شناسهٔ خبر: 71389258 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

سیر تا پیاز اجلاس هوش مصنوعی ۲۰۲۵ پاریس/ از سرمایه‌گذاری‌های کلان تا اختلاف نظرات عمیق

برنا - گروه علمی و فناوری: اجلاس جهانی هوش مصنوعی ۲۰۲۵ پاریس، نقطه عطفی در رقابت‌های جهانی فناوری بود؛ جایی که غول‌های فناوری از یک‌سو بر سر سرمایه‌گذاری‌های کلان و از سوی دیگر بر سر چالش‌های مقرراتی و استراتژی‌های رقابتی درگیر شدند. برنا - گروه علمی و فناوری: اجلاس جهانی هوش مصنوعی ۲۰۲۵ پاریس، نقطه عطفی در رقابت‌های جهانی فناوری بود؛ جایی که غول‌های فناوری از یک‌سو بر سر سرمایه‌گذاری‌های کلان و از سوی دیگر بر سر چالش‌های مقرراتی و استراتژی‌های رقابتی درگیر شدند.

صاحب‌خبر -

فاطمه مرادخانی: اجلاس هوش مصنوعی ۲۰۲۵ پاریس، رویدادی جهانی بود که در تاریخ ۱۰ و ۱۱ فوریه با حضور رهبران سیاسی، مقامات ارشد فناوری و کارشناسان حوزه‌های مختلف، در پایتخت فرانسه برگزار شد. این رویداد به عنوان یک نقطه عطف در رقابت‌های جهانی هوش مصنوعی شناخته می‌شود و در آن مسائل کلیدی همچون تنظیم مقررات، چالش‌های انرژی، و فرصت‌های اقتصادی در حوزه فناوری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در حالی که کشور‌های مختلف نظرات و رویکرد‌های متفاوتی در خصوص توسعه و تنظیم مقررات هوش مصنوعی داشتند، این اجلاس فرصتی بی‌نظیر برای تعاملات بین‌المللی و شکل‌دهی به آینده این فناوری ارائه داد.

مباحث این نشست در حالی برگزار شد که رقابت شدید بین ایالات متحده، چین و اروپا در دنیای هوش مصنوعی به اوج خود رسیده است. ایالات متحده با سیاست‌های مختلف خود تلاش کرد تا برتری رقابتی خود را حفظ کند و این در حالی است که چین نیز با معرفی مدل‌های جدید هوش مصنوعی، به رقابت با کشور‌های غربی پرداخت.

از دیگر نکات برجسته این اجلاس، نگرانی‌ها درباره تأثیرات منفی هوش مصنوعی بر روی جامعه و محیط‌زیست بود. یکی از مسائل مهم، بررسی مدیریت مصرف انرژی مدل‌های هوش مصنوعی و اثرات آن در برابر چالش‌های جهانی مانند تغییرات اقلیمی است. این در حالی است که پیشرفت‌های فناوری باید به گونه‌ای باشد که نه تنها بهره‌وری ایجاد کند بلکه مصرف انرژی آن به حداقل برسد.

تفاوت استراتژی‌ها و رویکرد‌های تنظیم مقررات

فرانسه به‌عنوان میزبان این اجلاس، تأکید کرد: هدف از این نشست ایجاد فضایی برای همکاری بین کشور‌های مختلف به‌ویژه در زمینه تنظیم مقررات هوش مصنوعی است. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در سخنرانی خود اشاره کرد: اگرچه مقررات سخت‌گیرانه می‌تواند خطرناک باشد و مانع از نوآوری شود، اما بدون مقررات نیز خطرات زیادی در استفاده از هوش مصنوعی وجود دارد. در این راستا، فرانسه قصد دارد از انرژی‌های پاک برای تأمین نیاز‌های هوش مصنوعی خود استفاده کند و با کاهش بوروکراسی، فضای بهتری برای رشد این فناوری ایجاد کند.

در مقابل، ایالات متحده به رهبری ترامپ رویکردی متفاوت دارد. ترامپ با لغو مقررات دولت قبلی به‌دنبال افزایش رقابت‌پذیری کشور خود در عرصه هوش مصنوعی است. این رویکرد باعث ایجاد فشار‌هایی بر روی سیاست‌گذاران اتحادیه اروپا برای بازنگری در قوانین هوش مصنوعی و تنظیم آنها به شیوه‌ای انعطاف‌پذیرتر شده است و در ان راستا جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، به اروپایی‌ها هشدار داد: مقررات سختگیرانه و سنگین آنها در زمینه هوش مصنوعی ممکن است این فناوری را خفه کند و محتوای اینترنتی را تحت عنوان سانسور دیکتاتوری رد کرد.

