به گزارش خبرنگار ایرنا، خبرگزاری جمهوری اسلامی با نام اختصاری ایرنا با ۹۰ سال تجربه و پختگی در انتشار اخبار در آستانه آخرین دهه از عمر خود قرار گرفته و همواره با رعایت سه اصل خود یعنی صحت، سرعت و دقت به عنوان مرجعی برای افکار عمومی در سطح منطقه و داخل کشور محسوب می شود.
این خبرگزاری که نه فقط مرجعی برای مردم و مسوولان بلکه محل رجوعی برای بسیاری از رسانه های دیگر در خصوص خوراک فکری، اطلاعات و آمارهای مورد نیاز آنها برای مسایل مختلف جامعه به شمار می آید.
خبرگزاری جمهوری اسلامی در قزوین نیز بخش عمده ای از انتشار مطالب، تولیدات و اخبار این استان را برعهده داشته و همواره تمام تلاش خود را به کار بسته تا خدشه ای به اعتماد مردم، مسوولان، دستگاه ها و ادرات را در بیان واقعیت های جامعه توسط این خبرگزاری وارد نشود.
با هدف بررسی نقش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در بیان مسایل و مشکلات مطرح در جامعه و در راستای راهکارهای افزایش اخلاق حرفه ای و استقلال فکری این رسانه میزگردی را در مرکز استان برگزار کرد تا این موارد مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
مهدیه قافله باشی، فعال سیاسی، اجتماعی و رسانه ای استان قزوین، رکسانا رضایی، روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی، امیرعلی رضایی روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی و علی محمد مرادی سرپرست روزنامه کار و کارگر در قزوین به عنوان فعالان رسانه ای از میهمانان حاضر در این میزگرد هستند.
میزگرد در سه بخش با طرح سه سوال برگزار شد و کارشناسان به هر یک از سوالات پاسخ داده و همچنین در مورد سخنان یکدیگر نیز اظهار نظر کردند:
بخش اول – نقش ایرنا را در بین رسانه های خبری استان چطور ارزیابی می کنید؟
مهدیه قافله باشی، فعال رسانه ای و اجتماعی استان قزوین:
ایرنا میراث کتبی و شفاهی کشور ایران است
ایرنا دیگر یک خبرگزاری جا افتاده ای است که می تواند به عنوان میراث این کشور در نظر گرفته شود و کسانی که در این مجموعه کار کردند و افرادی که در این خبرگزاری مورد مصاحبه قرار گرفتند، یک میراث شفاهی بسیار غنی و مدونی محسوب می شوند که می توانند محل رجوع برای تصمیم گیری و تصمیم سازی در این شهر و کشور واقع شوند.
این خبرگزاری که در سال ۱۳۱۳ و همزمان با دانشگاه تهران تاسیس شده، می تواند یک تاریخچه شفاهی برای کشور باشد و از آنجایی که این روزها تحلیل های سوگیرانه، موقت و زودگذر و بدون نگاه عمیق را در سایت ها و فیک نیوزها مشاهده می کنیم، اما ایرنا همواره یک رویکرد ثابتی داشته و یک مرجع رسمی و معتبر محسوب شده و می شود، صادقانه و شفاف مواضع خود را مطرح کرده، به اصول خبری پایدار است و این نقطه قوت خبرگزاری جمهوری اسلامی محسوب می شود.
به عنوان مثال، گزارش ها و مصاحبه هایی که از خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز استان قزوین مشاهده می کنیم مبتنی بر واقعیت های جامعه و تحلیل هایی است که می توان به آن استناد کرد و از این رو ایرنا می تواند گام های بسیار موثرتری در مسیر حرفه ای بودن بردارد.
رکسانا رضایی، روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی:
ساختار قوی ایرنا دلیل پیشرفت این رسانه است
ایرنا به آستانه یک قرن خود نزدیک می شود و در طول تاریخ که یک قرن در کنار مردم بوده تاثیرات و تحولاتی را نیز در بدنه تاریخی خود گذاشته و با توجه به تحولاتی که در عرصه خبر شکل گرفته است اما ایرنا به عنوان یک خبرگزاری دولتی، با اصالت و با تیم و ساختار قوی به جلو پیش رفته و زمانی که به تاریخچه ۹۰ سالگی این خبرگزاری نگاهی می اندازیم، با تحول و رویکرد مثبت و رو به جلوی آن مواجه می شویم.
امیرعلی رضایی روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی:
گزارشات ایرنا براساس واقعیات جامعه است
آن چیزی که برای اهالی رسانه اهمیت دارد، استقلال فکری و عقیدتی یک خبرگزاری است و در رویکرد خبری رسانه ایرنا مشاهده می کنیم که این خبرگزاری در بیان خبرها و گزارشات خود از بیان افراط و تفریط دوری می کند و مشخص است که راهبرد مدیریتی ایرنا همواره با یک تفکر عاقلانه پیش می رود و تغییر دولت ها نیز نتوانسته در راهبرد خبری این خبرگزاری تاثیرگذار باشد.
