به گزارش روز سهشنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز، دو منبع آگاه اعلام کردند که دولت ترامپ قصد دارد متحدان اروپایی را برای خرید تسلیحات آمریکایی بیشتر برای اوکراین پیش از مذاکرات صلح با مسکو تحت فشار قرار دهد؛ اقدامی که به گفته این دو منبع میتواند موقعیت کییف را در مذاکرات بهبود دهد.
رویترز خاطرنشان کرده است که چنانچه طرح یاد شده رسمیت یابد، می تواند به رهبران کییف که از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید نگران آینده حمایت غرب هستند، اطمینان لازم را بدهد.
این خبرگزاری یادآور شده است که کشورهای اروپایی در دوران ریاستجمهوری جو بایدن نیز برای اوکراین تسلیحات آمریکایی خریداری کرده بودند.
این دو منبع که خواستند نامشان فاش نشود، به رویترز تاکید کردند که در نشست امنیتی مونیخ در هفته جاری، مقامات آمریکا از جمله کیت کلاگ فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین درباره خرید احتمالی تسلیحات با متحدان اروپایی گفتوگو خواهند کرد.
آنها افزودند که که طرح یاد شده تنها یکی از چند موردی است که واشنگتن درباره تداوم ارسال محمولههای تسلیحاتی از آمریکا به کییف بدون صرف هزینه قابل توجه مورد بحث قرار میدهد.
کلاگ دیروز دوشنبه در مصاحبهای با رویترز ضمن خودداری از تائید این طرح، گفت: «ایالات متحده همواره فروش تسلیحات ساخت خود را دوست دارد، زیرا این امر اقتصاد ما را تقویت می کند. گزینه های زیادی وجود دارد. همه چیز در حال حاضر عملیاتی است».
مقامات آمریکایی در روزهای اخیر گفتهاند که دولت ترامپ به دنبال آن است تا میلیاردها دلاری را که واشنگتن برای جنگ در اوکراین هزینه کرده است، جبران کند و در همین راستا اروپا باید کمک بیشتری به کییف داشته باشد.
مایک والتز مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه خبری «انبیسی» گفت: «من فکر میکنم یک موضوع اساسی این است که اروپاییها باید صاحب این نبرد شوند». وی در ادامه از ارائه توضیحات بیشتر خودداری کرد. سفارت اوکراین در واشنگتن نیز تاکنون به درخواستها برای اظهار نظر در این زمینه واکنشی نشان نداده است. از همین رو مشخص نیست که آیا آمریکا قصد دارد از کشورهای اروپایی بخواهد تسلیحات ساخت خود را از طریق قراردادهای تجاری خریداری کنند یا به طور مستقیم از انبارهای متعلق به ایالات متحده.
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری خود بارها گفته بود که تمام کمکهای واشنگتن به اوکراین را قطع میکند. اما برخی مشاوران او در پشت صحنه استدلال کرده اند که ایالات متحده باید به حمایت نظامی از کییف ادامه دهد، به ویژه اگر مذاکرات صلح تا اواخر سالجاری به تعویق افتد.
بایدن از زمان آغاز این جنگ در فوریه ۲۰۲۲ (۵ اسفند ۱۴۰۰) تا پایان دولتش بیش از ۶۵ میلیارد دلار کمک امنیتی به اوکراین ارائه کرد.
رویترز در بخشی دیگر یادآوری کرده است که مارک روته دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ماه گذشته میلادی گفت که اروپا هزینه تسلیحات آمریکا برای اوکراین را پرداخت خواهد کرد.
این خبرگزاری در پایان با اشاره به پیشنهاد ترامپ برای دسترسی به منابع معدنی و زیر زمینی اوکراین در ازای دریافت تسلیحات نوشت: مقامات ایالات متحده امیدوارند که یک قرارداد معدنی را با اوکراین رسمی کنند تا بدین ترتیب اجازه دسترسی به ذخایر غنی این کشور را در ازای ارسال کمک بدهند.