به گزارش سرویس صنفی و آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ جذب اعضای هیئتعلمی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور، فرآیندی است که با هدف تأمین نیروی انسانی متخصص و ارتقای کیفیت آموزشی و پژوهشی انجام میشود. این فرآیند توسط نهادهای مختلفی مانند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی مدیریت میشود.
فراخوان جذب هیئتعلمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وزارت علوم بهصورت دورهای اقدام به انتشار فراخوان جذب اعضای هیئتعلمی میکند. در سال ۱۴۰۳، ثبتنام برای این فراخوان از ۲۵ دیماه آغاز شده و تا ۸ بهمنماه ادامه داشت. با توجه به استقبال گسترده و افزوده شدن برخی ساختارهای دانشگاههای جدید، مهلت ثبتنام تا ۱۲ بهمنماه تمدید شد. طرحهای متعددی برای جذب دانشآموختگان برتر دوره دکتری تخصصی به عنوان اعضای هیئتعلمی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور وجود دارد که از سوی بنیاد ملی نخبگان و وزارتخانههای مرتبط ارائه شدهاند. در ادامه، به معرفی و بررسی این طرحها میپردازیم.
طرح جهت (جذب دانشآموختگان برتر بهعنوان عضو هیئتعلمی)
بنیاد ملی نخبگان با هدف کمک به جذب دانشآموختگان برتر دوره دکتری تخصصی بهعنوان عضو هیئتعلمی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور، طرحی به نام «جهت» را اجرا میکند. مشمولان این طرح با معرفی بنیاد، از اولویت بررسی و پذیرش بهعنوان عضو هیئتعلمی در مؤسسات علمی کشور برخوردار میشوند. این فرآیند مطابق با ضوابط جذب هیئتعلمی مصوب هیئت عالی جذب اعضای هیئتعلمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی است.
شرایط بهرهمندی از طرح جهت
دانشآموختگان برتر دوره دکتری تخصصی که حداکثر ۴۵ سال سن دارند.
معرفی از سوی بنیاد ملی نخبگان.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با جزئیات این طرح، میتوانید به وبسایت بنیاد ملی نخبگان مراجعه کنید.
طرح شهید شهریاری
طرح شهید شهریاری نیز توسط بنیاد ملی نخبگان با هدف کمک به جذب دانشآموختگان برتر دوره دکتری تخصصی بهعنوان عضو هیئتعلمی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور اجرا میشود. مشمولان این طرح با معرفی بنیاد، از اولویت بررسی و پذیرش بهعنوان عضو هیئتعلمی در مؤسسات علمی کشور برخوردار میشوند.
مخاطبان طرح
دانشآموختگان دوره دکتری تخصصی یا تخصص در رشتههای علوم پزشکی مورد تأیید وزارت علوم و وزارت بهداشت.
دانشجویان دورههای فوق در صورت ارائه مدرک مبنی بر اتمام تحصیل در سال تحصیلی ثبت درخواست.
برای آشنایی بیشتر با این طرح و شرایط آن، میتوانید به وبسایت بنیاد ملی نخبگان مراجعه کنید.
جذب دانشجویان نمونه بهعنوان هیئتعلمی خارج از فراخوان
وزیر علوم اعلام کرده است که دانشآموختگان نمونه کشوری در مقطع دکتری میتوانند بهعنوان هیئتعلمی خارج از فراخوان جذب شوند. این اقدام با همکاری بنیاد ملی نخبگان صورت میگیرد و دانشجویان نمونه کشوری با معرفی بنیاد، از اولویت جذب بهعنوان هیئتعلمی در دانشگاهها برخوردار خواهند شد.
اولین جلسه شورای عالی سیاستگذاری سی و دومین جشنواره دانشجوی نمونه کشوری با حضور سعید حبیبا معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان و دکتر حبیبی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سازمان امور دانشجویان برگزار شد.
در این جلسه حبیبا ضمن خیر مقدم به میهمانان و تبریک به مناسبت فرارسیدن چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: تقدیر از دانشجوی نمونه کشوری سابقه بیش از ۳۰ ساله دارد به طوری که هر ساله فرایند انتخاب دانشجوی نمونه در دانشگاههای کشور انجام میشود.
معاون وزیر علوم ادامه داد: ثبت نام برای شرکت در سی و دومین جشنواره دانشجویان نمونه کشوری از ۱۸ آذر ماه آغاز شده بود و تا ۱۹ دی ماه ۱۴۰۳ ادامه داشت که طی این مرحله بیش از ۱۶۰۰ نفر ثبت نام کردند.
رئیس سازمان امور دانشجویان اظهار کرد: جشنواره دانشجوی نمونه در دو سطح دانشگاهی و ملی به انجام میرسد، به گونهای که نخست دانشجویان در سطح دانشگاهی با یکدیگر به رقابت پرداخته و آن دسته از دانشجویان که برترین امتیازات را بر اساس آییننامه دانشجوی نمونه به دست آوردهاند، به عنوان برگزیدگان دانشگاه مورد تقدیر قرار خواهند گرفت. همچنین افرادی که شرایط معرفی و نیل به مرحله دوم و کشوری را کسب نمودهاند، به دبیرخانه مرکزی معرفی میشوند.
حبیبا با اشاره به اینکه این رویداد بزرگ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با حضور رییس جمهور در نهاد ریاست جمهوری یا یکی از دانشگاه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار خواهد شد؛ افزود: هرساله حدود ۳۰ نفر در مقاطع تحصیلی مختلف از جمله کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در رشتههای علوم پزشکی و غیرپزشکی منتخب جشنواره دانشجوی نمونه میشوند.
معاون وزیر علوم با بیان اینکه با تصویب شورای سیاستگذاری جوایز جشنواره دانشجوی نمونه در سالجاری افزایش دو برابری داشته است؛ ادامه داد: بر اساس رایزنیهای انجام شده با بنیاد ملی نخبگان در تلاش هستیم تا برگزیدگان جشنواره دانشجویان نمونه در مقطع تحصیلی دکتری به عنوان یکی از امتیازات در جذب هیئت علمی در دانشگاهها لحاظ شود.
رئیس سازمان امور دانشجویان خاطر نشان کرد: بررسی اطلاعات و سوابق دانشجویان نمونه کشوری در طی سالیان گذشته نشان می دهد که اکثر این دانشجویان به عنوان اعضای هیئت علمی و مدیران تراز اول کشور مشغول کار شدند و لذا هدف گذاری این جشواره برای انتخاب افراد جامع الشرایط به درستی انجام شده است.
وی در پایان تاکید کرد: به دنبال این هستیم تا دانشجویان نمونه به عنوان اتاق فکر در دولت چهاردهم در حوزه های مختلف ایفای نقش کنند و دامنه اثرگذاری این نخبگان را افزایش دهیم.
فرجام سخن
این طرحها با هدف تسهیل و تسریع در جذب دانشآموختگان برتر و دانشجویان نمونه بهعنوان اعضای هیئتعلمی در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور طراحی شدهاند. با استفاده از این تسهیلات، نخبگان علمی کشور میتوانند مسیر حرفهای خود را در حوزه آموزش و پژوهش ادامه دهند و به ارتقای سطح علمی و تحقیقاتی کشور کمک کنند.