شناسهٔ خبر: 71463399 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

هوش مصنوعی در انرژی؛ ۵۰ هزار داده برای مدیریت خاموشی‌ها

معاون علمی رئیس جمهور گفت: سیستم پایش وضعیت هوشمند که در نیروگاه‌های کشور به کار گرفته شده، با پردازش ۵۰ هزار داده در هر ثانیه، امکان پیش‌بینی و پیشگیری از بحران‌های ناگهانی را فراهم می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، آیین افتتاح مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی، در نیروگاه سیکل ترکیبی شریعتی مشهد با حضور حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، یکم اسفندماه 1403 در محل این نیروگاه برگزار شد.

حسین افشین معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در این مراسم گفت: ما از خبرنگارانی که زحمت کشیدند و به اینجا آمدند درخواست کردیم که یک روز زودتر تشریف بیاورند تا با فرآیند نیروگاه و اتفاقاتی که در نیروگاه شریعتی رخ داده، آشنا شوند. طبق اطلاعاتی که من دارم، امروز اتفاق بزرگی با این افتتاح در کشور رخ می‌دهد. حدود دو ماه پیش در بخش انرژی، که یکی از مهم‌ترین مزیت‌های کشور ماست، صحبت کردیم. علاوه بر مزیت‌های طبیعی که داریم، انرژی یکی از مهم‌ترین مزیت‌های کشور ماست. پریروز در جلسه‌ای گفتم که سوالی برای من پیش آمده: چرا هر مزیتی که داریم به یک چالش بزرگ تبدیل می‌شود؟ الان هم همینطور است. ما مزیت بزرگی در انرژی داریم، اما یک چالش بزرگ انرژی در کشور به وجود آمده است. این چالش باید حتماً رفع شود، زیرا در دنیا معمولاً مزیت‌ها به فرصت‌ها و ارزش افزوده تبدیل می‌شوند، اما ما گاهی اوقات آن‌ها را به تهدید و بحران تبدیل می‌کنیم.

افشین گفت: اتفاقی که افتاد این است که در برخی بخش‌ها همگام با دنیا حرکت می‌کنیم. این پیشگامی و نوید خوبی که در حوزه هوش مصنوعی در دو عرصه مهم انرژی کشور رخ داد، با ابتکار شرکت انرژی پاسارگاد و بانک پاسارگاد اتفاق افتاد. به نظر من این اتفاق در کشور بی‌نظیر است. دو ماه پیش دو چاه نفتی بزرگ به نام‌های سپهر و جوفی افتتاح شد.

وی گفت: شاید بد نباشد خبرنگاران زحمت بکشند و از آنجا بازدید کنند. فکر می‌کنم این بازدید بسیار کمک‌کننده باشد. این افتتاح هنوز انجام نشده، اما ما زودتر از میدان بازدید کردیم. دلیل اهمیت این بازدید این است که هوش مصنوعی ممکن است خبر را جلوتر از محتوا قرار دهد و خطر شبه علم ایجاد کند. یعنی ممکن است در جایی هیچ کاری انجام نشده باشد، اما باید نمونه‌های خوب ایجاد کنیم تا الگو باشند. الان در چاه‌های کشور با پیشگامی پاسارگاد، اولین نیروگاه کشور مجهز به سیستم پایش وضعیت هوشمند شده است. این سیستم می‌تواند در تمام نیروگاه‌های کشور کپی شود.

وی گفت: حالا می‌خواهم به مزایای این نیروگاه بپردازم. ما چند نکته داریم که می‌توانیم برق را در کشور مدیریت کنیم. مثلاً کدام نیروگاه‌ها باید خارج شوند تا یک خاموشی گسترده 48 ساعته یا حتی یک هفته‌ای رخ ندهد. این سیستم به ما کمک می‌کند که بدانیم کدام نیروگاه‌ها چقدر و چه موقع باید اورهال شوند یا چه موقع خطا داریم. این سیستم مثل یک سیستم بدنی عمل می‌کند. مثلاً اگر سنسور قند خون یا چربی خون شما بالا یا پایین شود، شما زودتر به پزشک مراجعه می‌کنید و بحران رفع می‌شود. این سیستم به صورت آنلاین داده‌ها را دریافت می‌کند و هر خطایی که در سیستم به وجود بیاید، به شما اطلاع می‌دهد تا با هزینه کم آن را رفع کنید و عمر سیستم را طولانی‌تر کنید. گاهی اوقات با هزینه‌ای کم می‌توان از هزینه‌های میلیون دلاری جلوگیری کرد.

معاون علمی رییس‌جمهور ادامه داد: ما در کشور سیستم‌های مانیتورینگ داریم که بیش از 20 سال سابقه دارند. هفته آینده همایشی در این زمینه برگزار می‌شود. این سیستم هوشمند با اندازه‌گیری 50 هزار داده در ثانیه کار می‌کند. بعد از مدتی که این داده‌ها جمع‌آوری شدند، می‌توانید الگوریتم‌هایی را آموزش دهید و عیوبی که قبلاً تشخیص داده نمی‌شدند را شناسایی کنید. این سیستم بهره‌وری را افزایش می‌دهد. راه افزایش بهره‌وری فقط از طریق تکنولوژی ممکن است. در انرژی هم یکی از مسائل ترکیبی داریم که اینجا تولید می‌شود. این سیستم در نیروگاه‌های کوچک گازی نصب شده است. حالا باید ببینیم چه زمانی چنین اتفاقاتی در کشور رخ می‌دهد.

وی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم این است که جسارت می‌خواهد. چرا می‌گویم الان همه چیز باز شده و سنسورها نصب شده‌اند؟ کدام مدیر حاضر است که روی سیستمش سنسورهایی نصب کند که قبلاً نبوده‌اند و بعد بگوید یک ضرر بزرگ رخ داده است؟ این کار جسارت بزرگی می‌خواهد.

انتهای پیام/