دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، از تماس تلفنی با همتای روسی خود ولادیمیر پوتین و «پیشرفت در پایان دادن به جنگ اوکراین» خبر داد.
آقای ترامپ چهارشنبه ۲۴ بهمن با انتشار پیامی در تروث سوشیال- شبکه اجتماعی متعلق به خود- تصریح کرد در تماس تلفنی با پوتین موضوعات متنوعی از قبیل جنگ اوکراین، خاورمیانه، انرژی، هوش مصنوعی و قدرت دلار آمریکا را مذاکره کرده است.
او گفت: «ما توافق کردیم که تیمهای خود را فوراً برای آغاز مذاکرات تعیین کنیم و این روند را با تماس با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین آغاز خواهیم کرد تا او را از این گفتوگو مطلع کنیم؛ کاری که من همین حالا انجام خواهم داد.»
هنوز کرملین دربارهٔ تماس تلفنی رؤسای جمهور دو کشور اظهار نظر نکرده، اما ولادیمیر پوتین پیشتر گفته بود حاضر به بازگرداندن اراضی تصاحبشدهٔ اوکراین نیست.
ترامپ همچنین با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، تماس گرفته است.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه تصریح کرد از مارکو روبیو وزیر امور خارجه، جان رتکلیف مدیر سازمان اطلاعات مرکزی، مایکل والتز مشاور امنیت ملی به همراه استیو ویتکاف سفیر و فرستاده ویژه ایالات متحده خواسته است تا این مذاکرات را رهبری کنند: «مذاکراتی که بهطور جدی احساس میکنم موفقیتآمیز خواهند بود. میلیونها نفر در جنگی جان باختهاند که اگر من رئیسجمهور بودم، هرگز اتفاق نمیافتاد. اما این جنگ رخ داده است، بنابراین باید به پایان برسد. دیگر نباید هیچ جانی از دست برود».
او گفت: «در تماس تلفنی با پوتین هر دو ما به تاریخ بزرگ ملتهای خود پرداختیم و با یادآوری میلیونها قربانی روسی و کشتههای زیاد آمریکایی در جنگ جهانی دوم، به این واقعیت اشاره کردیم که با موفقیت در کنار یکدیگر جنگیدیم.»
آقای ترامپ همچنین گفت با همتای روسی خود «دربارهٔ مزایای بزرگی که روزی از همکاری با یکدیگر» خواهند داشت، تبادل نظر کرده است: «اما نخست، همانطور که هر دو توافق کردیم، میخواهیم به میلیونها مرگ و میر در جنگ روسیه و اوکراین پایان دهیم».
آقای ترامپ در ادامه تصریح کرد ولادیمیر پوتین در این تماس تلفنی حتی از شعار انتخاباتی بسیار قوی من، یعنی «عقل سلیم»، استفاده کرده و مدعی شد «هر دو به آن اعتقاد راسخ داریم».
کاخ سفید روز گذشته نیز اعلام کرد آقای ویتکاف که به روسیه سفر کرده بود، همراه با مارک فوگل زندانی آمریکایی در این کشور، به خاک آمریکا بازگشت.
آقای ترامپ در پایان پیام خود در شبکه تروث از همتای روسی خود به خاطر آزادی این معلم زندانی در روسیه، تشکر کرد.
کرملین: مناطق اشغالی اوکراین را با بخش تصرفشده کورسک معاوضه نمیکنیم
در همین حال کرملین اعلام کرد که روسیه هیچگاه مناطق اشغالی اوکراین را با بخشهایی از استان کورسک که تحت تصرف ارتش اوکراین است، معاوضه نخواهد کرد. این واکنش در پاسخ به پیشنهاد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، مطرح شد که مبادله اراضی را یکی از راههای پایان جنگ دانسته بود.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، تأکید کرد که روسیه چنین طرحهایی را قاطعانه رد میکند و نیروهای اوکراینی را از مناطق اشغالشده در کورسک بیرون خواهد راند. ارتش اوکراین تابستان گذشته حدود ۱۳۰۰ کیلومتر مربع از این استان مرزی روسیه را تصرف کرد، اما روسیه تاکنون نیمی از این مناطق را بازپس گرفته است.
درگیریهای شدید در این منطقه همچنان ادامه دارد و روسیه برای بازپسگیری کامل آن، نیروهای نظامی زیادی از جمله سربازان کره شمالی را به منطقه اعزام کرده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که مسکو قبل از هرگونه مذاکره احتمالی قصد دارد مواضع خود را در کورسک تقویت کند.
وزیر دفاع آمریکا: عضویت اوکراین در ناتو غیرواقعبینانه است
پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، اعلام کرد که عضویت اوکراین در ناتو غیرواقعبینانه است و پیشنهاد کرد که کییف به جای بازپسگیری تمام اراضی اشغالشده، برای یک توافق صلح مذاکره کند که با استقرار نیروهای بینالمللی پشتیبانی شود.
هگست همچنین تأکید کرد که دولت ترامپ خواهان افزایش نقش اروپا در تأمین مالی و نظامی اوکراین است و نیروهای صلحبان احتمالی شامل نظامیان آمریکایی نخواهند بود. وی افزود که این نیروها تحت حمایت ماده ۵ ناتو نخواهند بود، به این معنا که کشورهای عضو ناتو الزام به حمایت از آنها در صورت درگیری با روسیه نخواهند داشت.
پوتین پیشتر اعلام کرده بود که هرگونه توافق صلح باید شامل چشمپوشی اوکراین از عضویت در ناتو و خروج نیروهایش از چهار منطقهای باشد که روسیه در سال ۲۰۲۲ ضمیمه کرده است.