شناسهٔ خبر: 71317022 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

ندیر پورجم-مدیرعامل انجمن خرمای استان بوشهر؛

نخلداران چشم انتظار یاری

سالانه به طور متوسط حدود ۶ تا ۷ هزار میلیارد تومان گردش مالی حاصل از خرماست. همچنین در استان بوشهر حدود ۳۷ تا ۴٠ درصد این محصول صادرات می‌شود که از بُعد ارزآوری هم بسیار مهم است.

صاحب‌خبر -

خرما به عنوان دومین محصول استراتژیک استان در زمینه کشاورزی است و بسیاری از مشاغل به آن وابسته است. حدود ۱۸ هزار بهره‌بردار داریم به‌صورت مستقیم و ۸٠ هزار شغل به طور غیرمستقیم به این صنعت وابستگی دارد.

سالانه به طور متوسط حدود ۶ تا ۷ هزار میلیارد تومان گردش مالی حاصل از خرماست. همچنین در استان بوشهر حدود ۳۷ تا ۴٠ درصد این محصول صادرات می‌شود که از بُعد ارزآوری هم بسیار مهم است.

در این راستا نقش باغداران به عنوان تولیدکنندگان محصول کشاورزی و باغی جایگاه ویژه و ممتازی دارد که اگر به این موضوع اهتمام نورزند سبب کاهش و حذف این گردش مالی می‌شود. مشاغلی که وابسته به تولید خرما از قبیل بسته‌بندی و عمل‌آوری و صادرکنندگان و تجار و بازرگانان نیز دیگر محصولی برای عمل تولید فرآورده و صادرات نخواهند داشت.

چالش‌های مهم باغداران و صنعت خرما:

نخست عدم به روز‌رسانی زیرساخت‌های باغات از قبیل سیستم‌های آبیاری و فراهم‌آوری زیرساخت‌های متناسب با مسأله غذادهی و بهداشت باغ و تبدیل این امر به رویه و الگوی باغداری که عموم باغداران و کشاورزان با سیستم‌های نوین آبیاری و غذا دهی بتوانند باعث ارتقای شاخص بهره وری شوند.

دومین مشکلی که پیش روی تمامی کسانی که در حوزه اقتصاد خرما فعالیت می‌کنند عدم حمایت‌های مالی و تأمین منابع مالی است که متأسفانه بانک‌ها در استان بسیار ضعیف عمل می‌کنند و هیچ کدام از مسئولین امر هم علیرغم اینکه موضوع را کاملاً مطلع هستند به این موضوع، همتی ندارند و منابع مالی در اختیار کشاورزان است نه فعالان عرصه عمل‌آوری و تجار و بازرگانان و این پاشنه آشیل آینده این صنعت و فعالان این حوزه است.

مهم‌ترین مطالبات:

استقرار استاندارد‌های بین‌المللی، از باغ تا سفره، توسط وزارت جهادکشاورزی، وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد.

بازگشت ارز کشاورزان و تجار و بازرگانان حوزه خرما از دیگر مطالبات ساختاری است که در حال حاضر ارز‌های حاصل از صادرات محصول خرما باید به سیستم بانکی برگردد آن هم با نرخ مصوب بانک مرکزی که این موضوع تمام تجار و بازرگانان را دچار مشکل کرده و پس از چندین سال مطالبه این موضوع اما هیچ توجهی نمی‌شود و سبب دلسردی فعالان این عرصه شده و تجار و بازرگانان واقعی در حال حذف شدن هستند و کسانی پا به این عرصه گذاشتند که با محصول خرما چندان آشنایی ندارند از قبیل تولیدکنندگان قطعات خودرو، واردکنندگان قطعات خودرو در نقش صادر‌کنندگان خرما نقش ایفا می‌کنند و نگاه ابزاری و واسطه‌ای به خرما دارند.

بدلیل ورود غیر تخصصی‌ها به صنعت خرما و صادرات آن سبب تخریب جایگاه محصول خرما در بازار‌های هدف جهانی شده است. هدف این گروه صادرات خرما به سودای واردات قطعات خودروست که از بزرگترین چالش‌ها و آسیب‌های گریبانگیر صنعت خرماست.

تأمین منابع مالی باغداران، صنایع تبدیلی بسته‌بندی، عمل‌آوری و فرآوری خرما، همچنین تأمین سرمایه در گردش تجار و بازرگانان توسط بانک‌های استان.