به گزارش بورسنیوز، متن کامل یادداشت مجید شجاعی، کارشناس بازارهای مالی در ادامه آمده است:
تأسیس بورس داراییهای دیجیتال بر پایه بلاکچین میتواند به عنوان یک مرجع برای تنظیمگری عمل کند. این بورس تخصصی زیرساختهای معاملات ارزهای دیجیتال، توکنایز کردن داراییها (سهام، طلا و املاک) و مقررات فعالیت صرافیها، کارگزاران و صندوقها را تعیین خواهد کرد. سپردهگذاری در این بورس بر بستر بلاکچین، امنیت بالا، تسویه آنی و امکان جذب سرمایهگذار خارجی را به ارمغان میآورد.
تجربه تأسیس بورس تخصصی داراییهای دیجیتال در کشورهای مختلف نشاندهنده اهمیت این موضوع است که در این یادداشت به بررسی بورسهای سوئیس و دبی خواهیم پرداخت:
سوئیس
در سال ۲۰۱۸، نهاد ناظر بورس سوئیس یعنی SIX Group نخستین بورس دیجیتال جهان، یعنی SIX Digital Exchange SDX را راهاندازی کرد. در سپتامبر ۲۰۲۱، SDX موفق به دریافت مجوز رسمی از FINMA (نهاد نظارتی مالی سوئیس) شد و فعالیت خود را آغاز کرد.
SDX به تبادل داراییهای دیجیتال، توکنایز کردن اوراق بهادار و داراییهای سنتی مانند املاک و تسویه آنی معاملات تمرکز دارد. این بورس همچنین ضوابط فعالیت کارگزاریها، احراز هویت (KYC)، نظارت بر صندوقها و مقابله با پولشویی (AML) را تنظیمگری میکند.
نکته جالب این است که شرکت سپردهگذاری مرکزی سوئیس (SIX SIS) در بستر بلاکچین بازطراحی شده تا فرآیند تسویه آنی معاملات اوراق بهادار را فراهم کند. همچنین (SIX SIS) به طور کامل با (SDX) یکپارچه شده و این امر به کاربران این امکان را میدهد که داراییهای دیجیتال خود را از طریق بلاکچین SDX نگهداری، معامله و تسویه کنند.
امارات
دبی در فوریه ۲۰۲۲ مرجع تنظیمگری داراییهای مجازی (VARA) را تأسیس کرد و مقررات FMP تحت آن تصویب شد که شامل قوانین مربوط به داراییهای مجازی و فعالیتهای مرتبط و همچنین الزامات ضدپولشویی است.
هدف اصلی این مرکز تنظیمگری، ساماندهی صرافیها و پلتفرمهای معاملاتی، توسعه اکوسیستم بلاکچین و ارائه مجوز به شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، NFTها و متاورس است.
همچنین، مرکز چندکالایی دبی (DMCC) بستری برای معاملات رمزارزها ایجاد کرده که هدف آن انجام معاملات طلا و جواهر از طریق رمزارزها و توکنایز کردن داراییها است. مرکز کریپتوی DMCC با بیش از ۶۰۰ شرکت در حال توسعه سریع است.
مزایای تأسیس بورس تخصصی در بستر بلاکچین
تأسیس بورس داراییهای دیجیتال در ایران میتواند به بلاتکلیفی قوانین در این حوزه پایان دهد. این بورس میتواند به عنوان یک مرجع رسمی و شفاف، بازار داراییهای دیجیتال را ساماندهی کرده و انجمنهای تخصصی مرتبط میتوانند تحت این بورس فعالیت کنند و نقش خودتنظیمگری را ایفا نمایند.
این بورس تخصصی زیرساختهای لازم برای توسعه معاملات داراییهای دیجیتال و توکنایز کردن داراییها را فراهم کرده و با استفاده از فناوری بلاکچین، امکان تسویه آنی و کاهش ریسکهای معاملاتی را فراهم میآورد. همچنین، این بورس قادر است الزامات و استانداردهای فعالیت کارگزاریها، صرافیها و صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر داراییهای دیجیتال را تدوین و تمامی این نهادها را تحت نظارت مستقیم خود قرار دهد.
ویژگیها و قابلیتهای بورس تخصصی داراییهای دیجیتال در ایران:
۱- ایجاد بستر معاملاتی برای ارزهای دیجیتال با استانداردهای شفاف و قانونی
۲- توسعه فرآیند توکنایز کردن داراییهای سنتی مانند سهام، طلا و املاک
۳- ایجاد شرکت سپردهگذاری مبتنی بر بلاکچین جهت تسویه آنی، ثبت و نگهداری امن داراییها
۴- تعیین ضوابط مشخص برای معاملات کارگزاریها و صرافیهای ارز دیجیتال
۵- راهاندازی و نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر ارزهای دیجیتال
۶- تسهیل معاملات بینالمللی و جذب سرمایهگذار خارجی از طریق فناوری بلاکچین
طبق قانون بازار اوراق بهادار مجلس شورای اسلامی، تأسیس بورسهای جدید در حوزه اختیارات شورای عالی بورس قرار دارد و تأسیس این بورس تخصصی میتواند با چالشهای کمتری انجام شود.
انتهای پیام/