شناسهٔ خبر: 7131697 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

رييس كميته روابط خارجي سنا: در سياست منطقه‌اي به ايران وابسته خواهيم شد

شكنندگي امريكا در برابر ايران ثروتمند

صاحب‌خبر -

گروه ايران  
با توجه به اينكه كمتر از يك‌ماه از مهلت 60روزه كنگره امريكا براي تصويب برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) باقي مانده است، در هفته‌هاي اخير شاهد تلاش‌هاي روزافزون سناتورهاي جمهوري‌خواه و لابي‌هاي صهيونيستي براي به شكست كشاندن توافق هسته‌يي در كنگره اين كشور هستيم. در اين ميان دولتمردان امريكايي و به‌خصوص باراك اوباما رييس‌جمهور اين كشور، بارها ضمن دفاع از توافق به دست آمده ميان ايران و گروه 1+5 در وين، هشدار داده‌اند كه عدم تصويب توافق در كنگره امريكا و كناره‌گيري يك‌جانبه اين كشور از توافق، سبب آسيب شديد به وجه بين‌المللي امريكا و حتي انزواي آن در نظام بين‌الملل خواهد بود. در همين خصوص از آنجا كه اكثريت كنگره امريكا در اختيار جمهوري‌خواهان قرار دارد و آنها براي رد توافق هسته‌يي در كنگره تلاش مي‌كنند، اوباما تاكيد كرده است كه در صورت عدم تصويب توافق، اين مساله را با توجه به اختيارات پيش‌بيني‌شده رييس‌جمهور در قانون اساسي وتو خواهد كرد. در همين راستا خبرگزاري آسوشيتدپرس به نقل از سناتور جمهوري‌خواه ميچ مك كانل، گزارش داده است كه تنها دموكرات‌ها از توافق هسته‌يي حمايت مي‌كنند، اما با اين حال رييس‌جمهور عدم تصويب توافق را وتو خواهد كرد و در اين امر هم به احتمال فراوان موفق خواهد بود.

  در عراق و سوريه به كمك ايران وابسته مي‌شويم
با گسترش موافقت‌ها و مخالفت‌هاي سناتورهاي كنگره از توافق هسته‌يي، باب كوركر، سناتور جمهوري‌خواه و رييس كميته روابط خارجي سناي امريكا در يادداشتي در روزنامه واشنگتن پست نوشت: در توافقي كه بايد براساس راستي‌آزمايي و نه اعتماد بنا شده باشد، پروسه بازرسي‌ها به‌شدت ناقص است. مساله ديگري كه مطرح است، موضوعي فراتر از خود توافق است؛ اينكه با توجه به نبود يك استراتژي مشخص‌شده براي خاورميانه، اين توافق به ركن اصلي استراتژي واشنگتن در اين منطقه تبديل خواهد شد. ما براي دستيابي به اهداف‌مان در عراق، سوريه و شايد نقاط ديگر به كمك ايران وابسته خواهيم شد. ايران از اين موضوع آگاهي كامل داشت و همين سبب شد تا توافق را به نفع خود تمام كند.
اين در حالي است كه ايران خود داراي يك استراتژي منطقه‌يي است كه اين توافق آن را تقويت و افزايش خواهد داد. بسياري مي‌گويند كه اكنون زمان عقب راندن ايران است و بهترين راه براي اين كار اين است كه كنگره توافقي را كه اجازه دستيابي ايران به صدها ميليارد دلار از سرمايه بلوكه‌شده‌اش را مي‌دهد و موجب لغو تحريم‌هاي تسليحاتي اين كشور مي‌شود رد كند. اين در حالي است كه با وجود اين توافق فشارها بر اين كشور در عرض 9ماه كه اصلي‌ترين تحريم‌ها عليه ايران لغو مي‌شوند از بين مي‌رود. بنابراين ايران قدرت منطقه‌يي‌اش را تقويت خواهد كرد. متاسفانه اين توافق دستان ما را مي‌بندد. همچنين اين نظريه كه رييس‌جمهور بعدي امريكا تقريبا همان گزينه‌هايي را روي ميز خواهد داشت كه قبلا بود، ايده‌يي بسيار توهم‌آميز است. دولت امريكا همواره تاكيد كرده است كه اين توافق به ما اجازه خواهد داد تا فشار را بر ايران حفظ كنيم اما توافق هسته‌يي اينگونه نيست و امريكا را در برابر يك ايران ثروتمند‌تر شكننده مي‌كند. بنابراين كنگره بايد اين توافق را رد كند و آن را به رييس‌جمهور بازگرداند.

