شناسهٔ خبر: 71391237 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

تحلیل پژوهشگر ارشد روس از ریشه مواضع ضدایرانی ترامپ

پژوهشگر ارشد مؤسسه مطالعات اقتصاد جهانی و روابط بین‌الملل روسیه  (IMEMO) ریشه مواضع رئیس جمهور آمریکا علیه فلسطین و ایران را در مسائل خانوادگی زمامدار کاخ سفید عنوان کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، ویکتور نادئین رایوسکی روز یکشنبه تأکید کرد: پیشنهاد ترامپ برای خارج کردن جمعیت فلسطینی از نوار غزه و تلاش‌های مختلف برای از بین بردن فلسطینی‌ها موضوع جدیدی نیست.

وی اظهار داشت: سخنان ترامپ در آغاز دوره دوم ریاست جمهوری وی در این باره، بازتابی از سیاست (رژیم) اسرائیل برای محو کردن فلسطین عربی است که طی چندین دهه انجام شده و حتی قبل از ایجاد این رژیم آغاز شده است.

وی یادآور شد: پس از اعلامیه بالفور (وزیر وقت امور خارجه انگلیس در سال ۱۹۱۷ میلادی مبنی بر نظر مساعد لندن نسبت‌ به‌ تشکیل‌ کشور یهودی در فلسطین)، اسکان مجدد یهودیان در سرزمین فلسطین و ایجاد سکونتگاه های جدید برای آنها آغاز و زمین‌ها از فئودال‌های عرب خریداری شد.

پژوهشگر ارشد آکادمی علوم روسیه ادامه داد: قبل از جنگ جهانی دوم، زمانی که تعداد شهرک نشینان یهودی افزایش یافت، سازمان‌های تروریستی "هاگانا" و "ایرگون" که توسط شهرک نشینان ایجاد شد، به سادگی شروع به بیرون راندن اجباری فلسطینی ها و ساخت شهرک‌های یهودی کردند.

نادئین رایوسکی افزود: پس از ایجاد (رژیم)‌ اسرائیل در سال ۱۹۴۸، اخراج فلسطینی‌ها همراه با تخریب خانه های آنها، به جنایت‌های گسترده‌ای علیه مردم فلسطین منجر شد و تعداد آوارگان فلسطینی به ۹۰۰ هزار نفر رسید؛ پس از جنگ ۶ روزه سال ۱۹۶۷، تعداد اخراج شدگان به یک میلیون و چهارصد هزار نفر رسید.

وی ادامه داد: در سال‌های بعد نیز فلسطینیان همچنان از محل سکونت خود رانده شدند، خانه های آنها ویران شد و به سادگی کشته شدند و شهرک های اسرائیلی بیشتر و بیشتر در سرزمین فلسطین ساخته شد و در نتیجه این اقدامات، اردوگاه‌های فلسطینی در اردن، لبنان و سوریه شکل گرفت و برخی از مردم این منطقه نیز در دیگر کشورهای عربی به صورت پراکنده زندگی می‌کرده‌اند.

هدف نهایی صهیونیست‌ها
مدیر مؤسسه تحقیقات سیاسی و اجتماعی منطقه دریای سیاه-خزر خاطرنشان کرد: هدف اسرائیل تصرف تمام سرزمین‌هایی است که ادعا می‌کنند در دوران باستان به آنها تعلق داشته است. بنابراین، پیشنهاد ترامپ که در ظاهر همراه با موضوع غیرممکن بودن زندگی در این سرزمین است، در واقع ادامه اجرای طرح اسرائیل برای حذف جمعیت فلسطینی یا اخراج کامل فلسطینی‌ها از سرزمین تاریخی خود با هدف اسکان هر چه بیشتر یهودیان در این سرزمین‌ها است.

