شناسهٔ خبر: 71382353 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

ایرنا از آخرین وضعیت اقتصادی - اجتماعی کشور گزارش می‌دهد؛

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

تهران- ایرنا- مطابق آنچه مرکز آمار ایران اعلام کرده، اگرچه نقدینگی طی سال‌های اخیر رشد ۱۰ برابری داشته ولی نرخ بیکاری در کشور به ۷.۲ درصد کاهش یافته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، مرکز آمار ایران گزارشی از آخرین وضعیت اقتصادی اجتماعی کشور منتشر کرد که بر اساس آن، در تابستان امسال ۱۰۳ هزار و ۸۵۳ ازدواج ثبت شد در حالی که در تابستان سال قبل ۱۰۴ هزار و ۶۴۹ ازدواج به ثبت رسید. تعداد طلاق های تابستان امسال نیز ۴۶ هزار و ۴ طلاق و در مدت مشابه سال گذشته (تابستان ۱۴۰۲) ۵۰ هزار و ۱۲۸ طلاق ثبت شده است.

روند نزولی ازدواج و صعودی طلاق ظرف یک دهه اخیر

با این حال روند ۱۱ ساله ازدواج و طلاق کشور نشان می دهد که تعداد ازدواج ها در ۱۴۰۲ نسبت به ۱۳۹۱ کاهشی بوده و از حدود ۸۳ هزار ازدواج در ۱۳۹۱ به ۴۸ هزار ازدواج در ۱۴۰۲ رسیده است.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

این گزارش همچنین از افزایش تعداد طلاق ها در بازه ۱۱ ساله مذکور خبر می دهد به گونه ای که از ۱۵۰ هزار طلاق در ۱۳۹۱ به ۲۰۲ هزار طلاق در ۱۴۰۲ رسیده ایم.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

کدام استان بیشترین بیکار را دارد؟

در گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری جمعیت بالای ۱۵ سال کشور ۷.۲ درصد است که ۱۷ استان بالای این نرخ و ۱۵ استان هم زیر نرخ متوسط بیکاری کشور قرار دارند.

بیشترین نرخ بیکاری به سیستان و بلوچستان با ۱۲.۵ درصد و کمترین بیکاری به استان تهران با ۴.۵ درصد اختصاص دارد.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

تعداد پسران دانش‌آموز بیشتر از دختران/ تعداد دختران دانشجو بیشتر از پسران

گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد در سال تحصیلی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ ۱۶ میلیون و ۵۰۶ هزار و ۴۹۳ دانش‌آموز در کشور در حال تحصیل هستند که ۸ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۶۱۲ دانش‌آموز پسر و ۸ میلیون و ۵۳ هزار و ۸۸۱ دانش‌آموز دختر هستند که به معنی بیشتر بودن ۵۰ هزار نفری دانش‌آموزان پسر نسبت به دختر است.

بیشترین تعداد دانش‌آموز در مقطع ابتدایی با ۹ میلیون و ۲۰۹ هزار نفر به تحصیل می پردازند.

بر اساس اعلام مرکز آمار یک میلیون و ۸۳۲ هزار و ۴۴۰ دانشجو در کشور در حال تحصیل هستند که ۹۰۷ هزار و ۳۷۱ نفر دانشجوی پسر و ۹۲۵ هزار و ۶۹ نفر دانشجوی دختر هستند. حدود یک میلیون نفر دانشجوی رشته های علوم انسانی و نیم میلیون نفر دانشجوی رشته های فنی مهندسی هستند.

فاصله طبقاتی در ۱۴۰۲ بیشتر شد

آنگونه که گزارش مرکز آمار نشان می دهد ضریب جینی در سال گذشته (۱۴۰۲) ۳۹۷۹ ده‌هزارم (۰.۳۹۷۹) است که اگرچه نسبت به سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ کاهشی بوده اما نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱) که ضریب جینی ۳۸۷۷ ده‌هزارم (۰.۳۸۷۷) بود، بیشتر شده است.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

مسکن ۵۵.۸ درصد هزینه‌ها تهرانی‌ها را می‌بلعد

بررسی های مرکز آمار نشان می دهد که بیشترین میزان هزینه بابت مسکن در سال گذشته در مقایسه با کل هزینه های خانوار شهری به تهرانی ها با ۵۵.۸ درصد اختصاص دارد این در حالی است که متوسط کشوری این شاخص (نسبت هزینه های مسکن به کل هزینه های خانوار شهری در سال ۱۴۰۲) ۴۲.۴ درصد است.

استان های تهران، فارس و البرز بالای خط متوسط مسکن قرار دارند. ارزان ترین مسکن هم در کهگیلویه و بویراحمد پیدا می شود که تنها ۱۸.۵ درصد از هزینه های خانوارهای شهری را دربرمی‌گیرد.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

تولید ناخالص داخلی در تابستان امسال منفی شد

تولید ناخالص داخلی (GDP) بر اساس قیمت های جاری در تابستان امسال ۳ میلیون و ۵۲ هزار و ۸۸۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان (بیش از ۳ هزار همت) بوده؛ این در حالی است که این شاخص در مدت مشابه سال گذشته (تابستان ۱۴۰۲) ۲.۶ هزار همت بوده است. تولید ناخالص داخلی در سال گذشته (۱۴۰۲) بیش از ۹.۵ هزار همت بوده است.

