شناسهٔ خبر: 71392510 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نوسازی آبگرم‌های رامسر؛ گام نخست زنجیره گردشگری سلامت غرب مازندران+فیلم

نوشهر- ایرنا- آب‌گرم‌های معدنی رامسر که طی سال‌های گذشته باوجودِ پیشینه‌ی تاریخی و درمانی غنی سال‌های بسیار با چالش‌های بهداشتی و ایمنی  دست‌به گریبان بود و بارها تا مرز تعطیلی پیش رفت، این روزها پس از یک دوره مرمت و بازسازی  به چرخه گردشگری این شهر بازگشته‌ است. اقدامی که نه‌تنها یک جاذبه طبیعی و تاریخی را دوباره زنده کرد، بلکه چراغ سبزِ رونق گردشگری سلامت رامسر را هم روشن کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مجموعه آبگرم‌های معدنی رامسر، که قدمت آن به سال‌های ۱۳۱۲ و همزمان با ساخت هتل قدیم بازمی‌گردد، برای سال‌های طولانی به دلیل انجام نشدن اقدامات مرمتی و کیفیت پایین خدمات، با چالش‌های جدی بهداشتی و ایمنی مواجه شده بود. وضعیتی که نارضایتی‌های زیادی را میان جامعه محلی و مسافران در پی داشت و می‌توان گفت در تمام این سال‌ها بدون انجام اقدامات مرمتی دست‌ نخورده باقی مانده بود.

بی‌توجهی به این مجموعه طبیعی و تاریخی، شرایط ناخوشایند کالبدی و منظر نازیبای آبگرم‌ها، به اندازه‌ای بود که کارشناسان شبکه بهداشت و درمان رامسر و نهادهای ناظر بر ایمنی، مانند آتش‌نشانی، بارها اخطارهایی برای بهسازی صادر مجموعه را صادر کردند.

این زیرساخت گردشگری سلامت در عین حال که میان اهالی غرب مازندران و شرق گیلان از شهرت خاصی برخوردار بود، ضعف‌های زیرساخت‌ها و فرسودگی سازه‌هایش باعث شد که طی سال‌های اخیر به مرور با کاهش گردشگر و جذب مخاطب مواجه شود. این روند نزولی در نهایت موجب شد تا این جاذبه طبیعی و درمانی از چرخه گردشگری سلامت کشور جا بماند. از سوی دیگر این عقب‌ماندگی درحالی رخ داد که شهر سرعین در اردبیل طی دو دهه اخیر توانست تنها با بهره‌گیری از ظرفیت آبگرم‌های معدنی خود، توسعه چشمگیری را تجربه و سالانه میلیون‌ها گردشگر را برای استفاده از این امکانات به سوی خود جذب کند.

این موفقیت در حالی رخ داد که رامسر با دارا بودن آبگرم‌هایی با قدمت بیش از ۱۰۰ سال، نتوانست از این ظرفیت به نحو مطلوب استفاده کند.

نوسازی آبگرم‌های رامسر؛ گام نخست زنجیره گردشگری سلامت غرب مازندران+فیلم


آبگرم‌های معدنی رامسر؛ از فراموشی تا احیای دوباره


خوشبختانه طی ۲ سه سال اخیر، با تزریق اعتبارهای مورد نیاز، گام‌های عملی مناسبی برای بهبود زیرساخت‌های آبگرم‌های رامسر برداشته شد و این مجموعه آب‌درمانی با مدرن و باکیفیت، مجهز به تجهیزات به‌روز، به چرخه گردشگری رامسر بازگشت. مجموعه‌ای که به زعمِ کارشناسان می‌تواند ظرفیت‌های گردشگری سلامت رامسر را در کنار سایر جاذبه‌های طبیعی و تاریخی این شهر تقویت کند و به بهانه اول سفر به این شهرستان تبدیل شود.

در همین ارتباط، یک پژوهشگر و ایده‌پرداز گردشگری در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا آبگرم‌های معدنی رامسر را دارای پتانسیلی بی‌بدیل توصیف کرد و گفت: این آبگرم‌ها می‌توانند در کنارِ جاذبه‌هایی مانند دریا، جنگل و کوه، به بهانه اصلی سفر به رامسر معرفی شوند و تجربه سفر به این شهر را تکمیل کنند.

عباس
مهدوی با تأکید بر اهمیت آبگرم‌های معدنی رامسر در جذب گردشگر، گفت: هیچ جاذبه‌ای در رامسر به اندازه آبگرم‌ها نمی‌تواند بهانه سفر باشد. به این دلیل که جاذبه‌هایی مانند تله‌کابین، دریا و طبیعت در دیگر شهرهای استان مازندران و حاشیه خزر نیز وجود دارند، اما آبگرم‌های معدنی رامسر هستند که می‌توانند پروسه گردشگری این شهر را تکمیل کنند. این آبگرم‌ها نه‌تنها از نظر درمانی، بلکه به لحاظ موقعیت مکانی نیز تأثیر زیادی بر روحیه گردشگران دارند.

