شناسهٔ خبر: 71359574 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

در گفتگو با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس بررسی شد؛

بحران سیب زمینی و مجوز سران قوا؛ عامل گرانی کالاهای اساسی مردم چیست؟

بر اساس ادعا و گزارش وزیر کشاورزی در مجلس ما در کشور کمبود سیب زمینی نداریم، اما به گفته ایشان عده‌ای از مردم دنبال سیب زمینی نو هستند نه سیب زمینی انبار شده، متاسفانه سیستم انبارداری وزارت جهاد کشاورزی هم کارآمد نیست، باید مشخص شود چه مقدار سیب زمینی در کجا انبار شده و در صورت خروج کجا می رود.

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز :

گفته‌های نوری قزلچه وزیر جهاد کشاورزی که اظهار کرده بود: «برای مسئله سیب زمینی از سران سه قوه مجوز گرفتیم» با موجی از انتقاد و حتی استهزاء کارشناسان مواجه شد، به گفته منتقدان، ناکارآمدی سیستم بروکراسی کشور به حدی رسیده است که رئیس یک قوه نیز در مسئله‌ای مانند سیب زمینی نمی‌تواند راه گشا باشد و رئیس هر سه قوه باید همزمان مجوز بدهند.

وزیر جهاد کشاورزی بر وجود بحران در دو کالای سیب زمینی و کره خوراکی صحه گذاشت، هر چند او «سودجویی برخی واسطه ها» را دلیل رشد بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت سیب زمینی به عنوان قوت غالب فقرا اعلام کرد کنگری رئیس اتحادیه بنکداران نیز در مورد افزایش قیمت برنج، چای و حبوبات هشدار داد.

جمشید قائم مقام عضو کمیسیون کشاورزی ضمن تایید برخی تخلفات صورت گرفته در انبار‌های وزارت جهاد کشاورزی به آفتاب‌نیوز گفت: متاسفانه به دلیل نبود زیرساخت‌ها و مشکلات در حوزه انبارداری، بر اساس صحبت‌های که با هیئت رئیسه مجلس طرح شد، مقرر گردید با توجه به شرایط بحرانی فعلی، دولت سیب زمینی وارد کند و مجلس اعتباری را در سال ۱۴۰۴ تعیین کند که انبار‌ها و سردخانه‌های جدید ایجاد شود. برای بحث فساد در انبار‌ها نیز ورود کردیم، چون بخشی از تورم در اثر همین سوء‌استفاده‌ها و کمبود نظارت‌ها ایجاد می‌شود. مجلس هم در خصوص توضیحات وزارت جهاد کشاورزی در خصوص رشد قیمت برنج و حبوبات قانع نشد، قرار شد  کالا‌های اساسی در طول سال دیگر ۱۰ بار افزایش قیمت نداشته باشد و ابتدای سال یک بار قیمت اعلام کنند و از طریق کوپن الکترونیکی بازار کنترل شود.

محمد جلالی دیگر عضو کمیسیون کشاورزی نیز ضمن آنکه وجود ناکارآمدی در سیستم انبارداری وزارت جهاد کشاورزی را  شکلی از فساد خواند، به آفتاب‌نیوز گفت: بر اساس ادعا و گزارش وزیر کشاورزی در مجلس ما در کشور کمبود سیب زمینی نداریم، اما به گفته ایشان عده‌ای از مردم دنبال سیب زمینی نو هستند نه سیب زمینی انبار شده، متاسفانه سیستم انبارداری وزارت جهاد کشاورزی هم کارآمد نیست، باید مشخص شود چه مقدار سیب زمینی در کجا انبار شده و در صورت خروج کجا می‌رود.

وی افزود: متاسفانه طبق برنامه هفتم توسعه، دولت نمی‌تواند بلافاصله برای صادرات سیب زمینی محدودیت قائل شود و در حال حاضر هم دولت نمی‌تواند جلوی صادرات را بگیرد، در واقع مشکل، مشکل مدیریتی است، دولت در حال حاضر برای واردات ۵۰ هزار تن به کشور برنامه ریزی کرده، البته این مقدار کافی نیست، اما صرف پخش خبر واردات یک مقداری قیمت‌ها را می‌شکند. باید توجه کرد که سود صادرات سیب زمینی هم نصیب کشاورز نمی‌شود و نصیب دلالان و واسطه‌ها می‌شود. البته دلیل اصلی  گرانی سیب زمینی صادرات نیست، بلکه مدیریت فشل انبار‌ها است. ناکارآمدی سامانه انبار‌های وزارت جهاد کشاورزی خود نوعی فساد است.