انگیزه ترامپ از حمایت از تل‌آویو
نادئین رایوسکی خاطرنشان کرد: در مورد انگیزه های این طرح مطالب زیادی نوشته شده است، از جمله اینکه، ترامپ حامی اسرائیل است، اما به نظر من روابط خانوادگی نیز در این موضوع نقش دارد.
این پژوهشگر روس معتقد است:‌ ایوانکا ترامپ دختر رئیس‌جمهور آمریکا به دین یهودیت گروید و با جرد کوشنر ازدواج کرد؛ او نقش خود را در تشکیلات یهودی ایالات متحده ایفا می‌کند. بنابراین از نظر پیوندهای خانوادگی، همدردی‌های ترامپ با تل‌آویو کاملا قابل درک است.
وی تأکید کرد:‌ من شک ندارم که موضع ضد ایرانی ترامپ به شدت تحت تأثیر وضعیت خانوادگی او است.

اشتهای اسرائیل، بی حد و حصر است
این پژوهشگر ارشد آکادمی علوم روسیه با اشاره به بی‌توجهی تل‌آویو به قطعنامه‌ سال ۱۹۴۷ مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر تشکیل دو دولت در سرزمین‌های تاریخی فلسطین گفت: با توجه به تجربه تاریخی، اشتهای اسرائیل بی حد و حصر است و اگر جلوی این رژیم متجاوز گرفته نشود، اقداماتش حد و مرزی نخواهد داشت.

اتحاد، نیاز جهان اسلام برای مقاومت در برابر ادامه تجاوزات اسرائیل
نادئین رایوسکی تأکید کرد: در این شرایط، اتحاد جهان اسلام و مقابله قاطع با این برنامه‌های تل‌آویو برای جهان اسلام بسیار مهم است.
این دکترای فلسفه افزود: متأسفانه نه کل جهان اسلام و نه بخش عرب آن، عزم خود را در مخالفت با نقشه های اسرائیل نشان نمی دهند و بسیاری از این کشورها به تجارت با تل آویو و حتی عرضه نفت به آن ادامه می دهند و معتقدند جنگ، جنگ است و تجارت، تجارت است؛ در حالی که جهان اسلام تنها با اتحاد می تواند در برابر ادامه تجاوزات اسرائیل مقاومت کند.

پیش از این، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، آمادگی ایالات متحده برای اعزام نیرو به غزه و آغاز بازسازی این منطقه فلسطینی را اعلام کرد. وی در این زمینه، پیشنهاد کوچاندن فلسطینیان به کشورهای همسایه – مصر و اردن – را مطرح کرد.

احیای مجدد طرح صهیونیستی کوچاندن مردم فلسطین و اسکان آن‌ها در کشورهای عربی مجاور از سوی رئیس جمهور ایالات متحده، موجی از مخالفت و خشم کشورهای مسلمان و حامیان آرمان فلسطین را به همراه داشت.

عباس عراقچی وزیر خارجه ایران از ابتدای طرح مجدد این موضوع، شکل‌گیری جبهه واحد از کشورهای اسلامی در برابر «توطئه استعماری محو فلسطین» را ضرورتی غیرقابل انکار دانست.

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با رد قاطعانه طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا، بیان چنین فکری را حیرت‌آور و هم‌راستا با طرح رژیم صهیونیستی برای امحای فلسطین دانست.

در این پیوند، عبد الفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر ضمن بیان اینکه مصر اجازه کوچاندن فلسطینی‌ها از غزه به کشورهای همسایه را نخواهد داد، تاکید کرد: آوارگی فلسطینی‌ها خطر بزرگی برای مساله فلسطین و منطقه است.

برخی هم‌پیمانان آمریکا نیز به ابراز مخالفت خود با طرح ترامپ پرداختند. از آن جمله، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه مخالفت خود را با طرح رئیس جمهوری آمریکا برای کوچاندن ساکنان نوار غزه و سیطره واشنگتن بر آن ابراز داشت و گفت: نمی توانید به ۲ میلیون نفر بگویید جابجا شوند. رویکرد درست در این زمینه دنبال کردن یک رویکرد سیاسی است و نه یک رویکرد ملک و املاکی.