شناسهٔ خبر: 71392318 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

واکاوی سفر اخیر نخست وزیر هند به آمریکا

روابط هند و ایالات متحده در بلندمدت با خطراتی مواجه است که ناشی از عدم تطابق انتظارات است. با این حال، یک زاویه استراتژیک مهم نیز در رابطه با ایالات متحده وجود دارد که ریشه در تلاش برای تبلیغ هند به عنوان سنگری در برابر چین دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش جماران؛ نارندرا مودی؛ نخست وزیر هند در روزهای اخیر که به آمریکا سفر کرد؛ چهارمین رئیس دولتی بود که پس از روی کار آمدن ترامپ به دیدار وی شتافت. ترامپ تنها ساعاتی پیش از دیدار با نخست وزیر هند و زمانی که نارندرا مودی در حال گفت و گو با مایکل والتز؛ مشاور امنیت ملی آمریکا و همچنین ایلان ماسک؛ میلیارد معروف آمریکایی بود، «تعرفه‌های متقابل» گسترده‌ای را اعلام کرد که هم بر متحدان و هم بر دشمنان این کشور اثرگذار است. وی ضمن اعلام این تصمیم گفت که متحدان ایالات متحده اغلب در مسائل تجاری «بدتر از دشمنان ما» هستند.

photo_2025-02-15_10-56-52

در این میان؛ نخست وزیر هند گفت که یک دیدار مثمر ثمری با NSA (آژانس امنیت ملی آمریکا) که همیشه دوست بزرگ هند بوده است داشته است به گفته او: دفاع، فناوری و امنیت جنبه‌های مهم روابط هند و ایالات متحده آمریکا هستند.

در هفته های اخیر، ترامپ پیش از مودی میزبان بنیامین نتانیاهو؛ نخست وزیر اسرائیل، شیگرو ایشیبا؛ نخست وزیر ژاپن و ملک عبدالله؛ پادشاه اردن بود.

با این حال، سفر مودی به آمریکا ابعاد و حواشی گسترده‌ای دارد. دونالد ترامپ در مورد دیدار ایلان ماسک با نخست وزیر مودی گفت: آنها ملاقات کردند. من فرض می‌کنم که او می‌خواهد در هند تجارت کند. اما هند به دلیل تعرفه‌ها مکان بسیار سختی برای تجارت است. آنها بالاترین تعرفه‌ها را دارند!

photo_2025-02-15_10-56-51

اما به نظر می‌رسد که از امتیازات تعرفه‌ای گرفته تا پذیرش اخراج‌شدگان، هند همه راه‌ها را برای جلب رضایت رئیس‌جمهور آمریکا؛ دونالد ترامپ هم زمان با سفر مودی به آمریکا در نظر گرفته بود. 

در حال حاضر، هند، بزرگترین دموکراسی جهان، با موقعیتی تقریبا مطلوب وارد دومین دوره ترامپ می‌شود. ترامپ و مودی، رهبر ملی‌گرای هندو در بیش از یک دهه، جهان‌بینی‌های مشابهی دارند که هند را به شریک استراتژیک ایالات متحده در مقابله با چین تبدیل می‌کند.

اما هند ممکن است در مورد دو موضوعی که ترامپ در دستور کار خود قرار داده است آسیب پذیر باشد: «تعرفه‌ها و مهاجرت» و هند به عنوان پنجمین اقتصاد بزرگ جهان دارای مازاد تجاری فزاینده‌ای با ایالات متحده است و بزرگترین منبع مهاجران غیرقانونی آن در خارج از حوزه آمریکای لاتین است.

بر اساس گزارش‌های بانک جهانی، تعرفه‌های هند بر کالاهای وارداتی در سال 2022 به طور متوسط 11.5 درصد بود، در حالی که در ایالات متحده 1.5 درصد است و ترامپ هند را «پادشاه تعرفه و سوءاستفاده کننده بزرگ» از روابط تجاری خوانده است.

