به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، در سالهای اخیر، قیمت بلیط شناورهای مسافری در ایران با افزایشهای متعددی مواجه شده است.
در هرمزگان نرخ بلیط شناورهای مسافری از ۱۵۰ هزار تومان به ۱۹۰ هزار تومان افزایش یافت، در مسیر بندرعباس به جزایر قشم و هرمز، قیمت بلیط شناورها ۲۶ درصد افزایش یافت، همچنین در مسیر بندر چارک به کیش، هزینه بلیط شناور حدود ۲۴۰ هزار تومان است.
از دلایل افزایش قیمتهای بلیط شناورها میتوان به افزایش هزینههای سوخت، هزینههای نگهداری و تعمیرات، تورم عمومی و افزایش تقاضا اشاره کرد.
تأثیر مستقیم نوسانات قیمت سوخت برهزینههای عملیاتی شرکتهای حملونقل دریایی
نوسانات قیمت سوخت تأثیر مستقیمی برهزینههای عملیاتی شرکتهای حملونقل دریایی دارد، همچنین افزایش هزینههای نگهداری و تعمیرات شناورها به دلیل فرسودگی و نیاز به بهروزرسانی تجهیزات و تورم اقتصادی کشور منجر به افزایش هزینههای عمومی و در نتیجه افزایش قیمت بلیطها میشود.
افزایش تعداد مسافران و تقاضا برای سفرهای دریایی میتواند منجر به افزایش قیمتها شود، افزایش قیمت بلیطها ممکن است برای برخی مسافران بهویژه در مناطق کمتر برخوردار، چالشبرانگیز باشد.
اهمیت بررسی و نظارت بر قیمتها
با توجه به اهمیت بررسی و نظارت بر قیمتها، مراجع ذیصلاح باید بر قیمتها نظارت کرده و از افزایشهای بیرویه جلوگیری کنند، زیرا ارائه تخفیفها و یارانهها برای مسافران کمدرآمد میتواند به کاهش فشار مالی بر مسافران کمک میکند.
ارتقای کیفیت خدمات نیز توجیهی برای افزایش قیمتها است و رضایت مسافران را افزایش میدهد، بنابراین توجه به تعادل بین هزینهها و توان مالی مسافران برای حفظ دسترسی به حملونقل دریایی ضروری است.
هزینه بالای بلیت شناورما را غافلگیر کرد
یکی از گردشگران که به تازگی سفری به جزیره قشم داشته، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو هزینههای بالای بلیت شناور برای سفر به این جزیره انتقاد کرد.
وی تجربه خود را چنین بیان کرد: من و خانوادهام تصمیم گرفتیم امسال برای تعطیلات به قشم سفر کنیم از قبل درباره زیباییهای طبیعی این جزیره، سواحل بکر، دره ستارهها و بازارهای محلی زیاد شنیده بودم و با شوق و ذوق برنامهریزی کردیم.
آقا محمد در ادامه عنوان کرد: اما چیزی که واقعاً ما را غافلگیر کرد، هزینه بالای بلیت شناور برای ورود به جزیره بود؛ ما از بندرعباس سوار شناور شدیم و انتظار داشتیم که قیمتها منطقی باشد، اما متأسفانه هزینه بلیت به قدری بالا بود که احساس کردیم سفر دریایی ما بیش از حد گران تمام میشود.
تاثیر افزایش قیمت بلیط شناورها بر زندگی دانشجویی/ درنظر گرفتن تخفیفات دانشجویی
یکی از دانشجویان دانشگاه قشم که مجبور است بهطور مداوم بین بندرعباس و قشم رفتوآمد کند، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو مشکلات ناشی ازافزایش قیمت بلیت شناور گلایه کرد.
وی عنوان کرد: از همان روزی که در دانشگاه قشم پذیرفته شدم میدانستم که باید هر هفته یا حتی چند روز یکبار مسیر بندرعباس به قشم را طی کنم، اوایل هزینه بلیت شناور معقول بود و میتوانستم با مدیریت هزینهها این رفتوآمد را انجام دهم؛ اما حالا قیمت بلیتها آنقدر بالا رفته که واقعاً فشار زیادی به من و خانوادهام وارد میکند، بهخصوص برای دانشجوهایی مثل من که ساکن بندرعباس هستند.
او با اشاره به تأثیر این هزینهها بر زندگی دانشجوییاش ادامه داد: دانشجویان معمولاً درآمد زیادی ندارند و روی کمک خانواده حساب میکنند، حالا که بلیت شناور اینقدر گران شده؛ باید از هزینههای دیگرم مثل خوراک، تفریح یا حتی خرید کتاب و جزوه بزنم تا بتوانم فقط هزینه رفتوآمدم را تأمین کنم.
