شناسهٔ خبر: 7134265 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

اي.پي./ اکثريت دموکرات ها در کشمکش بر سر مسئله هسته اي از اوباما حمايت مي کنند

صاحب‌خبر - تهران/ خبرگزاری صدا و سیما/ سیاسی 28/ 05/ 1394
اسوشیتدپرس در گزارشی به قلم اریکا ورنر ERICA WERNER و دیوید پوتر DAVID PORTER از واشنگتن نوشت:
یکی از سناتورهای برجسته حزب جمهوری خواه امریکا می گوید به رغم آن که جمهوری خواهان و شماری از دموکرات های
کنگره با توافق هسته ای قدرت های جهانی و ایران مخالفند، این توافق به احتمال زیاد از سد کنگره خواهد گذشت.
بدیهی است که این امر به معنای یک پیروزی بزرگ در حوزه سیاست خارجی امریکا برای رئیس جمهور این کشور خواهد بود.
میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنا، در سخنانی که ایالت کنتاکی ایراد کرد گفت به احتمال زیاد این توافق با مشکلی در کنگره روبرو نخواهد شد.
وی تصریح کرد: «من امیدوار بودم که بتوانیم در مقابله با توافق هسته ای به پیروزی برسیم، اما به نظر می رسد که روند امور به سود رئیس جمهور پیش می رود.»
با وجودی که تعطیلات کنگره امریکا در ماه اوت باعث شده است که موضع جمهوری خواهان در مخالفت با توافق هسته ای بیش از پیش تشدید شود، واقعیت این است که جمهوری خواهان نمی توانند مانعی در برابر این توافق ایجاد کنند. کنگره امریکا برای آن که بتواند توافق هسته ای را به شکست منتهی کند باید بتواند شمار زیادی از دموکرات های هم حزبی باراک اوباما، رئیس جمهور این کشور، را با خود همسو کند.
به رغم آن که اوباما ماه های پایانی ریاست جمهوری اش را سپری می کند و جمهوری خواهان مسلط بر کنگره برای تصرف کاخ سفید در انتخابات آتی ریاست جمهوری خیز برداشته اند، چنین به نظر می رسد که اوباما در مصاف خود بر سر توافق هسته ای با ایران دست بالا را دارد. اوباما و طرفداران توافق هسته ای می گویند این توافق می تواند جهان را به سوی امنیت بیشتر سوق دهد. با این حال، مخالفان توافق هسته ای می گویند این توافق تنها به تقویت ایران در تهدید کردن موجودیت اسرائیل منتهی می شود.
رابرت منندز، از چهره های برجسته حزب دموکرات در سنا، نیز روز سه شنبه مخالفت خود را با توافق هسته ای بین ایران و قدرت های جهانی اعلام کرد. پیشتر، چاک شومر، یکی دیگر از چهره های برجسته حزب دموکرات، مخالفت خود را با این توافق اعلام کرده بود.
قرار است کنگره امریکا در هفدهم سپتامبر درباره توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی رای گیری کند. به احتمال زیاد، مجلسین نمایندگان و سنای امریکا، که هر دو در کنترل جمهوری خواهان هستند، به این توافق رای منفی خواهند داد. با این حال، رئیس جمهور امریکا می تواند با توسل به حق وتوی خود رای منفی کنگره را بی اثر سازد.
برای آن که کنگره بتواند وتوی رئیس جمهور را خنثی کند، ضروری است که دو سوم نمایندگان به رد توافق هسته ای رای دهند.
برای آن که اوباما بتواند مصوبه کنگره را وتو کند به حمایت 34 سناتور از 46 سناتور دموکرات نیاز دارد. تا کنون 23 نماینده دموکرات حمایت خود را از اوباما اعلام کرده اند. جک رید و شلدون وایتهوس، از اعضای دموکرات سنا، بیانیه مشترکی را در روز سه شنبه منتشر کرده و حمایت خود را از توافق هسته ای اوباما با ایران ابراز کردند.
برای آن که اوباما بتواند مصوبه مجلس نمایندگان در رد توافق هسته ای با ایران را وتو کند باید 146 نماینده از 188 نماینده دموکرات را با خود همسو کند. تا کنون بیش از 50 عضو دموکرات مجلس نمایندگان امریکا حمایت خود را از توافق هسته ای اعلام کرده اند. این در حالی است که تا کنون تنها 10 عضو دموکرات مجلس نمایندگان با این توافق مخالفت کرده اند.
از سوی دیگر، باراک اوباما سرگرم لابی کردن با نمایندگان کنگره برای جلب موافقت آنهاست. کاخ سفید اعلام کرد اوباما از زمان اعلام توافق هسته ای در ماه میلادی گذشته تا کنون با حدود یکصد نفر از نمایندگان کنگره گفتگو کرده است. اعضای دولت اوباما نیز با شمار زیادی از اعضای کنگره رایزنی کرده اند.
اریک شولتز، سخنگوی کاخ سفید، روز سه شنبه گفت: «ما اطمینان داریم که سرانجام اکثریت دموکرات ها در مجلسین سنا و نمایندگان از توافق هسته ای حمایت خواهند کرد.»
همزمان، گروه های لیبرال و پیشرو به تلاش برای جلب حمایت از توافق هسته ای مشغولند. این در حالی است که شماری از افراد و گروه های تندرو، از جمله اعضای کمیته امور عمومی امریکا و اسرائیل (ایپک) میلیون ها دلار هزینه می کنند تا به مخالفت ها با توافق هسته ای دامن بزنند.
156/105