شناسهٔ خبر: 71387715 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

زلنسکی و اوکراینی که عبرت دنیا شد!

صاحب‌خبر -

از همان زمان قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا، گمانه زنی های مختلفی در مورد جنس رویکرد و سیاست های وی در مورد جنگ اوکراین مطرح می شد. ترامپ و متحدانش به صراحت تاکید داشتند که جنگ اوکراین به رویدادی تبدیل شده که صرفا منابع مالی و تسلیحاتی آمریکا را می‌بلعد و مصداق بارز جنگ های بی پایان و بیهوده است و باید هرچه سریعتر به آن خاتمه داده شود. 

با این همه، به تازگی شاهد یک موضع گیری عجیب و البته قابل تامل از سوی ترامپ درباره جنگ اوکراین بوده ایم. در این راستا، ترامپ ضمن تاکید چندباره خود بر ضرورت پایان فوری جنگ اوکراین، به این مساله اشاره کرده که آن قسمت از قلمرو اوکراین که به تصرف روسیه درآمده، باید در کنترل روس ها باشد زیرا آن ها تلفات زیادی را برای تصرف مناطق مذکور داده اند. عجیب تر اینکه منابع آگاه خبر داده اند که دولت آمریکا به صورت یکجانبه مذاکرات با دولت روسیه را برای برقراری آتش بس در قالب جنگ اوکراین آغاز کرده است. 

حتی برخی منابع از سفر هیات ترامپ به روسیه جهت گفتگو با مقام های روسی آن هم بدون اطلاع و هماهنگی با اوکراین خبر داده اند. این مسائل در نوع خود با 2 پیام مهم و معنادار همراه هستند. اول اینکه بار دیگر غیرقابل اعتماد بودن آمریکا در قالب معادلات بین المللی بیش از هر زمان دیگری جلوی چشم همگان اعم از دولت ها و افکار عمومی دنیا قرار گرفت. جهان هنوز از یاد نبرده که تحت تاثیر تحریکات دولت آمریکا، سازمان ناتو به سمت شرق (مرزهای روسیه) توسعه پیدا کرد و همین مساله که علی رغم تعهدات غربی ها به روسیه به وقوع پیوست، جرقه آغاز جنگ اوکراین را زد. 

در جریان جنگ مذکور نیز مردم اوکراین همه جوره قربانی مطامع و تسویه حساب های آمریکا و دیگر قدرت های غربی با روسیه شدند. بگذریم که اکنون اوکراین تا حد زیادی به واسطه وام های دریافتی از آمریکا، به این کشور بدهکار است و حتی به تازگی ترامپ اعلام کرده که اوکراینی ها باید در ازای این وامها، معادن غنی خود را در اختیار آمریکا قرار دهند. از این رو، عملا قبل از آغاز جنگ اوکراین، در حین آن و البته پس از آن، مردم اوکراین بازیچه دست آمریکا بوده اند. موضوعی که نمودی از تکرار یک سناریوی تاریخی و سرنوشت سیاهِ اعتماد به آمریکا از سوی دولت های مختلف جهان است. 

نکته دوم اینکه دولت ترامپ با رایزنی های پشت پرده خود با روسیه در مورد جنگ اوکراین بدون نظرخواهی از اوکراینی ها، عملا به موقیعت جهانی آمریکا نیز ضربه جدی را وارد کرده است. اکنون دولت های مختلف در جهان به عینه مشاهده می کنند که صرف حمایت آمریکا از آن ها، تضمین امنیتی معتبری برایشان نیست و واشنگتن هر زمان لازم بداند بر سر آن ها معامله هایی که به نفعش باشد را انجام می دهد.