این دانشجو همچنین از نبود تخفیف ویژه برای قشر دانشجو انتقاد کرد: متأسفانه هیچ امتیازی برای دانشجوها در نظر نگرفتهاند در شهرهای دیگر معمولاً برای حملونقل دانشجویی تسهیلاتی وجود دارد، اما اینجا ما مجبوریم بلیت را به همان قیمت عادی بخریم؛ اگر مسئولان برای دانشجوهایی که رفتوآمد دائمی دارند، یک تخفیف یا کارت ویژه در نظر بگیرند قطعاً فشار مالی ما کمتر میشود و راحتتر میتوانیم در کلاسها حاضر شویم.
غافلگیری مسئولان به مردم جزیره و گردشگران در ایام دهه فجر
یکی دیگر از کارمندان جزیره قشم که بواسطه شغلش، در رفت و آمد به این جزیره است، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با انتقاد از افزایش نرخ بلیت شناورها، گفت: سال گذشته در آستانه دهه فجر، مسئولان به جای حمایت از مردم بلیت شناورها را گران کردند، انتظار میرفت که حداقل در این ایام چنین اقدامی انجام ندهند؛ اما نهتنها قیمتها افزایش یافت، بلکه در سال جاری نیز چندین نوبت دیگر کرایهها گران شد.
این کارمند ادامه داد: در نهایت امسال هم در آستانه دهه فجر کرایه شناورها حدود ۴۰ درصد افزایش پیدا کرد که این موضوع نارضایتی شدید مردم را به همراه داشته است، مردم میگویند که هدیه دولت به آنها در این ایام گرانی و سختی بوده است.
وی با تأکید بر لزوم ورود جدی مسئولان به این موضوع ادامه داد: درست است که هزینههای شناورداران بالاست اما دولت در این میان چه نقشی دارد؟، جز دریافت عوارض و مالیات چه کمکی به مردم و حتی صاحبان شناورها کرده است؟. افزایش ناگهانی نرخ بلیت باعث شده گردشگرانی که از قبل برنامهریزی کرده بودند دچار مشکل شوند و این مسئله روی صنعت گردشگری منطقه هم تأثیر منفی گذاشته است.
این کارمند همچنین از اعمال محدودیتهای جدید برای تردد ساکنان جزیره انتقاد کرد و گفت: تا قبل از گرانی بلیت شناور به قشموندان اعلام شده بود که هفتهای یکبار با نرخ ۷۰ هزار تومان سفر کنیم، اما درحال حاضر شرایط به گونهای شده که حتی بیماران، دانشجویان و کارمندان هم نمیتوانند آزادانه رفتوآمد کنند؛ اخیراً هم اعلام کردهاند که هر شهروند قشمی فقط در یک ساعت خاص در هفته مجاز به سفر است که این ظلم مضاعفی در حق مردم محسوب میشود.
این کارمند در پایان اظهار امیدواری کرد: مسئولان هرچه سریعتر برای رفع این مشکل چارهاندیشی کنند و با ارائه حمایتهای لازم از فشار اقتصادی بر مردم کاهش دهند.
ستاد تنظیم بازار ضمن شفافسازی به فکر مردم باشد
شاید افزایش قیمت و تعرفهها در تمام حوزهها امری اجتنابناپذیر باشد اما ستاد تنظیم بازار، در قبل و بعد از تصمیمگیریها باید چند نکته را مد نظر داشته باشد.
نکته اول شفافسازی تمام مراحل است؛ باتوجه به اینکه مردم از افزایش قیمتها متاثر میشوند، اطلاع کامل از روند قیمتگذاریها حق طبیعی آنها است.
نکته بعدی در نظر گرفتن شرایط مردم در کنار صاحبان اصناف است، شاید گلایه صاحبان شناورها از بالا بودن هزینه نگهداری و تعمیرات که روز به روز هم بالاتر میرود به حق باشد اما افزایش تعرفه نباید گزینه اصلی باشد.
قشم، بهعنوان بزرگترین جزیره ایرانی از گردشگرپذیرترین جزایر است و افزایش تعرفهها در این حوزه تاثیرگذار است اما مهمتر از آن ساکنین جزیره هستند که روزانه برای تحصیل، اشتغال، درمان یا کارهای اداری رفت و آمد داشته باشند.
در شرایط اقتصادی موجود، افزایش تعرفهها بار اقتصادی و روانی زیادی را بر ساکنین جزیره و همچنین افرادی که برای کار به قشم رفت و آمد میکنند تحمیل میکند.
اگر هم افزایش قسمتی تصویب میشود، استفاده از ظرفیت منطقه آزاد و صنایع میتواند راهکاری برای حمایت از مردم باشد، میتوان با همفکری با نخبگان بتوان به راهکارهایی برای این چالش دست پیدا کرد.