صاحبخبر -
محققان مایکروسافت و دانشگاه کارنگی ملون اخیراً مطالعهای منتشر کردهاند که نشان میدهد استفاده از هوش مصنوعی مولد در محیطهای کاری میتواند تأثیرات عمیقی بر مهارتهای تفکر انسانها بگذارد. طبق نتایج این تحقیق، استفاده نادرست از فناوری میتواند به زوال تواناییهای شناختی منجر شود و روند تفکر مستقل فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
تکیه بیش از حد بر هوش مصنوعی در محل کار
در محیطهای کاری که افراد به هوش مصنوعی مولد اتکا میکنند، تمرکز آنها بیشتر به تأیید اینکه پاسخهای هوش مصنوعی کافی و قابل استفاده است، تغییر میکند. این امر باعث میشود که افراد مهارتهای تفکر پیچیدهتری نظیر تحلیل، ارزیابی و تولید اطلاعات را به ندرت به کار گیرند.
این مطالعه بر این نکته تأکید دارد که وقتی افراد تنها در مواقعی که پاسخهای هوش مصنوعی ناکافی است وارد عمل میشوند، از فرصتهای مغتنم برای به کارگیری قضاوتهای شخصی و تقویت مهارتهای شناختی خود محروم میشوند. این امر در نهایت میتواند به کند شدن فرآیند تفکر و کاهش تواناییهای شناختی منجر شود.
نتایج مطالعه
این تحقیق با شرکت 319 نفر که همگی حداقل یک بار در هفته از هوش مصنوعی مولد در محیط کار خود استفاده میکنند، انجام شد. از شرکتکنندگان خواسته شد تا سه نمونه از استفاده خود از هوش مصنوعی در محیط کاری را به اشتراک بگذارند که در سه دسته اصلی قرار میگرفتند:
• خلاقیت، مانند نوشتن ایمیل به همکاران.
• تحقیق و جستجو، مانند جمعآوری اطلاعات یا خلاصهسازی مقالات.
• درخواست مشاوره و راهنمایی در موضوعات خاص.
سپس، از آنها پرسیده شد که آیا در انجام این کارها از مهارتهای فکری خود بهره میبرند و آیا استفاده از هوش مصنوعی باعث کاهش یا افزایش استفاده از تلاش فکری آنها شده است.
تأثیرات بر مهارتهای تفکر
طبق گزارشها، حدود 36 درصد از شرکتکنندگان اعلام کردند که برای کاهش پیامدهای منفی بالقوه استفاده از هوش مصنوعی، از مهارتهای تفکر خود استفاده میکنند. این افراد همچنین به این نکته اشاره کردند که معمولاً خروجیهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT را بررسی کرده و از صحت اطلاعات از منابع دیگر مطمئن میشوند تا از ارسال اطلاعات نادرست جلوگیری کنند.
نتیجهگیری
نتایج این مطالعه نشان داد که افرادی که به تواناییهای خود تکیه داشتند و نه به هوش مصنوعی، به میزان بیشتری از تلاشهای فکری خود استفاده کردند. محققان از اظهار نظر صریح در مورد اینکه ابزارهای هوش مصنوعی میتوانند افراد را "احمق" کنند اجتناب کردهاند، اما این تحقیق نشان میدهد که وابستگی بیش از حد به ابزارهای هوش مصنوعی مولد میتواند توانایی فرد در تفکر مستقل و حل مشکلات را مختل کرده و کاهش دهد.
این مطالعه به وضوح بر لزوم استفاده متعادل از هوش مصنوعی تأکید دارد تا از مشکلات شناختی ناشی از اتکای زیاد بر این فناوری جلوگیری شود.∎