دستورالعمل جذب ویژه طلاب داوطلب تصدی منصب قضا به تصویب رئیس قوه قضاییه رسید. این دستورالعمل در ۱۴ ماده و ۲ تبصره در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۰ به تصویب رئیس قوه قضائیه رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا است.
متن کامل دستورالعمل جذب ویژه طلاب داوطلب تصدی منصب قضا به شرح ذیل است:
مقدمه
در اجرای بند سوم از اصل یکصد و پنجاه هشتم قانون اساسی، قانون استخدام قضات و شرایط کارآموزی مصوب ۱۳۴۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی، قانون شرایط انتخاب قضات دادگستری مصوب ۱۳۶۱ با اصلاحات بعدی، قانون تشخیص لزوم کارآموزی برای متقاضیان امر قضا مصوب ۱۳۶۶، قانون وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه با اصلاحات بعدی، بند چهارم حکم انتصاب رئیس قوه قضاییه ابلاغی ۱۴۰۰/۰۴/۱۰ رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» و اهداف سند تحول و تعالی قوه قضاییه و به منظور نخبه گزینی هدفمند و بکارگیری قضات کارآمد، فاضل، صالح و جهادی در راستای اجرای آیین نامه نحوهی جذب، گزینش و کارآموزی داوطلبان تصدی امر قضا و استخدام قضات مصوب ۱۳۹۲ رئیس قوه قضاییه، «دستورالعمل جذب ویژه طلاب داوطلب منصب قضا» به شرح ذیل است:
فصل اول: تعاریف
ماده ۱ ـ تعاریف مذکور در این دستورالعمل در معانی زیر به کار میرود:
الف) جذب ویژه: جذب طلاب داوطلب تصدی منصب قضا از طریق بررسی سوابق علمی یا تجربی و داشتن قابلیتهای دانشی، مهارتی و حرفهای و صلاحیتهای عمومی برای تصدی منصب قضا، با وجود سایر شرایط مقرر در این دستورالعمل است.
ب) واحد جذب ویژه: واحدی است که به منظور انجام فرآیند جذب موضوع این دستورالعمل درمعاونت منابع انسانی وامور فرهنگی قوه قضاییه تشکیل میشود.
پ) آیین نامه: آیین نامه نحوه جذب، گزینش و کارآموزی داوطلبان تصدی امر قضا و استخدام قضات مصوب ۱۳۹۲ رئیس قوه قضاییه.
ت) حوزههای علمیه گروه اول: حوزههای علمیه موضوع تبصره ماده ۷ آیین نامه.
ث) حوزههای علمیه گروه دوم: حوزههای علمیه موضوع تبصره ماده ۷ آیین نامه.
ج) دوره پیش نیاز: دوره آموزش ۱۲ ماهه پودمانی دوره حقوقی و کیفری که پیش از ورود به دوره عمومی کارآموزی قضایی برای داوطلبان فاقد تحصیلات دانشگاهی در رشته حقوق یا علوم قضایی است.
چ) مصاحبه علمی: بررسی توانمندی علمی، فقهی مرتبط با قضای اسلامی داوطلب که با هدف احراز توانایی فرد جهت تصدی منصب قضا انجام میشود.
فصل دوم: شرایط و نحوه جذب داوطلبان
ماده ۲ ـ داوطلبان زیر با داشتن هر یک از شرایط مشمول جذب موضوع این دستورالعمل میباشند:
الف) دارندگان گواهی یا اجازه اجتهاد مورد تایید شورای مدیریت حوزههای علمیه.
ب) اساتید حوزههای علمیه در صورت داشتن مجوز تدریس در دروس فقه و اصول پایه چهارم و بالاتر از مرکز مدیریت حوزههای علمیه.
پ) دانش آموختگان سطح چهار در گرایش فقه و اصول از حوزههای علمیه گروه اول.
ت) دانش آموختگان سطح چهار گرایش فقه و اصول از حوزههای علمیه گروه دوم و سایر حوزههای علمیه مشروط به داشتن حداقل معدل ۱۷
ث) دانش آموختگان سطح سه سایر حوزههای علمیه در گرایش فقه و اصول مشروط به داشتن حداقل معدل ۱۸.
ج) دانش آموختگان سطح سه یا چهار در گرایشهای غیر از فقه و اصول و حقوق و قضای اسلامی مشروط به داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر در رشته حقوق، فقه و مبانی اسلامی یا علوم قضایی.
