به گزارش مشرق، شصت و یکمین کنفرانس امنیتی مونیخ با حضور مقامات باند پایه جهانی امروز در حالی آغاز میشود که پیش از آن موضعگیریهای «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور جدید آمریکا و برخی تلاشهای وی برای شکل گیری طرح صلح اوکراین به سلیقه خود و بدون هماهنگی با متحدان اروپایی خشم مقامات بروکسل را برانگیخته و نگرانیهای زیادی را ایجاد کرده است.
اس ار اف سوئیس در گزارشی در این باره نوشت: پیش از آغاز کنفرانس امنیتی مونیخ امسال (MSC)، طرح اوکراینی «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا باعث ایجاد آشفتگی و ناآرامی زیادی شده است. «ایوو دالدر»، سفیر سابق ایالات متحده آمریکا در ناتو، در مصاحبه ای با سی ان ان، مونیخ ۲۰۲۵ را با مونیخ ۱۹۳۸ مقایسه کرده است.
در سال ۱۹۳۸، در کنفرانسی در مونیخ، سران دولتهای اروپای غربی به «آدولف هیتلر»، صدراعظم وقت آلمان اجازه دادند تا بخش هایی از چکسلواکی را ضمیمه کند. آنها معتقد بودند که هیتلر را با صلح مونیخ راضی کرده اند. یک سال بعد، این باعث جرقه جنگ جهانی دوم شد.
دالدر تشابهاتی با زمان حال می بیند. به گفته وی ترامپ میخواهد با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه «توافق صلح» امضا کند و بخشهایی از اوکراین را به پوتین بدهد.
در کنفرانس امنیتی مونیخ که از امروز جمعه آغاز می شود، نشست جی.دی. ونس، معاون رئیس جمهور ترامپ، با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین برنامه ریزی شده است.
البته مقایسههای تاریخی ناقص است و توافق ترامپ فقط یک نقشه است. با این حال، این ترس واقعی در اروپا وجود دارد که چنین «توافق صلح» پوتین را وسوسه کند تا ناآرامیهای بیشتری ایجاد کند.
ترامپ در حال حاضر از اروپاییها درخواست هایی دارد بدون اینکه جایگاهی در میز مذاکره به آنها بدهد. رئیس جمهور آمریکا بدون توجه به سایر کشورهای ناتو یا اتحادیه اروپا، اوکراین را تحت فشار قرار خواهد داد تا قلمرو خود را واگذار کند.
بهر حال به مدت سه روز، کنفرانس امنیتی مونیخ (MSC) برای بحث در مورد این بحران، اتاقهای کنفرانس، تریبونها و آپرتیفها را ارائه می دهد. به این امید که «مونیخ» دوباره مترادف شکست و تشدید تنش نشود.
معاون دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، امروز بعدازظهر ساعت ۲:۳۰ تنها به مدت ۳۰ دقیقه در هتل Bayerischer Hof روی صحنه اصلی خواهد بود. اما این مهم ترین حضور در این کنفرانس و البته لحظاتی سخت برای اروپا خواهد بود.
معاون رئیس جمهور جدید آمریکا به مونیخ آمده است تا مسیر سیاست خارجی و امنیتی دولت جدید را برای متحدان اروپایی توضیح دهد. ممکن است حقایق تلخی در دست داشته باشد. فریدریش مرتس، نامزد صدر اعظمی آلمان از اتحادیه احزاب متحد مسیحی قبلاً اعلام کرده بود که انتظار سخنرانی تقابلی را از این مقام آمریکایی دارد.
در آستانه برگزاری این کنفرانس، روابط بین ایالات متحده و اروپا به پایین ترین و بدترین حد رسیده است. ترامپ ابتدا اتحادیه اروپا را با اعلام تعرفههای تنبیهی بر فولاد و آلومینیوم تهدید کرد و سپس با تماس تلفنی پر شور خود با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و پیشنهاد ناهماهنگ مذاکره، برخی از متحدان خود را به سنگرها آورد.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این اقدام ترامپ را یک معامله کثیف خواند و اولاف شولتز، صدراعظم آلمان نیز نسبت به صلح دیکته شده هشدار داد.
اما هنوز هم ممکن است یک شگفتی بزرگ وجود داشته باشد. ترامپ در واشنگتن بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد: نشستی در مونیخ با «نمایندگان بلندپایه روسیه، اوکراین و ایالات متحده» برگزار خواهد شد. اما تاکنون روسیه به کنفرانس امنیتی (MSC) دعوت نشده است. اعلامیه ترامپ در حال حاضر یک راز باقی مانده است. در ابتدا هیچ نظری از سوی مقامات MSC در این مورد وجود نداشت.
