منوچهر فلاحی اظهار کرد: هفتههای پایانی سال، قاچاقچیان گونههای حیات وحش یا گیاهان از ناآگاهی هموطنان و فرصت پیشآمده به واسطه برپایی بازار فروش لوازم سفره هفتسین سوءاستفاده میکنند. آنان گونه نادری مانند سمندر لرستانی و گونه مهاجم سنبل آبی را به عنوان یکی از سینهای هفتسین میفروشند.
به گفته او قاچاقچیان اغلب برای فروش این گونهها در خصوص مهاجم یا در معرض انقراض بودنشان پنهانکاری میکنند همچنین فروش حیواناتی مانند مار و لاکپشت را نیز تبلیغ میکنند این در حالیست که سمندر لرستانی یک گونه در معرض خطر انقراض و سنبل آبی گونه گیاهی خطرناکی است که چند سالی است به مهمترین چالش تالاب انزلی تبدیل شده است.
معاون یگان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: با نزدیکتر شدن به نوروز، اغلب طی اسفندماه دستورالعملی در خصوص انجام اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با قاچاق این گونهها صادر میشو. سپس یگان حفاظت هر استان بر اساس دستورالعمل اعلام شده طی فرایندی با قاچاق این گونهها مقابله میکند.
او یکی از اقدامات هر یگان حفاظت هر استان را هماهنگی با صدا و سیما ذکر کرد و گفت: با ایجاد این هماهنگی قضایی زمینه برای شرح آسیبهای ناشی از نگهداری و خرید گونهها از سوی کارشناسانِ محیط زیست فراهم میشود. کارشناسان ضمن معرفی گونههای در معرض خطر در خصوص انواع این گونهها، بیماریهای احتمالی آنها در شبکههای تلویزیونی استانی، اطلاعرسانی میکنند.
معاون یگان حفاظت محیط زیست افزود: یگان حفاظت محیط زیست بههمراه شهرداریها در محدودههای احتمالی فروش این گونهها در سطح استان و شهرستانها بنرهای اطلاعرسانی نصب میکنند تا از این طریق به هموطنان اطلاعرسانی کنند و هشدار دهند.
معاون یگان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در این رابطه گشتهای مشترکی نیز با یگان حفاظت شهرداری و یگان حفاظت منابع طبیعی تشکیل خواهد شد و تعامل با فراجا نیز انجام میشود. طی این مدت محمولههایی از مار آبی، لاکپشت از شمال کشور به سمت شهرهایی مانند تهران ارسال میشود که بهطور قطع رصد خواهند شد.
او تاکید کرد: تمام اقدامات لازم برای جلوگیری از آسیب به حیات وحش از راههایی مانند قاچاق گونههای در معرض انقراض یا گونههای مهاجم انجام خواهد شد. این اقدامات از جمله برنامههای متداول یگان حفاظت محیط زیست در هفتههای پایانی سال است.
فلاحی در پایان گفت: سامانه ۱۵۴۰ راه ارتباطی ایجاد شده میان یگان حفاظت از محیط زیست و مردم برای اعلام هرگونه تخلف محیطزیستی از جمله آلودگی، شکار، قاچاق حیات وحش و... است. هموطنان میتوانند ضمن تماس با این سامانه هر گونه تخلف زیستمحیطی را اطلاع رسانی کنند.
به گزارش ایسنا افزایش تقاضا برای خرید گونههای نادر و رونق بازار غیرقانونی قاچاق حیوانات، زنگ خطری جدی برای تنوع زیستی کشور است و به نظر میرسد افزایش نظارت بر بازارهای محلی و مسیرهای قاچاق، کنترل و پایش فضای مجازی، فرهنگسازی و آگاهیرسانی و برخورد قانونی سختگیرانهتر با متخلفان میتواند به حفاظت از این گونهها کمک کند.