وی با بیان اینکه تاکید دارم و به جرئت میگویم که جامعه پزشکی و حوزه بهداشت و درمان کشور به هیچ عنوان نباید بدهکار جلوه داده شود، افزود: قطعا اشکالاتی وجود دارد و این اشکالات نیز مربوط به همه حوزههاست و تنها مختص جامعه پزشکی نیست. توقعمان آن است که مردم، مسئولان و رسانهها پس از این همه تلاش و افتخارآفرینی، در مجموع جامعه پزشکی را بدهکار ندانند؛ هرچند اشکالاتی هست اما شرایط اینگونه نیست که به عنوان مثال مسئولی بیاید و بگوید که در این ۴۵ سال چکار کردید؟ این حرف را مطلقا قبول ندارم. نظام در حوزه سلامت به خوبی زیرساختها را طراحی کرده و رشد صورت گرفته است؛ به طوری که اکنون برخی از مجموع فرایندهای درمانی در کشور در دنیا بینظیر است. در کل در کیفیت فرایند و ارایه خدمت، قیمت، سرعت و بستر و دسترسی به ارایه خدمت در بعضی از اقدامات درمانی، خدماتمان در دنیا نظیر ندارد.
خشونت علیه جامعه پزشکی، درمان شود
رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه درباره برخی خشونتها علیه جامعه پزشکی با وجود تلاشها و افتخارآفرینیهای بسیار در کشور، گفت: خشونت علیه جامعه پزشکی موضوع مهمی است که باید درمان شود؛ چراکه نهایت آسیب این موضوع به سلامتی مردم بازمیگردد و مردم در گرفتن خدمات دچار مشکل خواهند شد. این موضوع پدیدهای است که باید مدیریت شود و در دو سه موضوع ریشه دارد؛ قوانین در این مورد یا ضعیفاند، یا بازدارندگی لازم را ندارند، یا بهدرستی اجرا نمیشوند؛ در مجموع کادر بهداشت و درمان به لحاظ حقوقی و قضایی و انتظامی خوب حمایت نمیشوند.
وی به ماجرای ضرب و شتم یک پرستار در یکی از شهرهای استان خوزستان و از دست دادن چشم این پرستار اشاره کرد و گفت: این درحالیست که پیگیری حقوقی این کار را به خود پرستار محول میکنند؛ حال آنکه کادر بهداشت و درمان توان پیگیری حقوقی موضوع را ندارند و خیلی اوقات از خیر آن میگذرند؛ چراکه اصلا فرصت انجام آن را ندارند. کادر درمان باید امنیت جانی داشته باشند، چرا که بدون امنیت، خدمترسانی به بیماران ممکن نخواهد بود. دانشگاهها و واحدهای حقوقی باید با جدیت تمام، موارد خشونت علیه کادر درمان را پیگیری کرده و از حقوق صدمهدیدگان دفاع کنند.
رئیسزاده نقایص زیرساختهای بهداشت و درمان را از دیگر عوامل موثر در خشونت علیه جامعه پزشکی خواند و افزود: نیرو کم است، تجهیزات مشکل دارند و در مراکز درمانی ازدحام است؛ با وجود این اشکالات اگر به هر دلیلی رسیدگی به بیمار به خوبی انجام نشود همه آن اشکالات بر کادر بهداشت و درمانی که در خط مقدم ارایه خدمت هستند، سرشکن میشود؛ درحالی که بسیاری از اشکالات لجستیکی و فرایندی و مباحث دیگر است و ربطی به ارایه دهنده خدمت ندارد و متاسفانه تمام نارساییهای سیستم بهداشت و درمان، در نهایت بر دوش کادر سلامت سنگینی میکند.