ماده ۳ ـ واحد جذب ویژه مکلف است با استفاده از روشهای مرسوم از جمله معرفی داوطلبان توسط افراد مورد وثوق، استقرار مسئول یا رابط جذب در حوزههای علمیه، برگزاری نشست ها، همایشها و سمینارهای تبیینی با رویکرد آشنایی با منصب قضا نسبت به شناسایی فعالانه وجذب طلاب واجد شرایط اقدام نماید.
فصل سوم: گزینش داوطلبان تصدی منصب قضاء
ماده ۴ ـ شرایط عمومی و سایر شرایط داوطلبان موضوع این دستورالعمل همان شرایط مذکور در آئین نامه است که با داشتن معافیت تحصیلی امکان جذب برای آنها فراهم میباشد.
ماده ۵ ـ مراحل جذب ویژه به شرح زیر است:
شناسایی و معرفی
ثبت نام اولیه و احراز شرایط جذب ویژه
استعلام از مراجع ذیربط
تعدیل و توثیق داوطلب به وسیله حداقل دو نفر مشهور به عدالت
مصاحبه علمی و آزمونهای روان شناختی
مصاحبه عقیدتی و سیاسی
تحقیقات محلی
تبصره ۱ ـ پس از شناسایی و معرفی افراد مراحل ۲ تا ۵ حداکثر ظرف دو ماه و سایر مراحل نیز حداکثر ظرف دو ماه دیگر انجام خواهد شد.
تبصره ۲ ـ معاونت منابع انسانی وامور فرهنگی قوه قضائیه مکلف است بلافاصله پس از ثبت نام و قبل از مصاحبه علمی و روانشناسی یا همزمان با آن استعلامات لازم را انجام دهد.
ماده ۶ ـ افراد واجد شرایط برای انجام مصاحبه علمی و روانشناسی درفرایند جذب ویژه طلاب با پیشنهاد معاون منابع انسانی و امور فرهنگی و ابلاغ معاون اول قوه قضائیه برای مدت یکسال منصوب میشوند، انتصاب مجدد نامبردگان بلامانع است و تا زمانی که فرد جدیدی معرفی نشده باشد افراد سابق کماکان نسبت به انجام مصاحبه اقدام خواهند کرد.
ماده ۷ ـ معاونت منابع انسانی وامور فرهنگی مکلف است برنامه جذب ویژه طلاب را قبل از شروع هر سال تدوین و جهت تصویب به معاون اول قوه قضائیه اعلام نماید، این برنامه به نحو مقتضی به حوزههای علمیه اطلاع رسانی میشود.
ماده ۸ ـ تعیین و احراز صلاحیت موضوع ماده (۲۰) آئین نامه توسط هیأتی مرکب از سه نفر عضو با پیشنهاد معاون منابع انسانی وامور فرهنگی وتایید معاون اول قوه قضائیه و ابلاغ رئیس قوه قضائیه برای مدت سه سال منصوب میشوند. سایر فرایندها و مأموریتهای هیأت (بدوی ـ تجدید نظر) براساس مفاد آئین نامه خواهد بود.
ماده ۹ ـ معاونت منابع انسانی و امورفرهنگی ضمن بازبینی طرح دروس کارآموزی، عنداللزوم با رویکرد استفاده حداکثری از دانش فقهی داوطلبان طلبه دورههای کارآموزی را طراحی و اجرا مینماید.
ماده ۱۰ ـ دانش آموختگان مجتمع فقه و حقوق و قضا و دارندگان مدرک کارشناسی رشته حقوق، فقه وحقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی و یا علوم قضایی نیازی به گذراندن دوره پیش نیاز ندارند.
ماده ۱۱ ـ سایر ضوابط و شرایط مربوط به جذب، گزینش و آموزش و همچنین مواردی که در این دستورالعمل ذکر نگردیده است، تابع آئین نامه و سایر قوانین و مقررات مربوط است.
ماده ۱۲ ـ اشخاصی که بر اساس این دستورالعمل پذیرفته میشوند از تمام مزایای پذیرفته شدگان حوزوی یا دانشگاهی مقرر در ماده ۹ آئین نامه برخوردار خواهند شد.
ماده ۱۳ ـ معاون اول قوه قضائیه مسئول نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل است و معاونت منابع انسانی وامور فرهنگی موظف است گزارش اجرای این دستورالعمل را به صورت دورهای به معاون اول قوه قضائیه ارسال نماید.
ماده ۱۴ ـ مقررات این دستورالعمل نافی اختیارات رئیس قوه قضائیه در خصوص جذب و استخدام قضات نمیباشد.
این دستورالعمل در ۱۴ ماده و ۲ تبصره در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۰ به تصویب رئیس قوه قضائیه رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا است.
منبع: معاونت منابع انسانی قوه قضاییه