نوسازی آبگرم‌های رامسر؛ گام نخست زنجیره گردشگری سلامت غرب مازندران+فیلم

رامسر؛ شهری با قابلیت گردشگری درمانی

وی افزود: رامسر یک شهر جهانی است و هیچ‌یک از شهرهای استان مازندران به اندازه آن قابلیت گردشگری درمان و سلامت را به صورت توآمان ندارند. یعنی با وجود آبگرم‌های معدنی و زیرساخت‌های درمانی شاخص، بخش سلامت و گردشگری در این شهر می‌توانند به خوبی با هم پیوند بخورند. اگر پکیج سلامت رامسر با ارتقای بیمارستان فعلی یا ایجاد یک بیمارستان خصوصی تکمیل شود، این بسته گردشگری به طور کامل شکل خواهد گرفت.

مهدوی با اشاره به ظرفیت بی‌نظیر رامسر، گفت: هیچ شهری به اندازه رامسر چنین ظرفیتی ندارد و این ادعا قابل اثبات است. رامسر شهری است که بر پایه گردشگری بنا شده، اما متأسفانه ظرفیت‌های آن به درستی معرفی نشده‌اند. برای مثال، شهر سرعین در اردبیل با استفاده از آبگرم‌های معدنی خود، حتی در فصل سرد سال مملو از گردشگر است، در حالی که زمانی که آبگرم‌های رامسر با قدمت ۱۰۰ ساله ایجاد شدند، سرعین تنها یک روستا بود.

زنجیره ارزش گردشگری ناقص در رامسر


وی با بیان اینکه رامسر با وجود دارا بودن جنگل، دریا، کوه و فرودگاه، هنوز از نظر توسعه گردشگری با عقب‌ماندگی‌های بساری مواجه است، گفت: تمام زنجیره‌های سفر در این منطقه می‌تواند به واسطه آبگرم‌ها تکمیل شود. در کنار بخش سنتی، فعالیت‌های مدرن مانند خدمات ماساژ و ... نیز باید ارائه شوند. همچنین، شهر باید برای بعد از استفاده از آبگرم‌ها برنامه‌ریزی خاصی داشته باشد، مانند ارائه غذاهای سنتی. برای مثال در شهری مانند سرعین این زنجیره به طور کامل شکل گرفته‌است. شما بعد از آبگرم می‌توانید به بازارهای سنتی این منطقه رفته و تولیدات بومی محلی و طعمِ غذاهای بومی را تجربه کنید. متأسفانه در رامسر این زنجیره ارزش گردشگری ناقص است و به برنامه‌ریزی دقیق نیاز دارد.

نوسازی آبگرم‌های رامسر؛ گام نخست زنجیره گردشگری سلامت غرب مازندران+فیلم

ضعف در معرفی آبگرم‌ها


مهدوی یکی از ضعف‌های اصلی در معرفی آبگرم‌های رامسر را تصور غلط مردم دانست و گفت: بخش زیادی از مردم فکر می‌کنند استفاده از آبگرم‌ها مشروط به اقامت در هتل پارسیان است. این تصور از آنجا ناشی می‌شود که آبگرم‌ها از ابتدا به عنوان بخشی از هتل معرفی شدند. این موضوع باید از سوی رسانه‌ها به درستی تبلیغ و اصلاح شود تا گردشگران بدانند که آبگرم‌های رامسر برای همه قابل دسترسی است، با توجه به ظرفیت‌های بی‌نظیر آبگرم‌های معدنی رامسر، این شهر می‌تواند به یکی از قطب‌های اصلی گردشگری درمانی در کشور تبدیل شود. اما برای تحقق این هدف، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق، معرفی صحیح و تکمیل زنجیره ارزش گردشگری احساس می‌شود.

به گزارش ایرنا، رامسر و آبگرم‌های معدنی این شهرستان در شرایطی از چرخه گردشکری منطقه عقب ماند که فارغ از ویژگی‌های درمانی، طبیعی و تاریخی در بهترین نقطه شهر یعنی در فضای پیرامونی هتل‌های تاریخی رامسر و مجموعه کاخ موزه واقع شده است.

جانمایی طبیعی در کنار قدمت تاریخی که به جذابیت‌های آن افزوده است. ضمن اینکه بیشترین تعداد چشمه های آب گرم با حدود ۲۰ دهنه در این منطقه از دل زمین می جوشد و پس از کانال کشی و شبکه گذاری برای استفاده مراکز آب گرم این شهر منتقل شده است. از سوی دیگر رامسر علاوه بر چشمه‌های آب معدنی واقع در شهر، دارای آبگرم‌های معدنی دیگری در منطقه کتالم و سادات‌شهر نیز هست.

با فراهم آوردن فرصت‌های سرمایه‌گذاری برای این مجموعه‌ها، می‌توان رامسر را به طور ویژه به قطب آب‌درمانی شمال ایران تبدیل کرد. این اقدامات نه‌تنها می‌تواند رونق اقتصادی را به این منطقه بازگرداند، بلکه با جذب گردشگران سلامت، رامسر را به عنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگری درمانی در کشور مطرح می‌کند.

مجموعه آبگرم‌های رامسر با اعتبار ۱۸۴ میلیارد تومان در فضای پنج هزلر متر شامل دو هزار و ۵۰۰ متر فضای آبگرم، استخرهای عمومی و خصوصی ... با ضوابط میراثی احیا و باززنده‌سازی شده است.