یک مطالعه جدید نشان میدهد که خلاقیت به یک مدار مغزی مشترک مرتبط است و آسیب مغزی و بیماریهای عصبی میتوانند به طور بالقوه خلاقیت را به شکلی جدید آزاد کنند.
به گزارش ساینس دیلی، محققان با تحلیل دادههای ۸۵۷ شرکتکننده در ۳۶ مطالعه تصویربرداری fMRI به شناسایی یک مدار مغزی مشترک برای خلاقیت پرداختند. آنها این مدار را در افراد سالم نقشهبرداری کردند و سپس پیشبینی کردند که چگونه آسیبهای مغزی و بیماریهای عصبی ممکن است خلاقیت را تحت تأثیر قرار دهند. این مطالعه نشان داد که تغییرات خلاقیت به محل آسیب مغزی بستگی دارد؛ آسیب در برخی نواحی ممکن است تواناییهای خلاقانه را مختل یا تقویت کند.
خلاقیت و مغز: یک مدار مشترک؟
مطالعهای که توسط بیمارستان ماس جنرال بریگهام انجام شد نشان میدهد که خلاقیت به یک منطقه خاص مغزی وابسته نیست، بلکه از یک مدار مغزی مشترک به وجود میآید. با تحلیل دادههای ۸۵۷ شرکتکننده در ۳۶ مطالعه fMRI، محققان یک شبکه مغزی مرتبط با خلاقیت شناسایی کردند. آنها همچنین دریافتند که افراد مبتلا به آسیب مغزی یا بیماریهای عصبی که این مدار را تحت تأثیر قرار میدهند، گاهی خلاقیت بیشتری از خود نشان میدهند. نتایج این مطالعه امروز (۱۳ فوریه) در مجله JAMA Network Open منتشر شد.
نقشهبرداری از مدار خلاقیت مغز
این مطالعه تحت رهبری جولیان کاتش، پژوهشگر ارشد مرکز درمانی مدار مغزی بیمارستان بریگهام و زنان، انجام شد. تیم تحقیقاتی با همکاری متخصصانی از بیمارستان کودکان بوستون، دانشگاه کالج لندن، دانشگاه جورجیا، موسسه ماکس پلانک برای علوم مغزی و شناختی انسان و بیمارستان شاریت برلین به انجام این تحقیق پرداختند.
جولیان کاتش اظهار داشت: "ما دریافتیم که بسیاری از رفتارهای پیچیده انسانی مانند خلاقیت به یک منطقه خاص مغزی مرتبط نیستند، بلکه به مدارهای مغزی خاصی وابستهاند. "
چگونگی تأثیر آسیبهای مغزی بر خلاقیت
تیم تحقیقاتی ابتدا دادههای fMRI را برای شناسایی نواحی مغزی فعال در فعالیتهای مختلف خلاقانه مانند نقاشی، نوشتن خلاقانه و ساخت موسیقی بررسی کردند. سپس دادههای بیماران با آسیب مغزی و بیماریهای عصبی که موجب تغییرات در خلاقیت شده بودند، ارزیابی شد.
کاتش افزود: "برخی از افراد مبتلا به بیماریهای عصبی تجربههای جدیدی از رفتار خلاقانه نشان میدهند که با الگوهای خاص آسیب مغزی همراستا است. "
خاموش کردن منتقد درونی
کلتنیک، یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه، گفت که کاهش فعالیت در ناحیه جلوی مغزی راست میتواند با فرضیهای مبنی بر این که خلاقیت نیاز به خاموش کردن یک عملکرد دارد، همخوانی داشته باشد. برای مثال، خلاقیت ممکن است به بازدارندگی ارزیابیهای خودسانسوری نیاز داشته باشد که به افراد اجازه میدهد تا به راحتی ایدههای جدید را تولید کنند.
آیا تحریک مغزی میتواند خلاقیت بیشتری را آزاد کند؟
کلتنیک افزود: "این یافتهها میتواند توضیح دهد که چگونه برخی بیماریهای عصبی ممکن است موجب کاهش خلاقیت شوند، در حالی که در برخی دیگر افزایش غیرمنتظرهای در خلاقیت مشاهده میشود. این همچنین ممکن است راهی برای تحریک مغزی به منظور افزایش خلاقیت انسانی ارائه دهد. "
وی همچنین تأکید کرد که این یافتهها تمام مدارهای عصبی مرتبط با خلاقیت را شامل نمیشود، و بسیاری از بخشهای مختلف مغز در انجام فعالیتهای خلاقانه مختلف نقش دارند.
انتهای پیام/