  ايران در اين توافق برنده اصلي است
از سوي ديگر، جوزف ليبرمن رييس لابي مخالف توافق هسته‌يي ايران كه سناتور سابق امريكايي نيز هست، كنگره را به تشديد فشار بر كاخ سفيد تشويق كرد تا به قول او اين فشارها سبب تغيير و تعديل موضع دولت اوباما شود. وي در واشنگتن‌پست نوشت: در حالي كه بحث‌ها بر سر توافق هسته‌يي ايران تشديد شده، دولت اوباما براي رفع انتقادات اين طور مي‌گويد كه هيچ جايگزين بهتري وجود ندارد و در صورت رد آن توسط كنگره، فاجعه درست شده و امريكا منزوي مي‌شود و جنگ رخ مي‌دهد. همين چند وقت پيش بود كه همه توافق داشتند عدم توافق با ايران بهتر از توافق بد است اما اكنون دولت اين معيار را تغيير داده و تاكيد دارد كه بعيد است توافق بهتر با ايران حاصل شود.
در همين راستا سناتور جف فليك جمهوري‌خواه ايالت آركانزاس و عضو كميته روابط خارجي سنا نيز با صدور بيانيه‌يي ضمن اعلام مخالفت با برنامه جامع اقدام مشترك تاكيد كرد كه توافق هسته‌يي، واكنش كنگره و دولت آينده امريكا عليه ايران را محدود كرده است. وي افزود: در حالي كه كنگره تضمين‌هايي را از كاخ سفيد گرفته بود تا به خاطر رفتار غيرهسته‌يي، در مقابل اعمال تحريم‌ها عليه ايران موانعي ايجاد نشود، اما اين تضمين‌ها در متن برنامه جامع اقدام مشترك لحاظ نشده است. از سوي ديگر خبرگزاري فارس اعلام كرد: در حالي كه كش و قوس‌ها در امريكا در قبال برجام ادامه دارد، مازي هيرونو سناتور دموكرات ايالت هاوايي اين كشور حمايت خود را از برنامه جامع اقدام مشترك رسما اعلام كرد. وي نخستين زن آسيايي راه‌يافته به كنگره امريكا است و با پيوستن او به موافقان توافق هسته‌يي، جبهه دموكرات‌ها بيش از پيش تقويت خواهد شد.

  حمايت 340 خاخام يهودي از توافق هسته‌اي
در همين راستا خبرگزاري هيل گزارش داد: 340خاخام يهودي در نامه‌يي با اعلام حمايت خود از توافق هسته‌يي از اعضاي كنگره نيز خواستند تا از اين توافق حمايت كنند. در نامه آنها خطاب به كنگره امريكا آمده است: ما از اعضاي سنا و مجلس نمايندگان كنگره درخواست مي‌كنيم تا از توافق هسته‌يي با ايران حمايت كنند. به گزارش ايسنا، اين نامه توسط آمينو، جامعه چندمليتي يهوديان امريكاي شمالي منتشر شده است. اين گروه اعلام كرده امضاكنندگان اين نامه خاخام‌هايي از همه فرقه‌هاي يهوديت بوده‌اند؛ همچنين آنها هدف انتشار اين نامه را مخالفت با باوري غلط مبني‌بر اينكه همه يهودي‌هاي امريكايي با اين توافق مخالفند دانست. امضا‌كنندگان اين نامه به كنگره تاكيد كرده‌اند كه عواقب رد اين توافق بسيار گسترده‌تر خواهد بود. در اين نامه همچنين آمده است: ما نگرانيم كه عواقب رد توافق هسته‌يي در كنگره از هم پاشيدن رژيم تحريم‌هاي بين‌المللي، ايجاد مسابقه تسليحاتي در خاورميانه و نيز انزواي اسراييل و امريكا در جامعه بين‌المللي باشد.
 

برچسب‌ها: