به گزارش ایرنا آهک هیدراته که به عنوان "هیدروکسید کلسیم" نیز شناخته میشود، پودر سفید رنگی است که از سنگ آهک به دست آمده و معادن آهک شهرستان پلدختر به خوبی هدف بهره برداری قرار گرفتند و عملیات اجرایی این کارخانه بهمن ۹۵ آغاز شد.
تطبیق پذیری آهک هیدراته باعث میشود برای کاربردهای مختلف در صنایع و کاربری های متفاوت مختلف از جمله کشاورزی، بهبود جذب مواد مغذی توسط گیاهان و کارهای ساختمانی و بنایی مناسب باشد، چراکه در صورت مخلوط شدن با ملات ماسه و سیمان به عنوان چسبنده عمل و انعطاف پذیری آن باعث افزایش کارایی و افزایش دوام در طول زمان میشود.
آهک هیدراته حتی مصارف زیست محیطی دارد، به طوریکه یکی از کاربردهای عجیب آن توانایی در تصفیه آب با حذف ناخالصیها و کنترل سطح pH (میزان اسیدی بودن) است، علاوه بر این با توجه به خواص قلیایی که دارد، برای تصفیه فاضلاب اسیدی قبل از تخلیه به رودخانهها یا نهرها مفید است.
یکی دیگر از کاربردهای منحصر به فرد آهک هیدراته در حوزه نگهداری مواد غذایی است که به دلیل خواص ضد میکروبی خود، با مهار رشد باکتری در میوهها و سبزیجات در طول نگهداری، به حفظ تازگی کمک میکند.
آهک هیدراته کاربردهای دیگری هم دارد از جمله اینکه میتواند بوهای نامطبوع را خنثی کند، بنابراین برای استفاده در زباله دانیها و تصفیه خانههای فاضلاب استفاده می شود.
همچنین افزودن آهک هیدراته به خاک اسیدی به تعادل سطح pH آن کمک و باعث رشد سالم تر گیاه میشود، از طرفی می تواند به عنوان یک حشره کش موثر به خشک کردن آفاتی مانند کک و کنه کمک کند و این یک جایگزین طبیعی برای آفت کشهای شیمیایی خشن است.
آهک هیدراته موارد استفاده دیگری هم دارد و محصول تولیدی نهایی در صنایع ذوب آهن، ریخته گری، فولاد سازی، مس، قند و نیشکر، نفت و پتروشیمی، سد سازی و ساختمان سازی بکار می رود.
شناسایی ظرفیت شهرستان پلدختر در معادن آهک و جانمایی مناسب برای کارخانه به خوبی صورت و این طرح با توجیه اقتصادی و ارزش افزوده مطلوب به عنوان مصوبه سفر استانی رییس جمهور در سال ۹۳، سرانجام بهمن ۹۵ در دستور کار احداث قرار گرفت، اما مانند سایر طرح های صنعتی لرستان در گیرودار مشکلات مالی و تامین اعتبار ماند و سرانجام سال ۱۴۰۰ در سفر استانی رییس جمهور شهید به عنوان یک مصوبه اولویت دار دنبال شد.
حالا خبرهای خوشی از این کارخانه به گوش می رسد و به گفته مسوولان با پیشرفت حدود ۹۵ درصد در آستانه افتتاح قرار دارد تا علاوه بر اشتغال جوانان این شهرستان، ارزش افزوده اقتصادی و رونق تولید را همراه داشته باشد.
سرمایه گذاری هفت هزار میلیارد ریالی
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان در این خصوص به ایرنا می گوید: شستا (شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی) و ایمیدرو (سازمان توسعه و نوسازی صنایع معدنی ایران) طی ۲ سال گذشته (سه همت) معادل ۳۰ هزار میلیارد ریال در این استان سرمایه گذاری کرده اند.
بهمن جعفری افزود: کارخانه تولید کاغذ از سنگ در الیگودرز، استیل کورد سلسله، آهک هیدراته پلدختر و ایجاد زیرساخت و راه دسترسی به معادن جزو مهمترین سرمایه گذاری های صورت گرفته در لرستان هستند.
وی اظهار داشت: کارخانه آهک هیدراته پلدختر مصوبه سفر استانی ۲ دولت قبل است، هفت هزار میلیارد ریال برای احداث و راه اندازی آن هزینه شده و سال آینده به بهرهبرداری می رسد.
مدیرکل صمت لرستان یادآور شد: عملیات اجرایی احداث کارخانه آهک هیدراته پلدختر ۱۷ بهمن سال ۹۵ در زمینی به مساحت ۴۸ هکتار از منابع ملی آغاز شد که به دلیل مشکلاتی در گذشته، روند پیشرفت آن کند بود و سال ۱۴۰۰ در جریان سفر رییس جمهور شهید به عنوان مصوبه برای تکمیل در دستور کار قرار گرفت.
جعفری با اشاره به پیشرفت فیزیکی بیش از ۹۵ درصدی این طرح اظهار داشت: در این راستا معادن آهک با خلوص بالا قرار داده شد و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران نسبت به احداث واحد فناوری متناسب با تکنولوژی روز دنیا اقدام کرده است.
وی ادامه داد: شبکه برق کارخانه آهک هیدراته پلدختر در مسیری به طول ۴۲ کیلومتر و با شبکه دومداره ۲۰ کیلوولت فشار قوی نیز توسط شرکت توزیع برق لرستان به تازگی تکمیل شد.
به گفته مدیرکل صنعت ، معدن و تجارت لرستان این واحد در صورت راهاندازی سالانه ۶۰ هزار تن محصولات آهک صنعتی و هیدراته به بازار عرضه خواهد کرد و در ابتدای کار ۱۵۰ فرصت شغلی مستقیم را فراهم می کند.
جعفری با اشاره به ظرفیتهای صنعتی و معدنی شهرستان پلدختر اضافه کرد: این منطقه از ذخایر غنی معدنی، بویژه در حوزه آهک و گچ برخوردار است بر همین اساس واحد تولید آهک صنعتی (هیدراته) در مراحل نهایی راهاندازی قرار دارد که علاوه بر ایجاد ارزش افزوده برای معادن منطقه، اشتغالزایی مناسبی خواهد داشت و به افزایش تولید ثروت در شهرستان کمک میکند.
تکمیل برق رسانی به کارخانه با هزینه ۵۰۰ میلیارد ریال
طرح برق رسانی به کارخانه در دست ساخت آهک صنعتی و هیدراته شهرستان پلدختر نیز روز شنبه همزمان با ایام دهه فجر تکمیل و افتتاح شد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق لرستان در این خصوص گفت: پروژه برقرسانی به کارخانه آهک هیدراته پلدختر به طول ۴۲ کیلومتر با شبکه ۲ مداره سیم آلومینیوم نمره ۱۲۰ احداث شده است.
مهران امیری با اشاره به اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریالی این طرح افزود: این پروژه بزرگترین طرح برق رسانی استان و برای بهره برداری از کارخانه ضروری بود که شبکه آن از مناطق سخت گذر طراحی و اجرا شد.
وی تصریح کرد: در این شبکه، ۲۰ کیلوولت از مناطق کوهستانی و صعبالعبور پاعلم با استفاده از دکلهای فشار قوی و پایههای بتونی توسط شرکت توزیع برق لرستان با محوریت برق پلدختر اجرا شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان برای برقرسانی به کارخانه آهک هیدراته پلدختر ۱۲۰ تن سیم آلومینیوم مورد استفاده قرار گرفت.