به گزارش مشرق به نقل از فایننشال تایمز، هرچند ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود مدعی تلاش برای بالا بردن جایگاه آمریکا و تبدیل آن به کشور اول دنیا است ولی تنها در اخراج مهاجران غیرقانونی موفق بوده و به نظر میرسد در سایر امور زیرساختارهای اقتصادی از رقیب اصلیاش یعنی چین بسیار عقبتر است.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی آمریکا بهتر است بجای تمرکز روی اخراج مهاجران فکری برای سرمایهگذاری خارجی خود و کاهش سرعت نفوذ اقتصادی چین در اکثر کشورهای جهان کند.
چین در حال حاضر تحت پوشش طرح کمربند و جاده، یک برنامه توسعه زیرساختی جهانی چند میلیارد دلاری، در اکثر حوزههای اقتصادی آغاز کرده که در همه این حوزهها آمریکا غایب است.
در میان سرمایهگذاریهای بسیار، چین تقریباً دو سوم بخش انرژی در شیلی و تقریباً تمام تولید برق در لیما پایتخت پرو را در اختیار دارد. در ماه نوامبر، رئیس جمهور شی جین پینگ، یک مگا بندر ۳.۵ میلیارد دلاری در شمال پایتخت پرو را افتتاح کرد؛ مرکز لجستیکی پیشرفته که به عنوان یک حلقه مهم در ابتکار کمربند و جاده عمل می کند.
چین اکنون جایگزین ایالات متحده به عنوان شریک تجاری غالب بسیاری از اقتصادهای بزرگتر در منطقه شده است.
تارنمای «دویچهوله» در تحلیلی با اشاره به اینکه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در حال خروج از نهادهای بینالمللی است، به بررسی چشماندازهای این شرایط پرداخت و نوشت: برخی انتظار دارند که چین این شکاف و خلا را پر کند، اما آیا پکن قادر به گرفتن جای ایالات متحده است و اصلا میخواهد این کار را انجام دهد یا خیر؟
در حالی که آمریکا در زمان ترامپ با خروج از مجامع و معاهدات بینالمللی و تهدید به خروج از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به طور فزایندهای به اوضاع داخلی خود میپردازد، به نظر میرسد چین بیشتر درگیر امور جهانی شده است.
گراهام آلیسون، استاد دانشگاه هاروارد و کارشناس حوزه چین، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ به دویچه وله گفت: از نظر من شکی وجود ندارد که چین به عنوان یک قدرت در حال ظهور، میخواهد تمام چیزی باشد که میتواند باشد.
وی افزود: اگر ایالات متحده از توافقات تجاری خارج شود، کشورهایی مانند چین که برای رشد اقتصادی خواهان توافقات تجاری هستند، این خلاء را پر میکنند.
آلیسون خاطر نشان کرد: اگر ترامپ به ترک نهادهای بینالمللی ادامه دهد، چین قهرمان خواهد شد. شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین متوجه شده است که فرصتهای زیادی در آنجا وجود دارد و اگر آمریکا بد بازی کند، موفقیت پکن را آسانتر میکند.
چین در بسیاری از نقاط جهان، از جمله آسیا و آفریقا، سرمایه گذاری زیادی انجام و در دهههای گذشته نفوذ خود را در این مناطق افزایش داده است. چه افغانستان باشد و چه خاورمیانه، چین از نفوذ خود برای میانجی گری در درگیریها در آنجا استفاده کرده است.