همچنین، علی رغم اینکه برخی از خبرگزاری ها سعی دارند با تیترهای هیجان آور، دروغ و تزویر جامعه را یا به سمت ناامیدی مطلق و یا به سمت رضایت پیش ببرند اما ایرنا این روحیه را هیچگاه نداشته و ندارد و در خصوص بحران های اجتماعی نیز گزارشاتی بر اساس واقعیات جامعه تهیه می کند.
علی محمد مرادی سرپرست روزنامه کار و کارگر در قزوین:
ایرنا مشکلات مردم را بیان و عیان می کند
به جرات می توان گفت اکثر خبرگزاری ها و رسانه های مکتوب دیگر از آموزش و شیوه های خبری رسانه ایرنا استفاده می کنند، ایرنا همواره در طول خدمت کاری خود، اصول و اخلاق رسانه ای را سرلوحه کار خود قرار داده و با به روز رسانی اطلاعات خود در آگاهی مخاطبان جامعه نقش اول را ایفا می کند.
این خبرگزاری به دور از افراط و تفریط و همچنین سیاه نمایی به انجام وظیفه خود می پردازد و در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی گزارشات بسیار موثری را در سطح جامعه به نگارش تحریر در آورده است.
ایرنا با اینکه یک خبرگزاری دولتی است اما همیشه سعی داشته مشکلات مردم را بیان و عیان کند و به مسایل و آسیب های جامعه بپردازد، می توان به جرات گفت ایرنا یک خبرگزاری مردمی است و امیدواریم همواره بر همین پایه و اساس باقی بماند.
بخش دوم – ایرنا در حوزه اخلاق رسانه ای چه عملکردی دارد؟
مهدیه قافله باشی، فعال رسانه ای و اجتماعی استان قزوین:
ایرنا باید جسارت خود را افزایش دهد
بسیاری از خبرگزاری ها و رسانه ها در انتشار اخبار و گزارشات خود سوگیری های خاصی نسبت به برخی مسوولان دارند اما ایرنا همواره صادقانه و به عنوان یک مرجع معضلات جامعه را بیان می کند و مسوولان نیز در جهت رفع آن مشکل برمی آیند چرا که ایرنا را از بدنه نظام و دولت می دانند و مسوولان با تجربه ۹۰ ساله این خبرگزاری بر این امر واقف هستند که ایرنا اصول حرفه ای را رعایت می کند و بدون لکنت، واقعیت ها را عیان می کند و همین امر این خبرگزاری را به عنوان مرجعی برای پاسخگویی مسوولان بدل کرده و آنها مجبور به حل معضلات و مشکلات جامعه می کنند و این نقطه قوت ایرنا محسوب می شود.
اما یک سوی دیگر این ماجرا اینجاست که تنها در پاره ای موارد چون ایرنا از بدنه دولت است نمی تواند جسورانه با برخی مسایل جامعه برخورد صریح کند، شاید ایرنا در خصوص یک مساله ای تذکری دهد و با توجه به محدودیت هایی که در ارایه بسیاری از مشکلات جامعه دارد، شاید آن جسارت خاص را در برخی از گزارش نویسی های خود نداشته باشد و زمانی که به دولت وابستگی دارد قلم شان نیز محتاط تر است.
رکسانا رضایی، روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی:
ایرنا در کنار مردم ایستاده است
ایرنا دارای یک ساختار حرفه ای است، نسل جدید خبرنگار را به صورت حرفه ای تربیت می کند، چرا که اشخاصی که در ایرنا کار کرده اند چهارچوب های اخلاقی را همواره رعایت می کنند و آهسته و پیوسته در کنار مردم هستند و از این رو این خبرگزاری باید به عنوان یک اتاق پژوهشکده ای در نظر گرفته شود، چرا که این خبرگزاری به دلیل داشتن یک بانک اطلاعاتی می تواند به عنوان مشاوران عالی دستگاه های اجرایی، از جمله استانداران نیز عمل کند.
با توجه به گستردگی منابع و اطلاعات خبرگزاری جمهوری اسلامی، این مرکز می تواند در احصا مسایل استان یاریگر مسوولان مرتبط باشد و با تشکیل یک تیم متخصص، با گفت و گو و بحث و بررسی راه حلی را برای رفع آن مشکل بیاندیشد و به دست حاکمان و دولتمردان بسپارد.
