نخواهیم داد.

پرونده دو تبعه انگلیسی قضایی است

بقائی  در پاسخ به سوالی درباره بازداشت دو تبعه انگلیسی در کرمان اظهار داشت: تا جایی که به وزارت خارجه مربوط می‌شود از این مسئله مطلع شدیم و برای دیدار کنسولی سفیر با اتباعشان هماهنگ کردیم. درباره جزییات موضوع چون بحث قضایی است پیشنهاد می‌کنم از سخنگوی قوه قضاییه پیگیری کنید.

وی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه ترامپ دنبال مذاکره محرمانه با ایران است، هم گفت: این را باید از همان طرف‌ها بپرسید.

بریکس تضعیف نخواهد شد

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالیدرباره تلاش ترامپ برای تضعیف و از بین بردن بریکس هم  گفت: قرار نیست یک سازمان و نهادی به قوت و استحکام بریکس که سال‌های سال به انحاء مختلف منافع اعضای خود را تأمین کرده و فرصتی برای تعامل بین کشورهای عضو فراهم کرده به خاطر تحولات و فراز و فرودهای بین‌المللی دچار مشکل شود.

وی افزود: قطعا کشورهای عضو بریکس با شناخت منافع خود و در نظر گرفتن اهمیت چندجانبه گرایی امروز مهم‌تر از سال‌های گذشته حتما به مسیر همکاری خود ادامه خواهند داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال درباره برگزاری مذاکرات در عربستان درباره اوکراین اظهار داشت: از هر تحول مثبت و ابتکاری که منجر به توقف جنگ و کشتار و تخریب کشورها مطرح شود، حمایت می‌کنیم و امیدواریم منازعه در اوکراین هر چه سریع‌تر خاتمه یابد.

در در خصوص افزایش تنش های تجاری میان اروپا و آمریکا همچنین اختلاف روپا و آمریکا در مورد اوکراین هم اظهار داشت: اختلاف نظرها در دو سوی آتلانتیک موضوعی است که به خودشان مربوط است و در کنفرانس امنیتی مونیخ یکی از نکات برجسته اختلاف نظرها بین آمریکا و اروپا بود.

وی افزود: جامعه بین‌الملل باید تلاش کند اختلاف نظرها بین قدرت‌ها و بازیگران مختلف موجب آسیب به حاکمیت قانون و تخریب سازمان‌ها و هنجارهای بین‌المللی نشود. ایران با چشم باز همه تحولات را رصد می‌کند و متمرکز به تامین منافع ملت ایران خواهد ماند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی گفت: همه کسانی که دغدغه موضوع فلسطین را دارند و از ابتدا با نسل کشی در غزه مخالفت کردند در نهایت برایشان امنیت و ثبات در کل منطقه مهم است. همیشه گفته‌ایم اتهاماتی که در رابطه با بی ثبات کردن منطقه به یمن و دیگران زده شده باطل است. ریشه مشکلات در غرب آسیا تداوم نسل‌کشی در فلسطین اشغالی است. با ارعاب می‌خواهند طرح خود را به پیش ببرند که با مخالفت کشورهای منطقه و بیشتر از همه با واکنش فلسطینی‌ها روبرو خواهد شد.

نتانیاهو هیچ غلطی نمی‌تواند بکند 

وی درباره اظهارات نتانیاهو درباره حمله به برنامه هسته‌ای ایران تصریح کرد: هیچ غلطی نمی‌توانند بکنند.

بقائی درباره پیگیری کشته شدن شهروند ایرانی در سوئد در یک تیراندازی گفت: در ابتدای امر از طریق سفارت ورود و سعی کردیم از مراجع ذیربط سوئد درباره ماهیت این جنایت اطلاعات لازم را کسب کنیم با سفارت سوئد در ارتباط هستیم و درخواست داریم اطلاعات لازم به ایران داده شود. آماده‌ایم هر کمکی برای انجام تحقیقات قضایی صورت دهیم.

اظهارات گروسی فراتر از اختیارات اوست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در واکنش به  درباره اظهارات گروسی مدیرکل آژانس که گفته زمان برای رسیدن به توافقی به منظور مهار برنامه هسته‌ای ایران رو به پایان است و احتمال تاخیر در  صدور گزارش جامع درباره برنامه هسته‌ای ایران برای افزودن موارد جدید به آن، گفت: تکرار می‌کنم که مدیرکل آژانس باید در چارچوب وظایف و مسئولیت‌های این نهاد به عنوان نهاد فنی نظر بدهد و کنش داشته باشد.

