شناسهٔ خبر: 71369670 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

ادعای جدید دانشمندان

صاعقه‌های «ابر‌به‌زمین» منشأ حیات شده‌اند!

مطالعه‌ای که اخیراً در مجله آکادمی ملی علوم امریکا (PNAS) منتشر شده است، نشان می‌دهد رعد و برق‌های اولیه در زمین ممکن است در تشکیل ترکیبات شیمیایی اساسی که برای ظهور حیات ضروری هستند، نقش داشته باشند.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: کانال تلگرامی «منشأ حیات» گزارش داد: یک تیم بزرگ از شیمیدانان در دانشگاه هاروارد شواهدی پیدا کرده‌اند که نشان می‌دهد رعد و برق‌های ابر‌به‌زمین ممکن است در تولید برخی بلوک‌های سازنده حیات در زمین اولیه نقش داشته باشند. 
مطالعه‌ای که اخیراً در مجله آکادمی ملی علوم امریکا (PNAS) منتشر شده است، نشان می‌دهد رعد و برق‌های اولیه در زمین ممکن است در تشکیل ترکیبات شیمیایی اساسی که برای ظهور حیات ضروری هستند، نقش داشته باشند. این تحقیق نشان می‌دهد واکنش‌های الکتروشیمیایی ناشی از صاعقه می‌توانند گاز‌های غیرفعال جو را به مولکول‌های واکنش‌پذیر تبدیل کنند و در دورانی که منابع دیگر مواد آلی کمیاب بودند، یک منبع پایدار از مواد فعال فراهم کنند. پیش از این، دانشمندان گمان می‌کردند برخی مولکول‌های سازنده حیات ممکن است از طریق مواد موجود در دنباله‌دار‌ها یا سیارک‌ها به سطح زمین وارد شده باشند. همچنین رعد و برق‌های بین ابر‌ها به عنوان یک منبع احتمالی برای تولید این مواد مطرح شده بود. 
اما با مطالعه بیشتر، مشخص شد این نظریه‌ها کمتر محتمل هستند، به عنوان مثال، برخورد اجرام فضایی مدت کوتاهی پس از تشکیل زمین به رویدادی نادر تبدیل شد و رعد و برق‌های بین ابر‌ها نیز یک روش بسیار ناکارآمد برای تولید مواد شیمیایی مفید است. در این مطالعه جدید، تیم تحقیقاتی هاروارد یک سناریوی بسیار محتمل‌تر را مطرح کرده است؛ اینکه رعد و برق‌های ابر‌به‌زمین، محرک اصلی تولید مواد اولیه حیات بوده‌اند. در این مطالعه، دانشمندان شرایط رعد و برق‌های ابر‌به‌زمین را شبیه‌سازی کردند. آنها با ایجاد تخلیه الکتریکی بین دو الکترود، یکی در فاز گازی (نمایانگر جو زمین) و دیگری در فاز مایع (نمایانگر آب‌های سطحی مانند اقیانوس‌ها و دریاچه‌ها)، تعاملات بین هوا، آب و زمین را بازسازی کردند. نتایج نشان داد این تخلیه‌های الکتریکی می‌توانند دی‌اکسید کربن را به مونوکسید کربن و اسید فرمیک کاهش دهند و نیتروژن گازی را به نیترات، نیتریت و یون‌های آمونیوم تثبیت کنند. این ترکیبات واکنش‌پذیر برای سنتز مولکول‌های زیستی مانند پروتئین‌ها و اسید‌های نوکلئیک DNA و RNA ضروری هستند. 
این یافته‌ها بر پایه آزمایش مشهور میلر یوری در سال ۱۹۵۲ استوار است که برای اولین بار نشان داد ترکیبات آلی می‌توانند از پیش‌ساز‌های معدنی در شرایطی مشابه زمین اولیه تشکیل شوند. در حالی که آزمایش میلر یوری از مخلوط متان، آمونیاک، هیدروژن و بخار آب استفاده کرده بود که بعد‌ها مشخص شد با شرایط جوی زمین اولیه متفاوت بودند، این مطالعه جدید روی دی‌اکسید کربن و نیتروژن تمرکز دارد که بر مبنای تحقیقات جدید مولکول‌های اصلی تشکیل‌دهنده جو زمین پیش از پیدایش حیات بودند. 
این تحقیق نه‌تنها درک ما را از مسیر‌های احتمالی پیدایش حیات در زمین گسترش می‌دهد، بلکه این احتمال را مطرح می‌کند که فرایند‌های مشابهی می‌توانند در سیارات دیگر با فعالیت رعد و برق و شرایط جوی مناسب رخ دهند. دکتر جیانگ، نویسنده اصلی این مطالعه گفته است: «رعد و برق در سیاراتی مانند مشتری و زحل مشاهده شده است، پلاسما‌ها و شیمی القاشده از سوی پلاسما می‌توانند فراتر از منظومه شمسی ما نیز وجود داشته باشند.»