به گزارش خبرگزاری ایمنا، خانواده حریم مقدسی است که افراد برای نخستین بار طعم عشق و محبت را در آن تجربه میکنند و در آغوش گرم خانواده، کودکیهای رنگارنگ و خاطرات شیرین شکل میگیرد، خانواده همچون بهاری است که با گلهای دوستی و محبت، زمین دلها را شکوفا میسازد و با باران نوازشهایش، روح را از خستگیهای روزمره شستوشو میدهد.
در دامن خانواده، احساس امنیت و آرامش بهسان نسیمی خنک در گرمای تابستان وجود افراد را سرشار میکند و هر نسلی از خانواده، همچون رشتههای محکم زنجیری به هم پیوسته، استواری و پایداری را به ارمغان میآورد و با هر نفسی که میکشیم، وجودشان را در قلبمان حس میکنیم.
خانواده سالم، نخستین نهادی است که به آموزش ارزشها و اصول اخلاقی به فرزندان میپردازد و اهمیت یک خانواده سالم در زندگی افراد از جهات مختلفی قابل تأمل است؛ در چنین خانوادهای، کودکانی با اعتماد به نفس، مسئولیتپذیر و مهربان رشد میکنند که در آینده نیز به افراد مؤثری در جامعه تبدیل میشوند.
تحکیم بنیان خانواده، از جمله مسائلی است که نیازمند توجه ویژه است و برای دستیابی به این هدف، والدین باید با ایجاد فضایی دوستانه و محبتآمیز، فرزندان خود را به داشتن ارتباطات مؤثر و صادقانه تشویق کنند که این ارتباطات میتواند به کاهش تنشها و حل اختلافات کمک و در نتیجه بنیان خانواده را تقویت کند.
صمیمیت میان اعضای خانواده، کلید موفقیت و شادی در زندگی است، زمانی که اعضای خانواده با یکدیگر به طور مؤثر ارتباط برقرار کنند و محبت و احترام متقابل را در رفتارهای خود نشان دهند، احساس همبستگی و تعلق خاطر افزایش مییابد و این احساسات مثبت، به ایجاد روحیهای قویتر و شادتر در خانواده کمک میکند.
برای افزایش صمیمیت در خانواده، فرزندان را نیز در جریان اتفاقات قرار دهید
مجتبی ناجی، روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه احساس رضایت والدین از شرایط زندگی بر احساس رضایت، امنیت و احساسات فرزندان آنها و میزان صمیمیت و حمایت عاطفی اعضای خانواده تأثیرگذار است، به خبرنگار ایمنا میگوید: بهتر است والدین بسته به سن فرزند، او را در جریان اتفاقات خانوادگی قرار دهند و با گفتوگو و مشورت با فرزند، سعی در افزایش صمیمیت در خانواده داشته باشند.
وی با بیان اینکه سه نوع گفتوگو میان زوجین وجود دارد، میافزاید: یکی از گفتوگوهایی که میان زوجین برقرار میشود، گفتوگوی معمولی است که فرزندان نیز در جریان آن قرار میگیرند و گفتوگوی دیگر میان زوجین، گفتوگوی صمیمانه است که این نوع گفتوگو در خردهفرهنگهای مختلف، متفاوت است.
روانشناس و مشاور خانواده با اشاره به اینکه به طور مثال در بعضی فرهنگها زوجین در حضور فرزندان محبت عاطفی خود را به یکدیگر نشان نمیدهند و از کلمات و جملات محبتآمیز و عاشقانه استفاده نمیکنند، تصریح میکند: در مقابل، در بعضی از خردهفرهنگها، زوجین رفتارها و صحبتهای عاشقانه خود را در حضور فرزندان نیز انجام میدهند.
منفی شدن دید فرزندان نسبت به ازدواج و زندگی مشترک با دیدن تعارضات میان والدین
ناجی با بیان اینکه نوع سوم گفتوگو میان زوجین، گفتوگو درباره تعارضات است که اهمیت بالایی دارد، ادامه میدهد: با توجه به اینکه فرزندان در جریان تمام موضوعات نیستند، تنها تنش و تعارض موجود میان والدین را از دور میبینند و به آن فکر میکنند که حتی ممکن است لحن و میزان صدای زوجین هنگام بیان تعارضات متفاوت از روال عادی باشد.
وی با بیان اینکه زمانی که فرزندان شاهد تعارضات میان والدین خود هستند، احساس ناامنی را تجربه میکنند، میگوید: یکی از اثرات منفی نبود صمیمیت میان زوجین، این است که فرزندان احساس میکنند والدینی که منبع اعتماد و امنیت او بودند، دچار چالش شدهاند و در این شرایط، فرزندان احساس میکنند پشتوانهای ندارند.
روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه رشد در فضای متشنج و دارای تعارض حتی روی سالهای بزرگسالی فرزندان مؤثر است، اضافه میکند: حتی ممکن است زمانی که فرزندان شاهد تعارضات میان والدین باشند، دیدگاه آنها نسبت به زندگی مشترک و ازدواج منفی شود و در ذهن آنها تصوری منفی شکل گیرد که استرس، اضطراب و احساس تهدید را برای آنها به همراه داشته باشند.
خانواده کارکردهای متفاوتی دارد و بستری مناسب برای یادگیری مهارتها است
مهرداد دشتی، روانشناس، مشاور خانواده و زوج درمانگر با بیان اینکه خانواده مجموعهای است که کارکردهای مختلفی دارد، به خبرنگار ایمنا میگوید: یکی از کارکردهای خانواده، همافزایی، حمایت، همکاری و مشارکت اعضای خانواده با یکدیگر است که میتواند ابعاد مختلفی داشته باشد و همفکری و همافزایی اعضای خانواده برای رشد فردی افراد، حائز اهمیت بالایی است.
وی با بیان اینکه حمایت اعضای خانواده از یکدیگر و همفکری و همافزایی آنها حتی میتواند در فعالیتهای شغلی نیز جلوهگر باشد، میافزاید: در بافتهای سنتی، همکاری و همراهی شغلی اعضای خانواده بسیار بیشتر دیده میشد که این موضوع، منافع مشترک اعضای خانواده را بیشتر تأمین میکرد و با توجه به کاهش بار رقابتی در کار، فعالیتها به گونهای بهتر پیش میرفت.
روانشناس، مشاور خانواده و زوج درمانگر با بیان اینکه همراهی اعضای خانواده در فعالیتهای شغلی نتیجه بهتری به همراه دارد، تصریح میکند: در واقع کارکرد شغلی و اقتصادی یکی از کارکردهای مهم خانواده است که در ابعاد مختلف میتواند نمود داشته باشد، همچنین افراد باید توجه داشته باشند که خانواده بستری مناسب برای یادگیری مهارتهای زندگی، ارتباطی و اجتماعی است.
فرزندان یک خانواده میتوانند مربی یکدیگر باشند / چرا تکفرزندی مورد انتقاد قرار میگیرد؟
دشتی با بیان اینکه در خانواده مهارتها از والدین به فرزندان و از خواهر و برادر به یکدیگر منتقل میشود، ادامه میدهد: خواهرها و برادرها فاصله سنی کمتری با یکدیگر نسبت به والدین دارند و همین موضوع باعث میشود گاهی اوقات، خواهرها و برادرها، همراه بهتری برای یکدیگر باشند و از یکدیگر درک بهتری دارند.
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که تک فرزندی مورد انتقاد قرار میگیرد، این است که فرزندان میتوانند مربی، همیار و کمک کننده یکدیگر باشند، میگوید: پیوند خواهر و برادر، پیوندی ناگسستنی است و این موضوع، سرمایهگذاری روانی و عاطفی خواهر و برادر روی یکدیگر را به سرمایهگذاری بهتری تبدیل میکند.
روانشناس، مشاور خانواده و زوج درمانگر با بیان اینکه با توجه به افزایش آمار کودکان تک فرزند، دنیای امروز به دنیایی تبدیل میشود که افراد در آن تنهایی را تجربه میکنند و از آن رنج میبرند، اضافه میکند: به طور معمول، احساس تنهایی در خانوادههای که بیش از یک فرزند دارند، آزار دهنده نیست.
بنا بر این گزارش، یکی از راههای تقویت صمیمیت در خانواده، توجه به نیازها و خواستههای هر یک از اعضای خانواده است، والدین با شنیدن دقیق و همدلانه فرزندان خود، میتوانند احساس ارزشمندی و مهم بودن را در آنها تقویت کنند و این احساسات به نوبه خود، موجب افزایش محبت و احترام میان اعضای خانواده میشود.
ایجاد فرصتهای مشترک برای انجام فعالیتهای خانوادگی مانند بازیها، گردشها و نشستهای خانوادگی، به تقویت ارتباطات و صمیمیت میان اعضا کمک میکند و این فرصتها باعث میشود اعضای خانواده زمان بیشتری را با هم سپری کنند و از لحظات شیرین با یکدیگر لذت ببرند.
اهمیت خانواده سالم در زندگی افراد و جامعه را نمیتوان نادیده گرفت؛ خانوادههای سالم و مستحکم، بنیادیترین واحدهای جامعه را تشکیل میدهند و نقشی اساسی در پیشرفت و توسعه اجتماعی دارند و این خانوادهها با ایجاد محیطی سرشار از محبت و احترام، به پرورش افرادی سالم، موفق و مسئول کمک میکنند.