امیرعلی رضایی روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی:
استقلال مالی باعث استقلال فکری ایرنا شده است
با احترام به برخی از رسانه های مستقل اما در چندین سال گذشته بیشتر رسانه های فعال وابسته به احزاب یا باندهای قدرت و سیاست بودند و بیش از ۷۵ درصد رسانه ها وابسته به سازمان ها و موسسات و احزاب هستند و به دلیل وابستگی مالی، استقلال فکری در بیان مسایل ندارند، اما ایرنا به دلیل استقلال مالی خود، باعث شده که بسیار راحت تر و با خیالی آسوده و به دور از هر هیاهویی مسایل جامعه را طرح موضوع کند و در عین حال نیز اخلاق محورانه ترحرکت کند.
علی محمد مرادی سرپرست روزنامه کار و کارگر در قزوین:
ایرنا نهایت امانتداری را حفظ می کند
ایرنا امانتداری خبری بسیار بالایی دارد و اکثر مردم و مسوولان و رسانه ها بر اخبار این خبرگزاری اکتفا می کنند، ایرنا با آن ریشه و اصالت اصولی و اخلاقی خود تمام شرایط را در بیان نشر اخبار در نظر دارد و در خصوص مسایل بین المللی و حتی مشکلات روزمره مردم همیشه پیش قدم بوده است، چرا که همیشه امانتدار رفتار کرده است.
بخش سوم- استقلال فکری ایرنا را چطور ارزیابی می کنید؟
مهدیه قافله باشی، فعال رسانه ای و اجتماعی استان قزوین:
خلاقیت در ایده های خبری ایرنا باید افزایش یابد
دولتی بودن ایرنا بر استقلال فکری این خبرگزاری به نظر می رسد در پاره ای از موارد تاثیر داشته و شاید کارکنان آن محافظانه تر به مسایل جامعه بپردازند، بایستی ایده ها و خلاقیت های آنها با افزایش جسارت در بیان مشکلات بیشتر شود.
با ظهور شبکه های اطلاع رسانی در فضای مجازی که سرعت انتشار اخبار را بسیار افزایش داده است، انتظار می رود که ایرنا از ابزارهای نوین ارتباطی بیشتر استفاده کند و تولید محتوای قوی تری داشته باشد چرا که اگر ایرنا جسارت و خلاقیت های خود را افزایش دهد، می تواند مخاطبان بسیار بیشتری در داخل و خارج از ایران داشته باشد.
رکسانا رضایی، روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی:
ایرنا باید از منظر مردمی بودن استقلال خود را افزایش دهد
سایه دولتی بودن این خبرگزاری شاید آن استقلال فکری را از کارکنان این خبرگزاری کاهش دهد اما در آینده نزدیک امیدواریم به سمت خصوصی سازی پیش برود تا آن استقلال ۱۰۰ درصدی را به دست آورد.
در مرجعیت ایرنا می توانیم این انتقاد را وارد کنیم که شاید کفه ترازوی دولتی بودن نسبت به کفه مردمی بودن سنگین تر باشد و ایرنا چون محل رجوع مدیران و مسوولان است به نظرم در این بلبشوی پایگاه های خبری جدید و شبکه های مجازی باید عموم مردم این خبرگزاری را در مرجعیت خبری خود قرار دهند و از این منظر باید استقلال فکری خود را افزایش دهد.
از سوی دیگر، در راستای انجام کارهای پژوهشی نیز باید مصاحبه های عمقی بیشتری در موضوعات مختلف جامعه از سوی این رسانه صورت گیرد و همچنین یکی از کارهای مهم دیگر ایرنا باید ورود به موضوع نظرسنجی ها باشد، به این دلیل که ایرنا امانتداری خود را در طول تمام سال های فعالیت خود حفظ کرده و می تواند در این زمینه یک مرجع بسیار قابل اعتماد باشد.
امیرعلی رضایی روزنامه نگار پیشکسوت قزوینی:
حرفه ای گری در ایرنا قربانی سیاست نشد
کادرسازی از درون ایرنا توانسته استقلال فکری کارکنان این خبرگزاری را افزایش دهد و تجربیات خبرنگاران آن نیز هر روز بیشتر می شود، در عرصه انتصابات مدیران مراکز این خبرگزاری نیز هیچگاه حرفه ای گری را قربانی سیاست نکرده است اما با توجه به ظرفیت های ایرنا باید خروجی و نتیجه گیری های چندین برابری را از مطالب و گزارشات این خبرگزاری شاهد باشیم.
علی محمد مرادی سرپرست روزنامه کار و کارگر در قزوین:
استقلال فکری ایرنا اعتماد عمومی را افزایش می دهد
درست است که ایرنا با وجود دولتی بودن توانسته استقلال خود را حفظ کند اما امروزه می بینیم که توقع مردم باز هم بیشتر از این میزان است و از آنجایی که این خبرگزای به عنوان پل ارتباطی بین مردم و مسوولان محسوب می شود، اگر استقلال خود را افزایش دهد، اعتماد عمومی نیز نسبت به این خبرگزاری افزایش پیدا می کند.