به گزارش خبرنگار ایرنا، رودخانه پرآب، خروشان و زیبای چشمه کیله که در مرکز شهر تنکابن واقع است، هر ساله میزبان کاکایی هایی می شود که با طی مسافتی طولانی از سیبری به این نقطه از کره زمین مهاجرت می کنند.
پرواز کاکایی ها بر فراز رودخانه چشمه کیله تنکابن جلوه خاصی به این شهر داده و بسیاری از مسافران و گردشگرانی که به غرب مازندران سفر می کنند با دیدن پرواز دل انگیز این پرندگان زیبا، با عکاسی و فیلمبرداری به ثبت تصاویری زیبا و خاطره انگیز می پردازند.
کاکاییها دارای منقار درشت و سخت، جثه بزرگ و توپر هستند و گونه بالغ آنها عموماً با زیر تنه سفید، روتنه خاکستری تا تیره و پاهای زرد صورتی و قرمز پردهدار دیده میشوند. آنها پرجثهتر از پرستوهای دریایی هستند؛ با بالهای پهنتر و پاهای درازتر. اغلب به راحتی راه میروند و نر و ماده آنها تقریبا همشکل هستند و روی زمین یا صخرههای مشرف به دریا آشیانه میسازند.
غذای پرندگان خانواده کاکایی شامل ماهیها، سختپوستان، نرمتنان، حشرات و لاشهحیوانات است، اما در عین حال از محبت مردم این دیار و حتی مسافران و گردشگران بی نصیب نمی مانند و دوستداران کاکایی ها با دادن تکه های نان از آنها پذیرایی می کنند.
در این پیوند رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان تنکابن گفت: بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ پرنده مهاجر در چشمهکیله سرشماری شدند.
هادی منصورکیایی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: سرشماری نیمه زمستانه پرندگان مهاجر همزمان با نقاط تالابی استان در چشمهکیله هم آغاز شد و همهساله با سرد شدن هوا پرندگان مهاجر بسیاری که بیشتر از گونه کاکاییها هستند چشمهکیله را برای زمستانگذرانی انتخاب میکنند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان تنکابن بیان کرد: حضور پرندگان به گونهای است که مردم انتظارشان را میکشند و به نوعی به حضور پرندگان کاکایی عادت کردند.
۲ هزار و ۵۰۰ کاکایی شمارش شدند
منصورکیایی تصریح کرد: براساس سرشماری انجام شده امسال ۲هزار و ۵۰۰ پرنده کاکایی در این منطقه سرشماری شدند.
وی با اعلام اینکه ۹۰ درصد این پرندگان از گونه کاکایی سرسیاه کوچک بودند، اظهار کرد: البته گونههای دیگر بودند اما امسال ترکیب گونهها به این صورت بوده است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان تنکابن بیان کرد: این پرندگان از ۱۵ شهریورماه وارد چشمه کیله شده و تا اواخر زمستان مهمان طبیعت منطقه هستند.
منصورکیایی یادآور شد: براساس بررسی صورت گرفته تعداد پرندگان مهاجری که امسال وارد چشمهکیله شدند نسبت به سال گذشته کاهش یافت که یکی از دلایل کاهش میتواند بحث شرایط آب و هوایی باشد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است مردم از غذادهی بهویژه نان و موادغذایی دارای هیدرات کربن خودراری کنند، خاطرنشان کرد: موادغذایی دارای هیدرات کربن موجب بیماری پرندگان میشوند و همچنین از نزدیک شدن به پرندگان خوداری کنند.
در چند سال اخیر صنعت پرنده نگری در دنیا رشد خوبی کرده که توسعه آن در ایران با دارا بودن این ظرفیت می تواند چرخ اقتصاد کشور را تا حد زیادی به حرکت در آورد و در کنار آن، زیستگاه و به دنبال آن انواع گونه های پرندگان محافظت شوند.
ترویج پرنده نگری در مازندران
به باور کارشناسان در واقع پرنده نگری در گردشگری حیات وحش از جمله فعالیت های در حال رشد است و روزانه افراد بیشتری به این شاخه از گردشگری علاقه مند می شوند. این رشته در نقاط مختلف دنیا هواداران و متقاضیان بی شماری دارد و صدها هزار پرنده نگر حرفه ای درآمدهای کلانی را از رهگذر این نوع توریسم یا گردشگری عاید کشورهایی می کنند که با اقلیم متنوع خود میزبان پرندگان از سراسر جهان هستند.
بر اساس آمار منتشر شده از منابع جهانی، در سال ۲۰۰۹ حدود چهار میلیون نفر از ژاپن با هدف پرنده نگری از کشور خارج شده و به کشورهای مختلف سفر کردهاند. این در حالی است که ایران جزو کشورهایی با تنوع گونهای بالا است و حدود ۶۰۰ گونه پرنده وجود دارد که سال به سال نیز به تعداد آنها اضافه میشود.
مازندران دارای ۲ تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی، چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گلپل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
مازندران همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آببندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان۱۰۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار بال به مازندران مهاجرت میکنند.
بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از ردههای مختلف مهرهداران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهیها در زیستبوم مازندران شناسایی شدهاند.
پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶ خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهیها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل میدهند.