افرادی که مخاطب موسیقی کلاسیک هستند، حتما یکی از آثار چایکوفسکی را از «دریاچه قو» گرفته تا کنسرتو ویلن او، دوست دارند. حال تصور کنید که مخاطب موسیقی چایکوفسکی باشید و به کنسرتی بروید که تماما آثار او را بنوازد؛ این کنسرت قطعا بهشت شما خواهد بود.
به گزارش ایسنا، در چهارمین شب از چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، ارکستر سمفونیک تهران در نخستین سانس تالار وحدت روی صحنه رفت.
در این کنسرت که تقریبا یک ساعت به طول انجامید، سمفونی شماره پنج چایکوفسکی اجرا شد که دارای چهار موومان است.
سمفونی شماره پنج از چایکوفسکی بهترین اثر او نیست و در زمان خود با نقدهایی همراه بود به حدی که خود چایکوفسکی هم آن را «شکست» خواند، با این حال این اثر بعدا به یکی از آثار محبوب در دنیای موسیقی کلاسیک بدل گشت و بارها در ارکسترهای مختلف اجرا شد.
درحقیقت این اثر که مخلوق یکی از غولهای موسیقی کلاسیک جهان است، گوشنواز، باشکوه، پرشور و البته دارای ظرافت است. این اثر از چایکوفسکی همانند بهاری است در میان سایر آثار او که فضایی دلنشین را برای شنونده ایجاد میکند.
حال در شبی که این قطعه توسط ارکستر سمفونیک تهران اجرا شد، باوجود اینکه پروتکلهای یک اجرای موسیقی کلاسیک در تالار وحدت اجرا نشد، اما شنیدن این اجرا خالی از لطف نبود و اگر از شیفتگان موسیقی کلاسیک و البته چایکوفسکی بزرگ باشید، حتما از شنیدن این اثر لذت بردهاید.
به هر حال که ارکستر سمفونیک تهران تقریبا در حضور نصیر حیدریان تجربههای خوبی را پشت سر گذاشته است و اکنون هم پس از حضور این رهبر ارکستر پس از وقفهای یک ساله، اجرایی به سمع مخاطبان رسید که میشد از آن لذت برد.
البته جای سوال است که چرا نصیر حیدریان از سال ۱۴۰۱ به بعد به مدت دو سال است که صرفا در جشنواره موسیقی فجر روی صحنه وحدت حاضر میشود و آیا بنیاد رودکی در بیرهبری ارکستر سمفونیک تهران قصد ندارد از حضور او برای این ارکستر بهرهمند شود؟
حال از این پرسشها هم که بگذریم، ارکستر سمفونیک تهران تقریبا در عمده کنسرتهای خود با بیشترین تعداد مخاطب روی صحنه میرود، حال این میهمانان یا مخاطبان واقعی موسیقی کلاسیک هستند و یا برای تجربهای جدید به پای کنسرتهای مهمترین ارکستر ایران مینشینند.
البته که این امر اتفاقی مثبت است و جای خوشحالی دارد که مردم به این نوع از موسیقی اقبال نشان میدهند، با این حال اینجا یک «ولی» وجود دارد؛ چراکه به عنوان مخاطب بهتر است پیش از تماشای چنین کنسرتی حداقل درباره قطعاتی که قرار است اجرا شوند، مطالعه کنید که این مطالعه از طریق یک جستوجوی کوتاه در اینترنت حاصل میشود.
حال چرا باید این کار را کرد؟ در کنسرتهای ارکستر سمفونیک عمدتا قطعاتی اجرا میشود که دارای چند موومان هستند و لازم است که مخاطب حین توقف برای اجرای موومان بعدی، ارکستر را تشویق نکند. با این حال این امر سالها است که در اجراهای ارکستر سمفونیک تکرار میشود که البته خردهای هم به مردم نیست و این وظیفه بنیادهای فرهنگی و هنری است که در این زمینهها فرهنگسازی کنند و سادهترین آداب کنسرت رفتن را به فرزندان و مردم بیاموزند.
اجرای اثر غول موسیقی کلاسیک در ارکستر سمفونیک تهران و اتفاقاتی تکراری!
صاحبخبر -
∎