شناسهٔ خبر: 71319875 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نتانیاهو عامل تعویق آزادی اسرای صهیونیستی

تهران - ایرنا - بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای حفظ قدرت خود، همچنان در سودای گرفتن امتیاز از حماس است. او تحت حمایت رئیس جمهور آمریکا با اخلال در روند مذاکرات تلاش می‌کند جنگ را از سر بگیرد تا به اهدافش که در بیش از یک سال جنایت به آن نرسیده، دست پیدا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایرنا به نقل از روزنامه تایمز اسرائیل، دستور بنیامین نتانیاهو به تیم اسرائیلی در دوحه با هدف اخلال در روند مذاکرات اخیر و وقت کشی منجر به واکنش حماس شده است. بنابراین بیانیه دوشنبه‌شب حماس مبنی بر تعویق در آزادی اسرا به دلیل نقض‌های مکرر اسرائیل جای تعجب ندارد.

نتانیاهو مانند مذاکرات پیشین، این بار نیز تیم مذاکره‌کننده اسرائیلی را محدود کرد و تنها اجازه داد در این مرحله در زمینه مسائل فنی مرحله اول توافق، بحث و گفت‌وگو کنند.

حماس در هفته گذشته زمین بازی را به نفع خود تغییر داد و بارها در مورد نقض توافق توسط اسرائیل در ارتباط با کمک‌های بشردوستانه به میانجیگران هشدار داد.

به ادعای تایمز اسرائیل، بر اساس توافق آتش‌بس، هر هفته در مجموع دقیقا، چهار هزار و ۲۰۰ کامیون مواد غذایی وارد نوار غزه می‌شود.

تایمز در واکنش به بیانیه حماس مبنی بر ممانعت اسرائیل از ارسال خانه‌های پیش ساخته و چادر برای ساکنین شمال غزه، مصر را مقصر دانست و مدعی شد، این مسئله مربوط به کندی و سرعت پایین کشور مصر در ساخت خانه‌های از پیش ساخته برای انتقال به غزه است، این روند حتی پس از تاسیس کارخانه در صحرای سینا نیز به کندی پیش می‌رود.

تایمز افزود: حماس با انتشار این بیانیه ریسک بزرگی کرد، اما در عین حال بسیار مراقب بود و از کل توافق خارج نشد. زیرا در غیر این صورت موجب آتش افروزی فوری از سوی اسرائیل می‌شد که مورد حمایت ترامپ و بخشی از دولت نتانیاهو از جمله بن‌گویر و بتصلئل اسموتریچ است.

این خبر در شرایطی است که ترامپ در واکنش به بیانیه حماس هشدار داد: در صورتی که همه اسرا تا شنبه ظهر آزاد نشوند، آتش‌بس را متوقف کرده و با تداوم جنگ منطقه را به آتش خواهد کشید.

تایمز واکنش ارتش اسرائیل را در این شرایط متفاوت ارزیابی کرد و افزود: در دو هفته گذشته، واقعیت در نوار غزه با بازگشت ساکنان شمال تغییر کرده و ارتش اسرائیل با عقب‌نشینی از محور نتصاریم در اطراف نوار غزه مستقر شده است.

این منبع عبری با اشاره به سخنرانی امیدوارکننده نتانیاهو در روز دوشنبه در کنست اسرائیل، مبنی بر پیگیری مرحله دوم توافق بیان کرد: به نظر می‌رسد که سخنرانی وی تلاشی برای مقابله با موج انتقادات اسرائیلی‌ها در ارتباط با نحوه آزادی اسرای هفته گذشته در دیرالبلح باشد و افزود: حضور یک هفته‌ای نتانیاهو در واشنگتن همزمان با اعتراض اسرائیلی‌ها نسبت به وضعیت اسرا، در حقیقت یک میدان مین برای نتانیاهو است که وی را تا مرز نابودی پیش خواهد برد.

