به گزارش خبرنگار ایرنا، «انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک» مجموعه کتاب دو جلدی است که وقایع انقلاب در استان خراسان جنوبی از ۱۳۳۱ تا سال ۱۳۵۷ پیروزی انقلاب اسلامی روایت میکند، این کتاب به همت مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات تدوین و منتشر شده است.
در مقدمه این کتاب آمده است: تاریخ تشکیل استان خراسان جنوبی به سال ۱۳۸۲ هجری شمسی بر میگردد و طی سالهای فعالیت ساواک، استانی به نام خراسان جنوبی و بالتبع سازمان اطلاعات و امنیت این استان وجود نداشته است.
این منطقه در محدوده زمانی مورد نظر تحت پوشش ساواک استان خراسان (۵۹) بوده است. مرکز بررسی اسناد تاریخی با در نظر گرفتن تقسیمات جغرافیایی کشوری امروز، اقدام به انتشار اسناد ساواک کرده است.
درباره استان خراسان جنوبی چنین اقدامی با استخراج، تفکیک و دسته بندی اسناد این استان از اسناد استان خراسان صورت گرفته است. محققان این مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات و گردآورندگان مجموعه حاضر اسناد مربوط به شهرهای استان خراسان جنوبی فعلی را از پروندههای استان خراسان سابق جدا و به صورت مجموعه فعلی مرتب و منظم کردهاند.
اسناد این مجموعه به ترتیب زمان وقوع و حدوث رویدادها تنظیم شدهاند. جلد اول این کتاب رویدادهای ۱۸ بهمن ۱۳۳۱ تا ۳۰ مرداد ۱۳۵۷ را پوشش داده و جلد دوم نیز دورهای حدودا ۶ ماهه از روزهای پرالتهاب شهریور تا بهمن ۱۳۵۷ را شامل میشود.
رئیس دانشگاه بیرجند در آیین رونمایی این کتاب با اشاره به اهمیت شناخت تاریخ گفت: تاریخ نهتنها به ما آگاهی میبخشد، بلکه توانایی تعامل با نظام بینالملل را نیز فراهم میسازد.
احمد لامعی گیو با بیان اینکه امیدواریم که این کتاب بتواند به عنوان منبعی معتبر در پژوهشهای تاریخی مورد استفاده قرار گیرد اظهار کرد: بهرهبرداری متنوع و متناسب با نیاز جامعه از این کتاب، اقدامی ارزشمند در راستای جهاد تبیین و مقابله با تحریف انقلاب اسلامی است.
وی تصریح کرد: با انتشار این کتاب، گامی مهم در مستندسازی و انتقال وقایع انقلاب اسلامی در خراسان جنوبی به نسلهای آینده برداشته شده است و میتوان آن را یکی از منابع ارزشمند در شناخت تاریخ معاصر ایران دانست.
یکی از اساتید دانشگاه بیرجند هم به نقش برجسته روحانیت در شکلگیری انقلاب اسلامی و ادامه حمایت مردم این استان از ولایت اشاره کرد.
سمیه حمیدی با تأکید بر اهمیت تاریخ محلی و انتقال آن به نسلهای آینده، بیان کرد: مساجد و هیأتهای مذهبی در تقویت هویت دینی و سیاسی مردم و ادامه جریان مقاومت از نقش آگاهیبخشی دارند.
وی عنوان کرد: روحانیت شیعه در زمان انقلاب تحت رهبری امام خمینی، معنای جدیدی به زیست انسان در قرن جدید داد که باعث شد مردم بدون ترس از سرکوب و شکنجه، به خیابانها بیایند و در پی تحقق آرمانهای انقلاب حرکت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند افزود: در این میان، نقش آگاهیبخشی روحانیت، بهویژه در استانهایی چون خراسان جنوبی، برجسته بود. شخصیتهای مهمی همچون آیتالله تهامی با فعالیتهای مذهبی و حضور فعال در مساجد و هیأتهای مذهبی توانستند مردم را به حرکت درآورند و در مسیر انقلاب قرار دهند.
وی افزود: استان خراسان جنوبی با مشارکت بینظیر مردم در حمایت از ولایت و حضور مستمر در عرصههای سیاسی، یکی از نقاط تأثیرگذار انقلاب بوده است.
حمیدی ادامه داد: مردم این استان همیشه در صف حمایت از ولایت و مشارکت سیاسی حضور دارند و همواره بیشترین آرا و مشارکت اجتماعی سیاسی را نشان دادهاند.
وی بر اهمیت زنده نگه داشتن تاریخ محلی و انتقال آن به نسلها جدید تاکید کرد.