شناسهٔ خبر: 71376019 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

توسط نشر معارف؛

کتاب «حکمرانی حزبی» به کتابفروشی‌ها آمد؛ مروری بر اندیشه‌های شهیدبهشتی

کتاب «حکمرانی حزبی» نوشته محمدمهدی رفیعی توسط نشر معارف منتشر و راهی بازار نشر شد.

صاحب‌خبر -

کتاب «حکمرانی حزبی» به کتابفروشی‌ها آمد؛ مروری بر اندیشه‌های شهیدبهشتی

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، کتاب «حکمرانی حزبی» نوشته محمدمهدی رفیعی به تازگی توسط نشر معارف منتشر و روانه بازار نشر شده است. این کتاب دربرگیرنده نظرات شهید بهشتی به عنوان یکی از نظریه‌پردازان نظام «امت و امامت» است.

«حکمرانی حزبی» تلاش دارد با مرور آثار به‌جای‌مانده از شهید بهشتی، نقش احزاب در نظام سیاسی اسلام را ترسیم نموده و ضرورت و مشروعیت آن را مورد بررسی قرار دهد؛ و بدین واسطه نقش مردم در حکمرانی را نشان دهد. کتاب حکمرانی حزبی از دو بخش اندیشه و سیره حزبی شهید بهشتی تشکیل شده و میان این دو ساحت شخصیت آیت‌الله بهشتی مقایسه و تطبیق می‌کند.

شهید آیت‌الله بهشتی، به‌عنوان یکی از نظریه‌پردازان نظام «امت و امامت»، بر این باور است که تحزب و حکمرانی حزبی از لوازم سیاست‌ورزی در دنیای معاصر است. وی با استناد به حکم عقل و عدم تنافی آن با آموزه‌های اسلامی، تأکید دارد که حکمرانی صحیح جز از مسیر تحزب (حزب خوب) نمی‌گذرد و حکمرانی در این زمان، جز از این طریق میسر نیست.

شاید آیت‌الله بهشتی نخستین فقیهی باشد که به این صورت، بحثِ تحزب را در اندیشه سیاسی اسلام مطرح کرده‌است و از همین رو، برخی از محققان، او را «نماد حزب‌گرایی در اسلام معاصر» و «سیاست‌مدار حزب‌اندیش» خوانده‌اند.

امروزه که بحث حکمرانی اسلامی در ادامه آثار و برکات انقلاب اسلامی مطرح است و چالش‌های متعدد عرصه اجرا و میدان عمل اندیشمندان و متفکران را به‌سوی طراحی حکمرانی مطلوب می‌کشاند، بازخوانی مبانی، راهبرد‌ها و برنامه‌های راهبران نظام جمهوری اسلامی بسیار ضروری است.

جایگاه شهید بهشتی در میان اندیشمندان انقلاب اسلامی و موقعیت حزب در اندیشه او نیز ضرورت و اهمیت واکاوی «حزب و حکمرانی حزبی در اندیشه آیت‌الله بهشتی» را نمایان می‌کند.

در این پژوهش، پس از گردآوری مباحث شهید بهشتی در حوزه‌های مرتبط با حزب و تشکل سیاسی، از مجموعه گفتار‌ها و نوشتار‌های به‌جای‌مانده از این متفکر داه‌هایی به دست آمد که آنها را طبقه‌بندی و سپس تحلیل و تبیین شده است. از آنجایی که برای تبیین مسئله گاهی اشاره به آرای اندیشمندان سیاسی و مباحث مرسوم در علوم سیاسی سودمند و بلکه ضروری بوده‌است، در موارد لازم و به‌عنوان مقدمه، اشاراتی نیز به این آرا و مباحث شده.

کتاب پیش رو دو بخش دارد و هر بخش از چند زیربخش تشکیل شده‌است. بخش اول «حزب و سیاست‌ورزی متشکل در اندیشه شهید بهشتی» نام دارد و دارای این زیربخش‌هاست: مفاهیم (چیستی حزب و حکمرانی حزبی)، انواع حزب و تشکل سیاسی مطلوب، ضرورت و مبانی تشکل سیاسی در جامعه اسلامی، کارکرد‌ها و آسیب‌های سیاست‌ورزی تشکلی، و موقعیت حزب در نظام حکمرانی اسلامی.

بخش دوم نیز درباره «زیست حزبی و تشکلی در تجربه شهید بهشتی» است و تجربه حزب جمهوری اسلامی (تاریخچه حزب، اهداف و مواضع حزب، فعالیت‌ها و موضع آیت‌الله بهشتی در قبال دیگر احزاب، انفجار دفتر مرکزی، تعطیلی حزب) را دربر می‌گیرد.

این کتاب با شمارگان هزار جلد و قیمت ۱۲۰ هزار تومان عرضه شده است.