به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت آغاز هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر پیامی را منتشر کرد که متن آن بدین شرح است:
به گزارش ایرنا از روابط عمومی هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، «زندگی امروز ما بدون هنرهای تجسمی، هیچ رنگ و نقشی ندارد. هر اثر هنری تصویری معنامند از جهان است که زیست ما را قاب گرفته است و به مثابه اندیشهای زیبا، هستی ما را تصویر میکند.
هنرمندان بزرگ تاریخ نیز، زندگی و جامعه بشری را در تصویر هنر خویش با اشکال گوناگون زیباییشناسانه، این معنای سترگ را از هستی انسان، به ما نشان دادهاند.
امروز هنرهای تجسمی در ایران، ویژگیهای چندگانه دارد. از فرم و مضمون در آثار گرفته تا برآیند اجتماعی آن که در ادوار مختلف با نوشتههای منتقدان تبیین شده است.
آثار هنری معاصر ما بیانگر کلافهای لایهبهلایه پیچیدهای در زندگی مدرن هستند و انرژی به کار رفته در خلق این آثار، همیشه در تماشای دوباره و بازخوانیهای منتقدانه همچنان زنده است.
این آثار تصویر روشن هنرمندان از جامعه ایران است، جامعهای که درست مثل آثار هنری چند لایه است. هر هنرمندی در پی کشف این لایهها، اثر هنری را خلق میکند.
خلاف تصوری که به طور عموم وجود دارد، مخاطب آثار هنری صرفاً افراد معدودی نیستند بلکه عموم جامعه مخاطب آثار هنریاند چرا که در هر عکس و یا نقاشی واقعگرا و یا حتی آثار انتزاعی، چهره روشنی از جامعه خود را میبینیم.
در طی هفده دوره برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی فجر که به مجموعه جشنوارههای هنری جشن انقلاب افزوده شده، تصویری کاملتر از جامعه را در آیینه هنر میبینیم. مخاطبان جشنواره هنرهای تجسمی، بیواسطه با اثر هنری گفت وگو میکنند و هنرمند نیز در قاب اثر هنری با مخاطبش گفت و گو میکند.
هر مخاطب میتواند ساعتها در گفت و گوی خصوصی با یک اثر هنری، تصویری از چیستی و ماهیت زیباییشناسانه خویش را مرور کند.
اکنون که هنرهای تجسمی سویههای فردی اجتماعی و گرایشهای اندیشهورزانه انسانی را نمایش دهد فرصتی مغتنم است برای بازخوانی هنرمندانه جامعه که امیدوارم منتقدان هنری جامعهشناسان، روانشناسان با دیدن این آثار، جنبههای فراتر از شکل بیان واقعیات روزمره را از منظری دیگر ببینند و بیتردید با اندیشه و تأمل در این آثار، فرصت جست و جویی دوباره راه به خود بدهند.
جشنواره هنرهای تجسمی هنر را به معنای اعم آن به جامعه نشان میدهد و با برداشتن مرزهای کلاسیک به ما یادآوری میکند که هنرمندان با افقهای باز نسبتی آشنا دارند و آیندهای فرهنگی و هنری را مژده میدهند.
از همه اقشار جامعه، هنرمندان رشتههای دیگر مانند؛ سینماگران و اهالی تئاتر و موسیقی، شاعران و نویسندگان و ارباب جراید و رسانهها و سیاستمداران و مدیران دولتی و خصوصی و عموم مردم، دعوت میکنم تا با دیدن نمایشگاههای جشنواره هنرهای تجسمی، فرصت بازخوانی جامعه را از منظر هنری به خود بدهند.
آغاز هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر را به همه هنرمندانی که آثارشان نمایش داده شده و اهالی هنرهای تجسمی و همه مردم تبریک عرض میکنم و امیدوارم، تغییراتی که در این جشنواره از مکان گرفته تا نگاه به برگزاری و شیوه اجرا رخ داده، نوید تحولات مثبت برای هنر کشور باشد.»
هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر ۲۱ بهمن آغاز شده و تا چهارم اسفند ادامه دارد. زنگ آغاز این جشنواره با بخش «سرمین من» در شیراز نواخته شد. این جشنواره با رویکرد مشارکت ملی، تمرکز زدایی و کشف استعدادهای جدید تغییراتی را در مفاهیم و ساختار اجرایی جشنواره اعمال کرده است که از جمله آنها، تمرکززدایی از پایتخت و ایجاد تحرک در مراکز استانهاست.
«سرزمین من» یکی از بخشهای مهم جشنواره هفدهم تجسمی فجر امسال است که در آن آثار هنرمندان استانهای مختلف کشور بدون برگزاری رقابت، به صورت نمایشگاهگردانی به این جشنواره راه پیدا کردهاند.
بخش اصلی هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با عنوان ️«درخت زرین» با نمایش آثار هنرمندان تجسمی در رشتههای مختلف با نمایشگاهگردانی جمشید حقیقتشناس با مضمون درخت جمعه- ۲۶ بهمن ماه- در مجموعه فرهنگی ـ هنری آسمان افتتاح شد و تا دهم اسفند برپاست.
این بخش از هفدهمین جشنواره تجسمی فجر همچون بخشهای دیگر غیررقابتی است و آثار بر اساس معیارهای هنری انتخاب شدهاند.
بخش «گنجینهها» نیز از ۲۴ بهمن ماه در موزه خوشنویسی تهران آغاز به کار کرده و تا هشتم اسفند برپاست. نمایشگاهگردان این بخش آمنه رضایی مدیر موزه خوشنویسی است.
بخش «یادداشتهای یک دوربین»، مجموعهای با نمایشگاه سیدعباس میرهاشمی از عکسهای میشل ستبون عکاس فرانسوی از انقلاب اسلامی دوشنبه- ۲۹ بهمن ماه- در فرهنگسرای نیاوران گشایش خواهد یافت و تا ششم اسفندماه برپاست.
بخش «جشنها»ی جشنواره هفدهم نیز پنجشنبه- دوم اسفندماه در موزه گرافیک کار خود را آغاز میکند و تا ۲۴ اسفندماه ادامه خواهد داشت. عادل صدرممتاز نمایشگاهگردان این بخش، پوسترهایی از آرشیو موزه گرافیک ایران با موضوع جشن را به معرض نمایش گذاشته است.
همچنین بخش «هنر فاخر ملی» که شامل آثار نگارگری و خوشنویسی است، جمعه- سوم اسفندماه- در باغ موزه نگارستان افتتاح خواهد شد و ۲۴ اسفندماه برپاست. نمایشگاهگردان آثار نگارگری این بخش برعهده امیر طهماسبی و بخش خوشنویسی نیز برعهده علیاشرف صندوقآبادی خواهد بود.
آیین اختتامیه این رویداد و اهدای جوایز شنبه-چهارم اسفندماه- در تالار وحدت برگزار خواهد شد.
۲۴۴۲۴۵
![مخاطبان در جشنواره هنرهای تجسمی فجر بیواسطه با اثر هنری گفتوگو میکنند](https://media.khabaronline.ir/d/2025/02/15/4/6183422.jpg?ts=1739618352000)