به گزارش خبرنگار دانشگاه ایسکانیوز، وام دانشجویی تسهیلات مالی است که صندوق رفاه دانشجویان به دانشجویان ارائه میدهد. این وامها بهدلیل کارمزدهای پایین و شرایط بازپرداخت منعطف، در بین دانشجویان محبوبیت زیادی دارند.
هدف از این وامها، حمایت از دانشجویانی است که برای پرداخت هزینههای تحصیل نیاز به کمک مالی دارند. با توجه به افزایش هزینههای تحصیلی، وام دانشجویی میتواند به عنوان یک منبع مالی مناسب برای دانشجویان باشد. مبلغ وام شهریه برای کاردانی و کارشناسی ۳ میلیون تومان، کارشناسی ارشد ۵ میلیون تومان و دکتری ۷ میلیون تومان است. صندوق رفاه مبلغ شهریه را مستقیماً به دانشگاه واریز میکند و دانشجو باید اقساط آن را پرداخت کند.
در آذرماه بعد از بررسی جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ بند«ب» تبصره ۸ در مجلس شورا اسلامی به تصویب رسید. براساس این بند، تمام پولهایی که از بازپرداخت وامهای شهریه دانشجویی از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۳ جمع شده، به خزانهداری کشور میرود. از این پولها تا ۵ هزار میلیارد ریال به صندوقهای رفاه دانشجویی داده میشود تا به آنها کمک کند. این مبالغ برای پرداخت وام شهریه به دانشجویان دانشگاههای دولتی، دانشگاه آزاد و جهاد دانشگاهی استفاده میشود.
از سال ۱۳۹۵ کل اعتبارات اداره شده صندوق رفاه دانشجویان به عنوان آخرین سال حدود ۸ میلیارد تومان بوده است. هر سال هم بازپرداختها این وامها به صورت کامل انجام شده است که مقدار آن چیزی قریب به ۲۰درصد است. حال کل اعتبارات باقیمانده تا امسال کمتر از ۵میلیارد تومان است که باید تا پایان سال ۱۴۰۳ انجام شود.
صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم از محل منابع در اختیار خود در سال ۱۴۰۲ به دانشجویان دانشگاههای آزاد اسلامی (۶۱ میلیارد تومان)، دانشگاه دولتی (۲۷ میلیارد تومان)، دانشگاه پیامنور (۴۶ میلیارد تومان)، غیرانتفاعی (۳۷ میلیارد تومان) و دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات وابسته به دستگاههای اجرایی و تحت پوشش کمیته امداد (۳ میلیارد تومان) و در مجموع حدود ۱۷۴ میلیارد تومان پرداخت کرده است.
اگر در نظر بگیریم تمام بازپرداختهای وامهای دانشجویی اداره شده صندوق رفاه دانشجویی تقریبا ۳۰۰ میلیارد تومان باشد، باز هم با کمبود بودجه از طرف سازمان برنامه و بودجه مواجه میشویم که لازم است مسئولان در این رابطه شفافیت به خرج دهند.
گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با اشاره به وامهای پرداختی به دانشجویان به مبلغ بیش از ۱۶ هزار میلیارد ریال، گفته است: به دلیل تخصیص پیدا نکردن قسمتی از بودجه صندوق رفاه دانشجویان از سوی سازمان برنامه و بودجه و همچنین ستاد ملی جمعیت، صندوق رفاه دانشجویان هنوز نتوانسته است همه وامهای دانشجویان را بپردازد، به محض، تخصیص اعتبار لازم این وامها نیز در اسرع وقت به دانشجویان پرداخت خواهد شد، ضمناً مسئولان سازمان برنامه و بودجه و همچنین ستاد ملی جمعیت قول دادهاند به زودی اقدام به تخصیص لازم خواهند کرد.
حال با هر تفسیری میتوان دید که منبع مالی صندوق رفاه دانشجویان از همان سال۱۳۹۵ با کاهش و مشکلات زیادی روبرو شده است که همچون استخوانی در گلو گیرکرده است. بررسیها نشان میدهد که این صندوق در سال ۱۴۰۲ در مجموع ۱۷۴ میلیارد تومان به دانشجویان زیرنظر به وزارت علوم پرداخت کرده که تنها توانسته ۳۶ درصد از جمعیت دانشجویی متقاضیان این صندوق را تحت پوشش قرار دهد.
بعد از گذشت یک ترم و شروع ترم جدید هیچ وامی از این صندوق تخصیص پیدا نکرده است و گویا با این بودجه پایین دست هیچ دانشجویی به وام نرسد. این در حالیست که بعد از همان بودجه ۸۰۰ میلیارد تومانی سال ۱۳۹۵ گویا دیگر هیچ منبعی به این حوزه از قانون بودجه اختصاص پیدا نکند.
سخن نهایی آن است که دقت نظر نمایندگان مجلس لازم و ضروی است در بررسی بودجه سال آینده بیشتر و عمیقتر شود. همچنین در کنار افزایش بودجه صندوق رفاه دانشجویان باید درخواست شود که میزان تسهیلات را بالا ببرند تا دانشجویان از این تسهیلات بهترین استفاده را ببرند. همچنین انتظار میرود که هر چه زودتر با بودجه فعلی وامهای ضروری را پرداخت شود.
انتهای پیام/