مودی در تلاش برای جلوگیری از انواع تعرفه‌های تنبیهی که ترامپ علیه متحدان ایالات متحده مانند کانادا و مکزیک تحمیل کرده است، قبلا پیشنهاداتی از جمله کاهش مالیات بر محصولات آمریکایی را به آمریکا ارائه داده است. 

در طرف دیگر، هر دو رهبران قدرتمندی هستند که تصورات مشترکی از چین به عنوان تهدیدات وجودی دارند، دشمنی متقابل رسانه‌های لیبرال و جامعه مدنی، ملی‌گرایی اقتصادی ریشه‌دار و سیاست خارجی ارزشی خنثی که توسط منافع شخصی دیکته شده است، از روش های کار هر دور رهبر است. علاوه بر این خالی از لطف نیست که به نگاه مشترک اسلام ستیزانه و ملی گرایانه ترامپ و مودی اشاره کرد که ممکن است زمینه همگرایی انها را بیش از پیش فراهم کند.

در سوی دیگر، هند، بزرگترین واردکننده تسلیحات جهان است.

مودی و ترامپ ماه گذشته در تماسی که طی آن رهبر آمریکا بر اهمیت داشتن روابط تجاری دوجانبه عادلانه تاکید کرد، گفت‌وگو کردند و نتیجه آن روز گذشته مشخص شد؛ ترامپ قول داد تا آمریکا جنگنده‌های اف-۳۵ را برای هند، تامین کند.

دونالد ترامپ در نشست خبری مشترک با مودی به خبرنگاران گفت: ما فروش نظامی به هند را میلیاردها دلار افزایش خواهیم داد. ما همچنین راه را هموار می‌کنیم تا در نهایت جنگنده‌های رادارگریز اف-۳۵ را در اختیار هند قرار دهیم.

هند در سال ۲۰۰۸ با خرید بیش از ۲۰ میلیارد دلار از محصولات دفاعی ایالات متحده موافقت کرد و سال گذشته، با خرید ۳۱ پهپاد فوق سنگین آمریکایی پس از مذاکراتی که بیش از شش سال به طول انجامید، موافقت کرد.

به گفته سرویس تحقیقات کنگره ایالات متحده، انتظار می‌رود دهلی نو بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار در دهه آینده برای نوسازی ارتش خود هزینه کند.

رئیس جمهور آمریکا همچنین تاکید کرد که دو کشور به توافقی دست یافته‌اند که شامل واردات بیشتر نفت و گاز توسط هند برای کاهش کسری تجاری بین ۲ کشور است.

بنابراین، انرژی نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت و مودی احتمالا با خرید گاز طبیعی مایع و نفت خام بیشتر از ایالات متحده موافقت کرده است. هند، که تلاش می‌کند از انتخاب طرف در درگیری‌های بزرگ بین‌المللی اجتناب کند، بزرگ‌ترین بازار ایالات متحده برای صادرات نفت خام در سال 2021 بود، اما از آن زمان خرید نفت روسیه را افزایش داده است که به دلیل تحریم‌های بین‌المللی به دلیل جنگ در اوکراین، به شدت کاهش یافته است.

اینجاست که هند کمی برای ترامپ غیر قابل تحمل می‌شود؛ چراکه یکی از قدیمی ترین مشتریان نظامی روسیه در دهه های اخیر است و حتی واردات غلات از روسیه را در زمان حمله این کشور به اوکراین متوقف نکرد. 

photo_2025-02-15_10-56-49

یکی دیگر از نقاط اصطکاک احتمالی مهاجرت، چه قانونی و چه غیرقانونی است. طبق آمارها هند سومین منبع بزرگ مهاجران غیرقانونی در ایالات متحده پس از مکزیک و السالوادور است. هفته گذشته، یک هواپیمای نظامی ایالات متحده با 104 مهاجر هندی در اولین پرواز از این دست از زمان آغاز سرکوب مهاجرت‌های غیرمجاز توسط ترامپ وارد یکی از شهرهای شمال هند شد.

