به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، علی جورابلو، با اشاره به پایان برداشت پنبه در این شهرستان اظهار داشت: در سه سال اخیر، کاهش حقابه کشاورزان از رودخانه حبلهرود، قیمت نامناسب خرید وش پنبه، افزایش هزینههای تولید و پرداختنشدن بهموقع مبلغ محصول خریداریشده، باعث کاهش سطح زیر کشت این محصول شده است.
وی گفت: امسال سطح زیر کشت پنبه به کمتر از نصف سطح زیر کشت سه سال گذشته رسیده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار با اشاره به اهمیت این محصول گفت: «پنبه یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی در استان سمنان و شهرستان گرمسار است که در سال زراعی جاری ۷۰۰ هکتار از اراضی شهرستان تحت کشت این محصول قرار گرفته است.
جورابلو افزود: با توجه به کاهش سطح زیر کشت، برای افزایش بهرهوری در واحد سطح، باید از ارقام پنبه با عملکرد بالا استفاده کرده و با کاهش هزینههای تولید، کشت این محصول را اقتصادی کنیم.
وی با بیان اینکه نرخ کنونی خرید وش پنبه برای کشاورزان بهصرفه نیست، اظهار داشت: در شرایط تنش آبی، خشکسالی و افزایش سرسامآور هزینهها، کشاورزان همچنان پنبه میکارند، اما قیمت پایین خرید محصول، آنها را متضرر کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار گفت: در صورت ادامه این روند و کاهش مستمر حقابه حبلهرود، پیشبینی میشود که سطح زیر کشت این محصول در سال زراعی آینده نیز کاهش یابد.
جورابلو افزود: امسال بیش از ۲ هزار تن محصول پنبه از مزارع گرمسار برداشت شد که پس از خرید توافقی توسط کارخانههای پنبهپاککنی منطقه، فرآوری و به بازارهای هدف و کارخانههای نساجی و روغنکشی ارسال میشود.
وی با اشاره به چالشهای برداشت پنبه گفت: بیشترین هزینه تولید پنبه مربوط به مرحله برداشت است، چرا که این فرآیند بهصورت دستی انجام میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار گفت: کمبود کارگر، هزینههای بالای کارگری و عدم صرفه اقتصادی باعث شده است که کشاورزان تمایل کمتری به کشت این محصول داشته باشند.
جورابلو افزود: اگر بتوانیم برداشت پنبه را مکانیزه کنیم، هزینههای تولید کاهش یافته و کشت آن برای کشاورزان اقتصادی خواهد شد.
وی تأکید کرد: برای حفظ سطح زیر کشت پنبه، باید حمایتهای دولت در تأمین نقدینگی کشاورزان افزایش یابد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گرمسار گفت: همچنین، استفاده از نهادههای یارانهای، انتقال دانش فنی، بهرهگیری از بذرهای استاندارد با دوره کاشت کوتاه، بهکارگیری هورمونهای تنظیمکننده رشد و مواد ریزمغذی، و توسعه سیستمهای نوین آبیاری مانند قطرهای و نوار تیپ، از راهکارهای مهم برای ارتقای بهرهوری و راندمان آبیاری است.
مدیر جهاد کشاورزی گرمسار کیفیت پایین برداشت پنبه را از دلایل کاهش قیمت آن عنوان کرد و گفت: با توجه به افت ۱۵ تا ۳۵ درصدی محصول در زمان فروش، کشاورزان باید دقت بیشتری در فرآیند برداشت داشته باشند و نظارت مستمر بر کیفیت محصول ضروری است.
جورابلو با اشاره به اینکه ۴۸۰ بهرهبردار پنبهکار در گرمسار فعالیت دارند، افزود: پنبه از نظر ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی اهمیت بالایی دارد، چرا که فرآیند خرید و فرآوری اولیه آن در کارخانههای پنبهپاککنی شهرستان انجام میشود.
وی گفت: این محصول تأثیر بسزایی در گردش اقتصادی شهرستان و معیشت مردم دارد.
مدیر جهاد کشاورزی گرمسار اظهار داشت: پنبه، یکی از بهترین محصولات برای تناوب زراعی با گندم و جو در شهرستان است و کشت تناوبی این محصولات باعث افزایش عملکرد، کاهش برخی آفات، بیماریها و علفهای هرز، و بهبود تولید غلات در کشت پاییزه میشود.