بسیاری از اشکالات لجستیکی و فرایندی و مباحث دیگر است و ربطی به ارایه دهنده خدمت ندارد و متاسفانه تمام نارساییهای سیستم بهداشت و درمان، در نهایت بر دوش کادر سلامت سنگینی میکند.وی به قتل پزشک یاسوجی (مرحوم دکتر داودی) نیز اشاره کرد و در این باره افزود: نکته دیگر آن است که نباید رابطه مردم با جامعه پزشکی را مخدوش کنیم. معتقدم هر رسانهای، هر تریبونی و هر زبانی که موجب شده این حرمت بین مردم و جامعه پزشکی مخدوش شود، در این قتل سهیم است. این خطای محاسباتی را چه کسی به آن فرد القا کرده است؟ باید آگاهی بخشی کنیم و ارتباط و اعتماد متقابل بین مردم و جامعه پزشکی را تحکیم کنیم نه تضعیف. با وجود برخی مشکلات، کسی حق ندارد این رابطه مقدس مردم و جامعه پزشکی را تحقیر کند؛ غیر از این باشد، ظلم به جامعه پزشکی و مردم است و اگر حادثهای مثل یاسوج رخ دهد در پیشگاه خداوند باید پاسخگو باشند.
بعد از کرونا با جامعه پزشکی چه کردیم؟
وی با اشاره به شرایط فعلی نظام سلامت و برخوردها با جامعه پزشکی، ادامه داد: بعد از کرونا و جانفشانیهای کادر سلامت، با جامعه پزشکی چه کردیم؟ فرض کنید حادثه دیگری مانند کرونا رخ دهد، به جد میگویم که توانمندی حوزه سلامت کشور مانند سال ۹۸ نخواهد بود؛ چراکه در رسانهها و تریبونهای مختلف، برخوردها با جامعه پزشکی نامناسبت و ناشایست بود و قله آن نیز این بود که یک پزشکی که واقعا بیتقصیر بوده با گلوله میکشند و با چاقو گردنش را می برند. چرا؟
رئیس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه افزود: کدام قشر را در کشور سراغ دارید که ۹ تا ۱۰ ماه نسیه کار کند؟ یک سوپرمارکت چند ماه حاضر است نسیه دهد، آن هم با همان قیمت اولیه و با کسورات بسیار؟ چرا این اجحاف در حق جامعه پزشکی میشود؟ از طرف دیگر، کدام قشر است که آخر هر ماه و به صورت علی الحساب مالیات از وی کسر شود؟ این غیرقانونی است. مالیات به صورت سالانه تعریف شده است و کسر ماهانه ۱۰ درصد علی الحساب از اعضای کادر بهداشت و درمان غیر قانونی است.
۱۷ هزار داروخانه حداقل ۱۷هزار میلیارد تومان از بیمه تامین اجتماعی و سازمان هدفمندی یارانهها طلب دارند. چک بسیاری از آن ها برگشت خورده و حساب آن ها بسته شده است و نمیتوانند داروی جدید از پخش بگیرند. بیمهها چندین ماه است مطالبات داروسازان را پرداخت نکردهاند، ۱۷ هزار داروخانه دچار مشکل هستند و چکهایشان برگشت خورده است؛ این حق الناس است و این درحالیست که بیمهها هیچ جریمهای هم پرداخت نمیکنند. اگر همان داروخانه یک روز حق بیمه کارمندش را رد نکند، بیمه جریمهاش میکند. اما چندین میلیون و میلیارد پول آن داروخانه را ۹ ماه و بیشتر نمیدهند و پاسخگو هم نیستند.
بیش از ۹ ماه است که ۱۱۰۰ میلیارد تومان نیز مطبها از تامین اجتماعی طلب دارند؛ چه کسی حاضر است خدمتی را که ارایه داده ۹ ماه بعد پولش را بگیرد؟ ما چه کردیم با جامعه پزشکی؟ این چنین شرایطی منجر به این خواهد شد که اگر روزی حادثهای دیگر پیش آید، این توانمندی و این ساختار و شور و شوق ممکن است دیگر در جامعه پزشکی وجود نداشته باشد و دود آن به چشم مردم خواهد رفت. به جامعه پزشکی ظلم نکنیم.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی با تاکید بر اینکه سهم بیمهها از پرداخت درصد قیمت واقعی خدمات پزشکی باید افزایش یابد، گفت: افزایش تعرفه به معنای آن است که بیمهها سهم بیشتری از قیمت واقعی خدمات را پرداخت کنند. باید به تعادل منابع و مصارف بیشتر توجه شود. هر چه این تعرفه بالا رود پرداختی از جیب مردم و فشار به مردم کمتر است و پرداختهای غیرمتعارف کمتر خواهد بود. بنابراین وقتی میگوییم تعرفه به قیمت واقعی نزدیک شود، یعنی بیمهها باید پرداخت قسمت بیشتری را متقبل شوند.