کیت کلوگ، نماینده ویژه ایالات متحده شب گذشته بر ضرورت گفتگوهای مستقیم بین روسیه و اوکراین تاکید کرد. کلاگ در این باره گفت که پوتین باید با زلنسکی نیز صحبت کند.
همچنین گمانه زنیهایی وجود دارد که معاون ترامپ می تواند خروج نیروهای آمریکایی از اروپا را اعلام کند. در واکنش به اقدامات روسیه علیه اوکراین، دولت سلف ترامپ در دوران ریاست جمهوری جو بایدن بیش از ۲۰۰۰۰ نیروی اضافی را به آن سوی اقیانوس اطلس اعزام کرد و تعداد نیروهای آمریکایی در اروپا را به بیش از ۱۰۰۰۰۰ افزایش داد.
ناتو انتظار دارد که ترامپ این تعداد را نسبتاً سریع به سطح قبل از جنگ کاهش دهد.
ترامپ همچنین اخیراً بارها از هر متحد اروپایی خواسته است که پنج درصد از تولید اقتصادی خود را در آینده صرف امور دفاعی کند. با این حال، او تاکنون نگفته است که انتظار دارد هزینههای به این بالایی چه زمانی آغاز شود. ممکن است در کنفرانس امنیتی مونیخ وضوح بیشتری وجود داشته باشد - همچنین در مورد اینکه چه زمانی باید هدف جدید ناتو برای هزینه های دفاعی مورد توافق قرار گیرد. به احتمال زیاد ترامپ خواهان تصمیم گیری در نشست ناتو در ماه ژوئن است.
آیا تعرفههای ترسناک بر واردات خودرو و بسیاری از کالاهای دیگر ترامپ اجرایی خواهد شد؟ یا اینکه عوارض اضافی از قبل اعلام شده بر محصولات فولادی و آلومینیومی فعلا به قوت خود باقی خواهد ماند؟ این سوال دیگری است که این روزها اروپایی ها را به خود مشغول کرده است.
به نوشته رسانهها معاون رئیس جمهور آمریکا در جریان بازدید از کنفرانس امنیتی مونیخ (MSC) با اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان دیدار نخواهد کرد. یک مقام آلمانی این موضوع را در برابر پولیتیکو تایید کرد.
یک مقام سابق آمریکایی ارزیابی متفاوتی از اقدامات تیم ونس دارد. این مقام سابق ناشناس به پولیتیکو گفت: نیازی نداریم او را ببینیم، او دیگر مدت زیادی صدر اعظم نخواهد بود.
در عوض، ونس با بزرگترین رقیب شولتز و صدراعظم احتمالی بعدی آلمان یعتی فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکرات مسیحی ملاقات خواهد کرد.
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز برای این کنفرانس که از جمعه تا یکشنبه در هتل بایریشرهوف مونیخ برگزار می شود، ثبت نام کرده اند. بیش از ۶۰ رئیس جمهور و نخست وزیر و بیش از ۱۰۰ وزیر در فهرست مهمانان این نشست امنیتی هستند.
«کریستوف هوسگن»، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ (MSC)، ، نسبت به اعلام واشنگتن مبنی بر برنامه ریزی مذاکرات بین نمایندگان بلند پایه ایالات متحده و روسیه در مونیخ موضع محتاطانه ای اتخاذ کرد. هوسگن قبل از شروع کنفرانس گفت: ما هیچ یک از نمایندگان دولت روسیه را تأیید نکردهایم. او توضیح داد: بدون اعتبار، نمی توانید وارد اینجا شوید.
رئیس MSK در پاسخ به این سوال که آیا راههای دیگری برای حضور نمایندگان روسیه به مونیخ وجود دارد یا خیر، پاسخ داد: میتوان راههایی را تصور کرد، اما من نمیخواهم در مورد آن حدس بزنم.
سوال اصلی که در آستانه کنفرانس امنیتی مونیخ وجود دارد این است: دولت جدید ایالات متحده چگونه موضع گیری خواهد کرد؟ اعلام مذاکرات اوکراین از طرف ترامپ یک بمب بود. حالا اروپاییها باید برای روزهای سخت آماده شوند.