قدس آنلاین: این بیانیه که در تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ با هدف مشخص کردن دورنمای کشور در چله دوم انقلاب صادر شد، با نگاهی آیندهنگرانه، گروههای مختلف همچون عموم مردم ایران، مسئولان و مدیران و جوانان را مخاطب خود قرار میدهد که حاکی از جامعیت بیانیه و دغدغهمندی رهبر معظم انقلاب نسبت به اقشار مختلف و سهم آنان در آبادانی جامعه است و مرور آن در سالروز این اتفاق خالی از لطف نیست.
بیانیه گرچه ابتدای امر به تبیین مسیر طی شده تا زمان حاضر میپردازد، اما در پایان، صحبت خود را با توصیههایی خطاب به جوانان به عنوان آیندهسازان جامعه به اتمام میرساند که نشاندهنده جایگاه و اهمیت رسالت جوانان در ساخت کشور و پیشبرد اهداف انقلاب در دومین مرحله تمدنسازی و جامعهسازی انقلاب است. البته امیدواری به آینده با واقعنگری نسبت به روند طی شده همراه است و به صراحت بر فاصله موجود میان بایدها و واقعیتها اشاره میشود. بنابراین باوجود اینکه نظام انقلابی نگاهی آرمانی و معنوی به جامعهسازی و تمدنسازی دارد اما این رویکرد را با تکیه بر اصول و ارزشها و همچنین واقعیتهای محیطی درنظر گرفته و به صورت گام به گام پیش میبرد. در واقع موضع فعالانه و مسئولیتآفرین نسبت به مسائل و تحولات دنیای اسلام موجب میشود نظام اسلامی روندی پویا و پیشبرنده داشته باشد و در این مسیر سایر ملتهای مسلمان و آزادیخواه را با خود همراه کند. بدین ترتیب شاهدیم در رویکرد نظام اسلامی تقسیمبندیهای سیاسی و جغرافیایی جایگاهی ندارد و آنچه محوریت هر نوع حرکت انقلابی جوانان را تشکیل میدهد، در قالب تقابل دوگانه اسلام و استکبار تعریف میشود.
بدون شک با تعریف و تبیین چنین رویکردی و پذیرش آن از سوی حقطلبان و جوانان امروزی، دیگر شاهد دستهبندیهای قومیتی و نژادی و از همه مهمتر دستهبندی مذاهب نخواهیم بود و تبعات فتنهاندوزی و اختلافافکنی و درگیریها در منطقه عملاً متوجه عاملان اصلی آن یعنی قدرتهای استکباری خواهد بود. در همین راستا، بیانیه گام دوم نه تنها از عزتمداری، تسلیم ناپذیری و ایستادگی در برابر زورگویان به عنوان شاخصههای رویارویی انقلاب با قدرتهای استکباری سخن میگوید، بلکه معیار عملی نیز برای فعالیت دستگاه سیاست خارجی و کارگزاران نظام اسلامی مطرح میکند. البته روابط خارجی براساس استقلال و منافع ملی و تعیین مرزبندی دقیق و محکم با دشمنان نیز، دو رأس دیگر مثلث مرتبط با اصلِ «عزت، حکمت و مصلحت» در عرصه سیاست خارجی است که بیانیه به آن توجه دارد. اما ارزیابی بیانیه گام دوم، گویای این است که پویایی و عزیمت نظام اسلامی به سمت چشم انداز ترسیم شده از پیشرانهای دیگری هم تشکیل شده است. منابع طبیعی و زیرزمینی، علم و فناوری، معنویت و اخلاق، اقتصاد، مبارزه با فساد و برقراری عدالت، سبک و شیوه زندگی از جمله آنها محسوب میشوند و بدون شک رفع مسائل و ایرادات مرتبط و دستیابی به این پیشرانها میتواند رمز تحول جامعه اسلامی و تحقق اهداف مدنظر بیانیه گام دوم باشد. رهبر معظم انقلاب باوجود اینکه در بیانیه نگاهی نرمافزاری به مسائل و پدیدههای نظام اسلامی دارند و راه علاج هر یک را مشخصاً مطرح میکنند، اما به اقتصاد و فناوری هم گریزی میزنند و اقتصاد قوی را نقطه قوت سلطه ناپذیری میدانند. با بررسی این عوامل میتوان فهمید اثرگذاری تحریمها، مسائل ساختاری اقتصاد، فساد و وابستگی نفتی نیز ناشی از ماهیت نرمافزاری خلأها و ایرادات حوزه اقتصاد است. برهمین اساس، راه حل مشکلات اقتصادی کشور، فسادستیزی، اقتصاد مقاومتی و نگاه به درون و اصلاح سیاستهای کلان اقتصادی معرفی میشود. بررسی این مؤلفهها نشان میدهد بیانیه به مسئله اقتصاد نیز نگاهی نرم افزاری و به دور از قالبهای متصلب و نظری مشخص دارد و ریشه تمامی مسائل را در ابتدای امر در توسعه نیروی انسانی متعهد و متخصص و تقویت روحیه امید در آنها میبیند.
انتهای پیام/