این در حالی است که تولید ناحالی داخلی (GDP) بر اساس قیمت‌های پایه سال ۱۴۰۰ در تابستان امسال بیش از ۱۰.۲ هزار همت و در تابستان سال گذشته بیش از ۱۰.۳ هزار همت بوده است. جی دی پی سال ۱۴۰۲ بر پایه قیمت های سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۱.۴ هزار همت بوده است. بنابراین رشد جی دی پی در تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته منفی ۷ دهم (۰.۷-) درصد بوده است.

درآمد ملی طی ۱۲ سال بیش از ۲.۵ هزار برابر شد

شاخص درآمد خالص ملی در سال ۱۴۰۲ بر اساس قیمت های جاری ۱۵.۶ هزار همت و بر اساس قیمت های پایه سال ۱۴۰۰ بیش از ۷.۵ هزار همت بوده است. این شاخص در سال قبل از آن (۱۴۰۱) بر اساس قیمت های جاری ۱۱.۲ هزار همت و بر اساس قیمت های پایه سال ۱۴۰۰ بیش از ۷.۵ هزار همت بوده است.

شاخص درآمد خالص ملی در سال ۱۳۹۰ بر اساس قیمت های جاری آن سال معادل ۶۲۳ هزار و ۵۴۱ میلیارد تومان (بیش از ۶ همت) بوده که به معنی رشد بیش از ۲.۵ هزار برابری درآمدهای ملی طی ۱۲ سال اخیر بوده است.

تغییرات نرخ تورم ۸ ساله

نرخ تورم سالانه در ۱۳۹۵، ۶.۹ درصد در سال ۱۳۹۶، ۸.۲ درصد در سال ۱۳۹۷، ۲۶.۹ درصد در سال ۱۳۹۸، ۳۴.۸ درصد در سال ۱۳۹۹، ۳۶.۴ درصد در سال ۱۴۰۰، ۴۰.۲ درصد در سال ۱۴۰۱، ۴۵.۸ درصد و در سال ۱۴۰۲، ۴۰.۷ درصد بوده است.

از فرودین امسال روند نزولی تورم سالانه آغاز می شود و از ۳۸.۸ درصد در فروردین ۱۴۰۳ به ۳۲ درصد در دی ماه ۱۴۰۳ کاهش یافته است. اوج نرخ تورم سالانه یک سال اخیر به آذر ۱۴۰۲ با ۴۴.۴ درصد اختصاص دارد. ولی بیشترین تورم سالانه ۸ سال گذشته در سال ۱۴۰۱ با ۴۵.۸ درصد اتفاق افتاده است.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

رشد ۱۰ برابری نقدینگی طی ۵ سال اخیر

نقدینگی در سال ۱۳۹۵، ۱۲.۵ هزار هزار میلیارد تومان بود اما این شاخص در آذر ماه امسال ۹۶ هزار هزار میلیارد تومان شده بود این شاخص در سال گذشته (نقدینگی در سال ۱۴۰۲) ۷۸.۷ هزار هزار میلیارد تومان بوده است.

بدهی دولت به بانک ها در سال ۱۳۹۵، ۱۵۷۹ هزار میلیارد تومان بود که در پایان سال گذشته به ۷۵۰۷ هزار میلیارد تومان افزایش یافت (رشد ۷ برابری) بدهی دولت به بانک ها در آذر ماه امسال ۱۰.۷ هزار هزار میلیارد تومان بود ولی در آبان امسال این شاخص ۱۱.۳ هزار هزار میلیارد تومان بود که طی یک ماه کاهش ۵۰۰ میلیارد تومانی داشته است.

رشد ۱۰ برابری نقدینگی در ۵ سال

سهم مالیات و نفت از درآمدهای عمومی دولت

در سال گذشته سهم مالیات در درآمدهای عمومی دولت ۳۹.۹ درصد بود در سال های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۸ نیز رکورد بالای ۳۹ درصد تکرار شده بود.

سهم فروش نفت از منابع درآمدی دولت در بودجه ۱۴۰۲، ۲۲.۱ درصد بود؛ کمترین میزان درآمد نفتی به سال ۱۳۹۹ با ۶.۶ درصد از کل درآمدهای دولت اختصاص دارد.

جذب سرمایه گذاری خارجی در دولت های گذشته

در سال ۱۴۰۱، ۶۸۷ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب شد این در حالی است که در سال ۱۴۰۰ این شاخص ۸۸۳ میلیون دلار بود.

بیشترین میزان جذب سرمایه گذاری خارجی به سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ با به ترتیب ۴.۳ و ۴.۴ میلیارد دلار محقق شده است.

در ۳ سال اجرای برجام نیز از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ نیز به ترتیب ۳.۲، ۲.۴ و ۲.۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در کشور انجام شده بود. اما در سال های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ترتیب یک و ۱.۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در کشور صورت گرفت.