شفاانلاین»سلامت» اصلاح قیمت برخی اقلام دارویی در حالی اخیرا در کشور رقم خورده که این تغییر قیمتها برای بیماران در مراجعه به داروخانهها محسوس است و به اذعان مسئولان بیمهها، سازمانهای بیمهگر با تأخیر در جریان این افزایش قیمت قرار گرفتند و به همین ترتیب نیز با یک هفته تا ۱۰ روز تأخیر، قیمتهای جدید داروها در سامانههای بیمهگر اعمال شد و از طرفی هم با توجه به عدم تغییر یارانههای دارو، سهم ریالی بیمهها و بیماران افزایش یافت و ظاهرا هنوز اعتباری از سوی سازمان برنامه برای پوشش این افزایش قیمتها به بیمهها ابلاغ نشده است.
به گزارش شفاآنلاین: دستاندرکاران تولید و تأمین دارو معتقدند داروی ایرانی یکی از ارزانترین محصولات سلامتمحور دنیا حتی نسبت به کشورهای همسایه است و به دلیل همین ارزانی قیمتها نیز بسیاری از تولیدکنندهها با رکود و توقف خطوط تولیدی مواجه شدهاند؛ ماجرایی که نهایتا به کمبود و واردات فوریتی با قیمتهای چندینبرابری منجر میشود. به اذعان داروسازان، به دلیل روشهای قیمتگذاری نادرست، تولید بسیاری از داروها آنقدر زیانده شده بود که برای تولیدکننده ضرر بود. برای مثال، در برخی آمپولها قیمت پوکه خالی آن حدود چهار هزار تومان است و این در حالی است که برای داروی تزریقی نهایی قیمت چهارهزارو ۵۰۰ تومان داده بودند؛ بنابراین قیمتگذاریهای اینچنینی برای تولیدکننده زیانده است و وقتی هم که تولید نمیشود و به کمبود میخورد، همان داروی تزریقی با قیمت ۲۹۰ هزار تومان و با کیفیتی پایینتر از مبادی نظیر هند وارد کشور میشود.
در همین راستا، پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو نیز قیمتگذاری سرکوبگرانه را از علل کمبودهای دارویی میداند و میگوید: در سالهای اخیر علیرغم افزایش قیمت ارز مبادلهای و تورم، قیمتگذاری دارو متناسب نبوده و برخی از داروها به دلیل عدم صرفه اقتصادی از چرخه تولید خارج شدهاند. بر همین اساس هم دستاندرکاران دارویی کشور معتقدند لازم بود قیمتگذاریها بهویژه در مورد برخی اقلام منطقی شود و اگر قیمتگذاری مناسب انجام نشود، ضمن تعطیلی خطوط تولیدی کشور، مجبور به واردات میشویم که در این صورت هم هزینههای بسیار زیادی به نظام سلامت و بیماران وارد خواهد شد. در هر حال بنا بر اعلام دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت: «حدود ۱۰ درصد از اقلام دارویی باید اصلاح قیمت میشدند و تولید آنها برای تولیدکننده زیانده بود.
بر همین اساس اقدامات لازم برای اصلاح قیمت این داروها انجام شد تا تولیدکننده بتواند تولید داشته باشد». به اذعان وزیر بهداشت، «داروهایی که اصلاح قیمت شدهاند بیشتر تزریقی و پمادهای استریل هستند که جنبه مصرف دائمی و عمومی ندارند. همچنین حدود ۸۰ درصد داروهای تزریقی، بیمارستانی هستند و به محض تجویز و مصرف در صورتحساب بیمارستان توسط بیمه پرداخت میشوند». او البته تأکید کرده: «مکاتبات لازم با بیمهها صورت گرفته است که این مابهالتفاوت قیمت از سوی بیمهها پرداخت شود و در اصلاح قیمت داروها تأکید بر افزایش پوشش بیمهها و عدم افزایش پرداختی از جیب مردم است». در همین زمینه، دکتر عباس کبریاییزاده، رئیس هیئتمدیره فدراسیون اقتصاد سلامت، ضمن تأکید بر لزوم تناسب میان نرخ ارز و تعرفه خدمات پزشکی، دارویی و تجهیزات پزشکی میگوید: «چندین سال است که در قیمتگذاری دارو بیانصافی شده، بهطوری که قیمت برخی اقلام چندین سال است افزایشی نداشته و برخی داروها با ضررهای ۲۰۰ تا ۳۰۰درصدی تولید میشوند».
او میگوید: «به تولیدکننده داخلی قیمت واقعی نمیدهند، وقتی تولیدی صورت نمیگیرد، نهایتا مجبور به واردات آمپولی میشوند که در داخل ۱۹ هزار تومان است و برای وارداتش باید ۲۹۰ هزار تومان هزینه کنند. این چه منطقی است؟ بنابراین اینکه بگوییم دارو گران شده، درست نیست، بلکه قیمتگذاری عاقلانه رقم خورده است. نباید دارویی را که اکنون از چهارهزارو ۵۰۰ تومان به ۱۹ هزار تومان رسیده ملاک قرار دهیم، بلکه آن را با قیمت ۲۹۰ هزار تومانی وارداتی مقایسه کنید». دکتر محمد عبدهزاده، رئیس هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هم به تولید حدود ۹۸ درصد نیاز دارویی کشور در داخل اشاره میکند و میگوید: اگر قیمتگذاری منطقی وجود نداشته باشد، با چالشهای زیادی مواجه میشویم؛ چراکه درباره بسیاری از داروها واردات بهراحتی انجام نمیشود و تولیدکنندههای آنها در جهان محدود است، بنابراین اگر تولیدش در داخل متوقف شود، دسترسی مردم به آن سخت خواهد شد./شرق