بقائی بیان کرد: اظهارنظرهای سیاسی کمک کننده نیست. فراتر از وظایف و مسئولیت‌های مدیرکل آژانس تلقی می‌شود. امیدواریم در این مسیر تجدیدنظر صورت بگیرد و در چارچوب‌هایی که طبق اساسنامه آژانس و قوانین ذیربط اعطا شده، اعلام نظر کند.

وی در مورد روند رایزنی‌ها برای جلوگیری از  صدور قطعنامه در نشست آتی شورای حکام آژانس گفت: دیپلماسی امر جاری و منظم است و ما هم از طریق نمایندگی دائم ایران در وین و مراوداتی که با طرف‌های دیگر داریم از جمله در سطح مدیران سیاسی ملاحظات و مباحث خود را مطرح می‌کنیم و این مراودات دوسویه است و در کنش‌ها و واکنش‌های طرف‌ها تاثیر می‌گذارد.

اخراج اتباع ایرانی از آمریکا غیر انسانی بود

بقائی در درباره اخراج تعدادی از ایرانیان از آمریکا به پاناما اظهار داشت: درباره ایرانیانی که دچار مشکل شدند و با وضع نامناسبی اخراج شدند دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن آمادگی خود را برای کمک به هموطنان اعلام کرد و هم از لحاظ بین‌المللی این کار ناموجه و مردود است و هم از جهت انسانی برخوردی که با هموطنان ایرانی صورت گرفته شایسته و قابل توجیه نیست.

وی افزود: هم از طریق سفارت آکردیته ایران در پاناما و هم دفتر حفاظت منافع در واشنگتن پیگیر هستیم و امیدواریم هر کمکی از دستمان بربیاید انجام دهیم.

درخواست مذاکره همراه با تهدید نمی‌شود

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارت نماینده آمریکا در خاورمیانه که از آمادگی برای گفت‌وگو با ایران سخن گفته، اظهار داشت: این حرف‌ها را نمی‌شود جدی گرفت چون حرف باید با عمل متناسب باشد. نمی‌شود از یک طرف تهدید به از بین بردن کنید و از طرف دیگر ادعا کنید که طرفدار گفت‌وگو و صحبت هستید.

بقایی افزود: این حرف‌ها با عمل همخوانی ندارد و مملو از تناقض است و ما نمی‌پذیریم.

مسقط مهم‌تر از مونیخ است

بقائی در پاسخ به سوال دیگری درباره دلیل شرکت  نگردن ایران در کنفرانس امنیتی مونیخ، گفت:  شاهد هستید که آقای عراقچی در حال حاضر در مسقط حضور دارد و حضور عراقچی نشان می‌دهد که اهمیت این اجلاس از مونیخ برای ما مهم‌تر بوده است.

وی با بیان اینکه عدم شرکت ایران در این نشست‌ها به منزله محروم کردن آنها از حضور بازیگری فعال و مهم مثل ایران است،  افزود: اجلاس مونیخ عمدتا متمرکز بر اختلافات و مسائل امنیتی بین آمریکا و اروپا بوده است و خیلی فکر نمی‌کنم ما چیزی از عدم شرکت در این اجلاس از دست داده باشیم. اجلاس‌هایی از این دست طی سال‌های اخیر کارکرد اولیه خود را تا حدودی از دست دادند و به ابزار سیاسی برای فشار و احیانا جایزه دادن به برخی کشورها و بازیگرانی که مدنظر برگزار کنندگان آن نشست‌هاست، تبدیل شده است.

روایتی نادرست در مورد حق آبه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حق‌آبه ایران از هیرمند و اینکه گفته می‌شود طالبان از جریان آب ممانعت کرده؟ گفت: موضوعات فنی را حتما در گفت‌وگوها با حکومت سرپرست افغانستان مدنظر قرار می‌دهیم. آنچه از سرپرست سفارت در کابل نقل شده دقیق نبوده و برداشت آزاد رسانه‌ها بوده است. ایشان گفتند در تعاملات با طرف‌های افغان آنها گفتند برای حل مشکل حق‌آبه از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد. واقعیت هم این است و آنها تأکید داشتند که مسئولیت خود برای کمک به تامین حق‌آبه را موضوعی انسانی و شرعی می‌دانند.

وی افزود: این یک موضوع ثابت در دستور کار هر گونه تعامل و گفت‌وگو با افغانستان است و گزارش‌های فنی که اشاره کردید مورد توجه دوستان در پیگیری موضوع قرار خواهد گرفت.

این خبر تکمیل می شود