با این حال، درخواست ترامپ از تولیدکنندگان نفت آمریکا برای استخراج بیشتر نفت ممکن است پیامدهای مهمی برای بازار جهانی انرژی از جمله روسیه داشته باشد و افزایش تولید نفت ایالات متحده می‌تواند به افزایش عرضه جهانی انرژی منجر شود و به طور بالقوه قیمت‌ها را کاهش دهد.

انتظار می رود هر گونه کاهش در قیمت نفت خام در بازار جهانی تاثیر نامطلوبی بر اقتصاد روسیه داشته باشد. این کشور به شدت به صادرات نفت و گاز وابسته است، به ویژه امروز که در حال جنگ با اوکراین است و اقتصاد روسیه توسط چندین سیاست محدودکننده اعمال شده توسط کشورهای مختلف اروپایی و ایالات متحده محدود شده است.

در صورت تحقق، این قیمت‌های پایین‌تر نفت می‌تواند درآمد روسیه از صادرات انرژی را کاهش دهد و به طور بالقوه بر توانایی روسیه برای تامین مالی برنامه‌های داخلی و هزینه‌های نظامی اثر بگذارد. با این حال، تأثیر واقعی اعلامیه ترامپ بر روسیه به عوامل دیگری نیز بستگی دارد که شامل تقاضای جهانی برای نفت و منابع جایگزین انرژی، واکنش سایر کشورهای تولیدکننده انرژی (به ویژه اوپک)، واکنش تولیدکنندگان داخلی ایالات متحده، و اثربخشی تحریم‌های مختلف انرژی بر روسیه، می‌شود.

هند اما علیرغم اینکه سومین واردکننده بزرگ نفت خام است در بازار جهانی نفت خام کنترلی بر قیمت‌های نفت ندارد. منابع واردات نفت خام هند کاملا متنوع است، با این حال، وابستگی وارداتی آن به نفت خام در سال‌های 2023-2024 به 88 درصد رسید.

در سال 2022، پس از حمله روسیه به اوکراین، اتحادیه اروپا سقف قیمتی را برای واردات نفت خام از روسیه اعمال کرد. در پاسخ، روسیه تخفیف قابل توجهی بر روی نفت خام خود در مقایسه با قیمت جهانی نفت خام برنت ارائه کرد. تخفیف نفت خام پیشنهادی روسیه بین 15 تا 20 دلار در هر بشکه (در مقایسه با قیمت لحظه‌ای) بود.

اما، هند نه دشمنی مانند چین یا ایران برای آمریکا است و نه متحدی مانند بریتانیا، ژاپن یا کشورهای عضو ناتو. در نتیجه، هند مانند چین به عنوان یک تهدید وجودی برای ایالات متحده دیده نمی‌شود. همچنین به عنوان متحدی جدی نیز به حساب نمی‌آید.

روابط هند و ایالات متحده در بلندمدت با خطراتی مواجه است که ناشی از عدم تطابق انتظارات است. با این حال، یک زاویه استراتژیک مهم نیز در رابطه با ایالات متحده وجود دارد که ریشه در تلاش برای تبلیغ هند به عنوان سنگری در برابر چین دارد. اما هند فاقد ظرفیت تولید چین است و برای زنجیره تامین قطعات و مواد خام به شدت به چین وابسته است و علیرغم روابط شکننده با پکن، چین شریک تجاری پیشرو برای هند است و هند در بخش‌های مختلف از داروسازی تا انرژی خورشیدی به چین اتکا دارد. این مفهوم هند را به عنوان یک ذینفع از فشار برای تنوع بخشیدن به زنجیره‌های تامین دور از چین تضعیف می‌کند.

در نهایت، این تحولات نشان‌دهنده انبوهی تناقض در نگاه کلی ایالات متحده و غرب به هند است. جدای از وابستگی زنجیره تامین هند به چین، تعهد دیرینه دهلی نو به استقلال استراتژیک در سیاست خارجی خود به این معنی است که از هر ابتکاری که شبیه یک اتحاد نظامی باشد، بیمناک خواهد ماند که باعث ایجاد یک ابهام در مورد نقش هند در هرگونه درگیری ایالات متحده و چین بر سر تایوان می‌شود.

اخبار مرتبط

انتهای پیام