به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، مذاکرات ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای تعیین مرز دو کشور با برگزاری نشستی به صورت ویدئو کنفرانس ادامه یافت.
وزارت امور خارجه ارمنستان اعلام کرد که نشست کارگروه تعیین مرز دو کشور به ریاست مهر گریگوریان و شاهین مصطفیاف، معاونان نخستوزیر ارمنستان و جمهوری آذربایجان، به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
در این نشست، طرفین پیشنویس «نقشه راه» برای انجام فعالیتهای تعیین مرز را بررسی کرده و در مورد برگزاری نشست حضوری بعدی کارگروه تعیین مرز گفتگو کردند.
در بیانیه وزارت امور خارجه ارمنستان آمده است: «طرفین توافق کردند که تاریخ و مکان نشست بعدی را به زودی تعیین کنند.»
جزئیات بیشتری از این نشست منتشر نشده است.
در نشست قبلی کارگروه تعیین مرز که در تاریخ 16 ژانویه برگزار شده بود، طرفین توافق کرده بودند که فعالیتهای مربوط به تعیین مرز را از بخش شمالی و از نقطه تقاطع مرزهای ارمنستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان آغاز کرده و سپس به سمت جنوب و تا نقطه مرزی ارمنستان و جمهوری آذربایجان با ایران ادامه دهند.
همچنین در آن نشست، پیشنویس «نقشه راه» برای انجام فعالیتهای تعیین مرز مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود.
در بهار سال گذشته، ایروان و باکو حدود 12 کیلومتر از مرز خود را در مناطق تاووش و قزاق تعیین کردند و طرف ارمنی چهار روستای سابق جمهوری آذربایجان را به این کشور بازگرداند. نخستوزیر ارمنستان در آن زمان این اقدام را «تعیین مرز آزمایشی» نامیده بود. این فرآیند قبل از تصویب آییننامه کارگروههای تعیین مرز انجام شد.
گفتنی است که از اوایل دهه 1990، درگیریهای قفقاز جنوبی به تنشهایی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان منجر شده است. در این راستا، منطقه قرهباغ و هفت منطقه اطراف آن به اشغال نیروهای ارمنی درآمد.
اما در سال 2020، پس از 44 روز جنگ، باکو توانست کنترل این هفت منطقه و بخشی از قرهباغ را دوباره به دست آورد. در پی این تحولات، نیروهای حافظ صلح روسیه به منطقه اعزام شدند.
در تاریخ 19 و 20 سپتامبر 2023، باکو از «اقدامات ضدتروریستی محلی» در قرهباغ خبر داد و اعلام کرد که تمامیت ارضی خود را تأمین کرده است. ایروان این اقدام را به عنوان «پاکسازی قومی» و «تجاوز» ارزیابی کرد. در پی این رویداد، نیروهای حافظ صلح روسیه از جمهوری آذربایجان خارج شدند.
با وجود اینکه مذاکراتی با میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه بین دو کشور در حال انجام است، اما هنوز توافق صلحی به امضا نرسیده است. این وضعیت، نگرانیها درباره آینده ثبات و امنیت در منطقه قفقاز جنوبی را افزایش داده است.
علاوه بر این، در سالهای اخیر مذاکرات مستقیمی بین دو کشور برای تعیین مرز انجام شده و گفته میشود که پیشرفتهای خوبی در این زمینه حاصل شده است.
انتهای پیام/
∎