استفن بل از «ائتلاف توقف جنگ» روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در لندن، گفت: «پیشنهاد ترامپ برای اخراج فلسطینیان از غزه، نقض آشکار تعهدات بینالمللی در حمایت از غیرنظامیان است و یک جنایت جنگی به شمار میرود.»
وی با یادآوری سیاستهای دوره اول ریاستجمهوری ترامپ افزود: «بیتوجهی ترامپ به حقوق ملی فلسطینیان تعجبآور نیست. در دوره اول ریاستجمهوری خود نیز با حمایت از طرح «معامله قرن» که توسط جرد کوشنر تهیه شد، حقوق فلسطینیان را نادیده گرفت. در آن طرح، اگرچه احتمال تشکیل دولت فلسطینی در صورت موافقت آمریکا و رژیم صهیونیستی مطرح شده بود، اما فلسطینیها عملاً تنها چند قطعه زمین جداافتاده در مرز مصر دریافت میکردند و در مقابل، کل دره اردن به اسرائیل واگذار میشد.»
بل در ادامه گفت: «طرح معامله قرن با این فرض طراحی شده بود که افزایش سطح زندگی فلسطینیان از طریق کمکهای مالی کشورهای حاشیه خلیج فارس، خواستههای آنان برای حقوق ملی را از بین میبرد. اکنون نیز ارتباط میان آن طرحهای بدبینانه و پیشنهاد فعلی برای اخراج فلسطینیان بهوضوح دیده میشود.»
عضو ائتلاف توقف جنگ با انتقاد از مواضع ضعیف دولتهای اروپایی در برابر سیاستهای آمریکا خاطرنشان کرد: «آنچه بهویژه نگرانکننده است، شکست رهبران سیاسی در انگلیس و اتحادیه اروپا در محکومیت این طرح بهعنوان یک جنایت جنگی و پاکسازی قومی است. در عوض، دولت انگلیس و بیشتر کشورهای اروپایی تنها به تکرار سیاستهای خود بسنده کردهاند، بدون اینکه به فجایع ناشی از سیاستهای آمریکا واکنشی نشان دهند.»
بل تأکید کرد: «این موضعگیری ضعیف، ادامه همان سیاست شرمآور اروپا از اکتبر ۲۰۲۳ است که در آن انگلیس و اکثر دولتهای اروپایی، کورکورانه از حمایت دولت بایدن از جنگ نسلکشانه رژیم صهیونیستی پیروی کردند. اکنون به نظر میرسد همان دولتها برای صلحی نسلکشانه آماده میشوند.»
این تحلیلگر ضد جنگ هشدار داد که حمایت تلویحی اروپا از سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، عواقب وخیمی برای فلسطینیان خواهد داشت و افزود: «سیاستهای غرب نهتنها به ادامه اشغالگری و جنایات علیه مردم فلسطین دامن زده، بلکه با سکوت خود در برابر جنایتهای آشکار، به نوعی همدستی در این جنایات تبدیل شدهاند.»
استفن بل در پایان تأکید کرد: «اگرچه حمایت بیچونوچرای آمریکا از رژیم صهیونیستی مسبوق به سابقه است، اما آنچه امروز بیش از پیش نگرانکننده است، سکوت و انفعال اروپا در برابر این جنایات است که هیچ توجیهی ندارد.»
رئیسجمهوری آمریکا، هفته پیش در جریان دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، پیشنهاد کوچ اجباری فلسطینیان از غزه و انتقال آنها به کشورهای دیگر را مطرح و همچنین اعلام کرد که آمریکا کنترل این باریکه را در دست خواهد گرفت. این اظهارات که یادآور سیاستهای استعماری و ناقض قوانین بینالمللی است، موجی از واکنشهای بینالمللی را به همراه داشت.
با این حال، بسیاری از دولتهای اروپایی، از جمله انگلیس، از محکومیت صریح این طرح خودداری کردند و تنها به بیان مواضع کلی درباره راهحل دو دولت بسنده کردند. وزیر امور خارجه انگلیس بدون اشاره مستقیم به طرح ترامپ، بر «اهمیت یافتن راهحلی پایدار برای غزه» تأکید کرد و از هرگونه انتقاد جدی علیه این پیشنهاد جنایتبار پرهیز کرد. در مقابل، نهادهای حقوق بشری این طرح را «پاکسازی قومی» دانسته و آن را بهشدت محکوم کردهاند.