تایمز با اشاره به تمجید نتانیاهو از اتحاد ویژه اسرائیل با آمریکا، دیدار تاریخی خود با دونالد ترامپ و همچنین ظرفیت شکل‌گیری خاورمیانه جدید در سخنرانی اظهار داشت: او تنها از نکات مثبت ملاقات خود با رئیس جمهور آمریکا گفت ولی به زیرکی و با ترفندهای کلامی از موارد منفی عبور کرد.

صبح روز یکشنبه، ارتش اسرائیل از محور نتصاریم به طور کامل عقب‌نشینی کرد و ساکنان نوار غزه اکنون می‌توانند تقریباً آزادانه بین تمام نقاط آن حرکت کنند. این پیروزی یک دستاورد بزرگ برای حماس در تاریخ فلسطین و شکست برای ارتش اسرائیل است.

در حالی که بسیاری از اعضای تشکیلات دفاعی اسرائیل انتظار داشتند، نتانیاهو بر اساس بیانیه روز شنبه اسرائیل، در واکنش به نحوه آزادسازی اسرای اسرائیل در دیرالبلح، دستور به تأخیر در عقب‌نشینی ارتش از باقیمانده محور نتصاریم دهد و با این اقدام حماس متحمل پرداخت بهای سنگینی شود، اما اسرائیل طبق جدول زمانی از محور نتصاریم عقب‌نشینی کرد و این محور را به طور کامل به حماس واگذار کرد. بر این اساس، مقام اسرائیلی بازرسی آمریکا بر روند توافق را یک امر کاملا بی‌فایده خواند.

طبق گزارش تایمز اسرائیل، نتانیاهو با بی‌توجهی به خانواه‌های اسرا، در واکنش به بیانیه حماس عجله‌ای نشان نداد و تشکیل کابینه را برای بحث در مورد گام‌های بعدی توافق یا هرگونه واکنش اسرائیل به صبح امروز (سه شنبه) موکول کرد.

در این شرایط، اکنون این سوال مطرح می‌شود که اسرائیل با فرض حفظ سرعت روند آزادی اسرا به ویژه با توجه به مراسم‌های پیش از آزادی اسیران از سوی حماس چه واکنشی در برابر این اقدامات خواهد داشت؟

این منبع همچنین به دلایل تأخیر حماس در آزادی اسرا پرداخت و اظهار داشت: به دنبال فشارهای آمریکا نسبت به نحوه آزادسازی اسرای اسرائیلی در هفته‌های گذشته، دور از ذهن نیست که تاخیر حماس به جهت فراهم کردن شرایط فیزیکی بهتر برای آزادی اسرا بوده است.

تایمز با تاکید بر نقش میانجی‌ها از جمله آمریکا نسبت به این موضوع افزود: ترامپ قرار است عصر امروز با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن و هفته آینده با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر دیدار کند. در حالی که رهبران این دو کشور سعی می‌کنند ترامپ را متقاعد کنند که ایده جابجایی فلسطینی‌ها تهدیدی برای امنیت ملی آنها است و مشخص نیست که آنها به ویژه مصر چقدر به مسائل میانجیگری توجه خواهند کرد.

بنابراین بازگشت استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ به منطقه در این هفته و تلاش برای از سرگیری روند مذاکرات، درست قبل از فروپاشی توافق دور از ذهن نیست. با توجه به اینکه آمدن ویتکاف به معنای فشار بر نتانیاهو است، این سوال پیش می‌آید که آیا این بار فشار دوباره کارساز خواهد بود یا خیر؟

به گزارش ایرنا، بعد از اثبات بی‌نتیجه بودن جنگ برای اسرائیل و افزایش هزینه‌های آن در عین فقدان دستاورد، رژیم صهیونیستی مجبور به توافق برای آتش‌بس و تبادل اسرا شد. در این میان، ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی برای بقا در قدرت، هدف خود را اختلال در روند مذاکرات قرار داده است. نتانیاهو به خیال خام خود، با فشار بر حماس و ایجاد نگرانی از آغاز دوباره جنگ، می‌خواهد امتیازهایی از حماس بگیرد که در روند جنگ، نه تنها به آنها دست نیافت بلکه نزدیک هم نشد.