در نشانه‌ای دیگر از تفاوت دیدگاه‌ها در زمینه حکمرانی هوش مصنوعی، ایالات متحده و انگلیس به بیانیه نهایی اجلاس هوش مصنوعی که به میزبانی فرانسه برگزار شد، پیوستند، بیانیه‌ای که از هوش مصنوعی خواسته بود که جامع، باز، اخلاقی و امن باشد.

جی‌دی ونس، در سخنرانی خود در این اجلاس که با حضور روسای‌دولت‌ها و مدیران شرکت‌ها در پاریس برگزار شد، گفت: ایالات متحده قصد دارد تا به عنوان نیروی غالب در عرصه هوش مصنوعی باقی بماند و به شدت با رویکرد مقرراتی سختگیرانه اتحادیه اروپا مخالفت می‌کند. ما معتقدیم که مقررات بیش از حد در صنعت هوش مصنوعی می‌تواند این صنعت تحول‌آفرین را نابود کند.

وی همچنین از قوانین عظیم اتحادیه اروپا مانند «قانون خدمات دیجیتال» و مقررات حریم خصوصی آنلاین اتحادیه اروپا (GDPR) انتقاد کرد و گفت: هزینه‌های حقوقی بی‌پایانی را برای شرکت‌های کوچک به همراه دارد.  البته ما می‌خواهیم که اینترنت مکان امنی باشد، اما یکی است که جلوی یک شکارچی اینترنتی را بگیرد و چیز دیگری است که یک فرد بالغ را از دسترسی به نظر‌هایی که دولت آنها را اطلاعات غلط می‌داند، منع کند.

ونس در ادامه سخنرانی خود همچنین به چین اشاره کرد و در شرایط حساس برای بخش فناوری ایالات متحده، به تهاجم احتمالی دولت‌های خودکامه به زیرساخت‌های اطلاعاتی کشور‌های دیگر اشاره کرد.

دیپ سیک کانون توجه اجلاس جهانی هوش مصنوعی پاریس

چین و هند به‌عنوان دو قدرت بزرگ در عرصه هوش مصنوعی، در این اجلاس حضور داشتند. چین که اخیراً مدل‌های هوش مصنوعی پیشرفته‌ای مانند "دیپ سیک" را معرفی کرده است، به‌شدت در حال رقابت با غرب است و در این اجلاس نیز بر اهمیت تحقیق و توسعه در این حوزه تأکید داشت. در این میان، مشارکت هند به‌ویژه در زمینه توسعه مدل‌های متن‌باز و کاهش هزینه‌ها در زمینه زیرساخت‌های هوش مصنوعی مورد توجه قرار گرفت.

چالش‌های انرژی و توسعه پایدار

یکی از مسائل اصلی مطرح در اجلاس پاریس، مدیریت نیاز‌های عظیم انرژی هوش مصنوعی بود. مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی نیاز به پردازش بسیار بالایی دارند که به نوبه خود تقاضای زیادی برای انرژی ایجاد می‌کند. در این راستا، فرانسه به‌دنبال استفاده از انرژی‌های پاک و توسعه مراکز داده سبز است تا از این طریق همزمان با پیشرفت تکنولوژی، از بحران انرژی جهانی جلوگیری کند.

نکته حائز اهمیت این اجلاس بررسی تأثیر هوش مصنوعی بر بازار کار و چگونگی کاهش اختلالات ناشی از آن در جوامع مختلف بود. در حالی که برخی کشور‌ها نگرانی‌هایی در خصوص از دست رفتن مشاغل به دلیل هوش مصنوعی دارند، دیگر کشور‌ها در تلاشند تا از مزایای این فناوری برای بهبود کیفیت زندگی و بهینه‌سازی فرآیند‌ها بهره ببرند.

سرمایه‌گذاری‌های جهانی و رقابت‌های فنی

یکی از دستاورد‌های این اجلاس، اعلام سرمایه‌گذاری‌های عظیم در حوزه هوش مصنوعی بود. اتحادیه اروپا در تلاش است تا ۵۰ میلیارد یورو برای تقویت زیرساخت‌های هوش مصنوعی خود اختصاص دهد. همچنین، شرکت‌های بزرگ مانند مایکروسافت، گوگل، و آی‌بی‌ام در این نشست حضور داشتند و از تکنولوژی‌های جدید خود در این حوزه رونمایی کردند. در مقابل، ایالات متحده با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری در این حوزه، در تلاش است تا موقعیت پیشرو خود را در بازار جهانی حفظ کند.

در این اجلاس، فرانسه به‌عنوان میزبان، قصد دارد با همکاری با کشور‌های دیگر، مسیر تنظیم مقررات هوش مصنوعی را پیش ببرد. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، تأکید کرد که در صورت عدم وجود مقررات مناسب، اعتماد عمومی به هوش مصنوعی ممکن است کاهش یابد و منجر به بی‌اعتمادی به این فناوری شود. وی همچنین گفت که در صورتی که اروپا قوانین زیادی وضع کند، نوآوری در این حوزه متوقف خواهد شد. از سوی دیگر، رئیس دیجیتال اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که این اتحادیه قصد دارد قوانین خود را به شیوه‌ای کسب‌وکار دوستانه و با هدف تسهیل رشد هوش مصنوعی به‌کار بگیرد.

آمریکا و انگلیس بیانیه بین‌المللی هوش مصنوعی را امضا نکردند

در اجلاس هوش مصنوعی در پاریس، کشور‌های چین، هند و چندین کشور دیگر بیانیه‌ای را امضا کردند که در آن متعهد شدند رویکردی باز، جامع و اخلاقی را درباره توسعه هوش مصنوعی پیش بگیرند. اما ایالات متحده آمریکا و انگلیس از امضای این بیانیه خودداری کردند.

در این اجلاس، بر تأثیر هوش مصنوعی بر جامعه و محیط‌زیست تأکید شد و کشور‌ها به اقدامات لازم برای بهره‌مندی از مزایای این فناوری و جلوگیری از خطرات آن پرداختند.

در حالی که ایالات متحده و انگلیس دلایل خود را برای عدم امضای بیانیه اعلام نکردند، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، جی‌دی ونس، در سخنرانی خود در پاریس، هشدار داد که مقررات بیش‌ازحد درباره هوش مصنوعی می‌تواند صنعتی متحول‌کننده را همان‌طور که در مسیر رشد است، از بین ببرد.

این تصمیمات نشان‌دهنده تفاوت دیدگاه‌ها در سطح بین‌المللی درباره تنظیم و توسعه هوش مصنوعی است.

سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا برای توسعه هوش مصنوعی

اورسولا فون، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد: اتحادیه اروپا ۵۰ میلیارد یورو (معادل ۵۱.۶ میلیارد دلار) برای تقویت جاه‌طلبی‌های هوش مصنوعی خود اختصاص خواهد داد. این تصمیم در حالی اتخاذ می‌شود که کشور‌های مختلف در حال رقابت برای پیشتازی در زمینه فناوری هوش مصنوعی هستند.

این سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا به ابتکار "قهرمانان هوش مصنوعی اروپا" اضافه خواهد شد که توسط سرمایه‌گذار ریسک‌پذیر General Catalyst هدایت می‌شود و تاکنون تعهدات ۱۵۰ میلیارد یورویی از سوی سرمایه‌گذاران خصوصی نظیر ایرباس، ASML، زیمنس، اینفینیون، فیلیپس، میسترا و فولکس‌واگن جلب شده است.

اورسولا فون در لاین در اجلاس هوش مصنوعی پاریس اظهار داشت: هدف ما این است که مجموعاً ۲۰۰ میلیارد یورو برای سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی در اروپا بسیج کنیم.

با این حال، میزان سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا نسبت به ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری اعلام شده از سوی بخش خصوصی آمریکا در زمینه زیرساخت‌های هوش مصنوعی، کمتر است.

رئیس کمیسیون اروپا، همچنین تأکید کرد: سرمایه‌گذاری‌های اتحادیه اروپا بر روی فناوری‌های صنعتی و مهم خواهد بود و ۲۰ میلیارد یورو از این مبلغ به ساخت چهار کارخانه بزرگ هوش مصنوعی در سراسر اتحادیه اروپا اختصاص خواهد یافت، که به هفت کارخانه مشابهی که در دسامبر گذشته اعلام شده بود، اضافه می‌شود.

اجلاس جهانی هوش مصنوعی ۲۰۲۵ پاریس به وضوح نشان داد که آینده هوش مصنوعی به همکاری‌های بین‌المللی و تنظیم مقررات مناسب وابسته است. با وجود تفاوت‌های آشکار در رویکردهای کشورهای مختلف، این رویداد نشان از تمایل گسترده به ایجاد چارچوب‌های مشترک برای توسعه پایدار و اخلاقی این فناوری داشت. سرمایه‌گذاری‌های کلان، چالش‌های انرژی، و نگرانی‌ها در خصوص تأثیرات اجتماعی و اقتصادی هوش مصنوعی از جمله مسائل مهمی بودند که در این اجلاس مورد توجه قرار گرفتند. اگرچه رقابت‌های بین‌المللی همچنان ادامه خواهد داشت، اما این اجلاس می‌تواند نقطه عطفی برای آینده همگرایی و پیشرفت هوش مصنوعی در سطح جهانی باشد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: