جوان آنلاین: راهپیمایی وحدتآفرین ۲۲ بهمن امسال همراه با حمایت قاطع مسئولان نظام از مواضع صریح رهبرمعظم انقلاب درباره نفی مذاکره با امریکا و تهدیدات ایشان نسبت به رفتار خصمانه احتمالی این کشور، مجدداً وحدت ملی در کشور را به نمایش گذاشت. از طرفی، حضور حداکثری مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن این پیام قاطع را به دشمن مخابره کرد که «راهبرد فشارحداکثری برای فروپاشی از درون» باید به بایگانی سپرده شود. در واقع، بر خلاف تکاپوی غرب و حامیان منطقهای آن برای ایجاد اختلاف آرا در ایران در مقابله با دشمنان، نگاه رسمی کشور همچون ۴۶ سال گذشته، یکدستی و اتحاد علیه نیات استکباری امریکا و متحدان آن است.
همزمان با مراسم جشن مردمی انقلاب اسلامی، مسئولان و دولتمردان، مواضع اصولی خود را در حفاظت از انقلاب اسلامی بیان و به عزم خود در رفع هر گونه تهدید علیه ایران تأکید کردند.
فریبکاری، ابزار ناکارآمد امریکا
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در راهپیمایی ۲۲ بهمن در جمع مردم مؤمن و ولایتمدار همدان، ضمن تأکید به اتکا به نیروی مردم ابراز داشت که اجازه نمیدهیم کسی با تهدید و تحریم اراده خود را به ایران تحمیل کند: «ترامپ فریبکارانه با تشدید تحریم و فشارها حرف از مذاکره میزند.» وی با تأکید بر سابقه طولانی بدعهدی امریکا در توافقات مختلف، چون برجام، اظهار داشت: «امروز با رئیسجمهوری در امریکا مواجه هستیم که به سیاست فشار حداکثری در برابر ایران بازگشته و جالب اینکه در حالی که سندی را امضا میکند و بخشنامهای را به دولتش صادر میکند که بزرگترین فشارها را به مردم ایران وارد کنند و همزمان برای فریبکاری حرف از مذاکره و آمادگی برای مذاکره میزند.»
امکان تدابیر پیچیده در ازای محدودیت
محسن پاکنژاد، وزیر نفت نیز در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن در واکنش به صحبتهای اخیر ترامپ گفت: «سیاست فشار حداکثری یک سیاست شکست خورده است و آرزوی به صفر رساندن صادرات نفت ایران را هرگز نخواهند دید.» وی با بیان اینکه متناسب با شرایطی که پیشروی ماست، حتماً کارکنان متخصص صنعت نفت در حوزههای مختلف اعم از تولید تا کارشناسانی که در حوزه صادرات فعالیت میکنند، تدابیر ویژه و مناسبی را اتخاذ میکنند، گفت: «هرچه محدودیت ما بیشتر شود، تدابیر اتخاذشده نیز پیچیدهتر خواهد بود.»
تحریم بیشتر، دستاورد بیشتر
سردار تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا که اعلام کرده میخواهد صادرات نفت ایران را به صفر رساند و اینکه پاسخ ایران چه خواهد بود، گفت: «اینها قادر نیستند به اهداف خود برسند. ما ۴۶ سال در برابر اینها ایستادگی کردیم، اینها نمیتوانند مسلمانان را بشکنند. در غزه مسلمانان با دست خالی در مقابل رژیم سفاک، کودککش و خونریز، بیش از ۱۵ ماه مقاومت دفاع کردند. بنابراین، قطعاً با تحریمها نمیتوانند یک کشور بزرگتر را بشکنند. اینها هرچقدر ما را تحریم کردند ما به دستاوردهای بزرگتری دست یافتیم. ترامپ قادر به عملی کردن تهدیدات خود درباره به صفر رساندن صادرات نفت ایران نیست.» تنگسیری ادامه داد: «در سالهای اخیر، جمهوری اسلامی ایران در برابر اقدامات خصمانه، واکنش متقابل نشان داده است. بهعنوان نمونه، در پاسخ به توقیف یک نفتکش ایرانی، ایران نیز نفتکش طرف مقابل را توقیف کرد. این سیاست بر اساس عدم پذیرش زورگویی و دفاع از حقوق ملی است.»
ترامپ کور خوانده
برخی از چهرههای حامی دولت هم واکنشهایی مشابه داشتند. عمادالدین باقی، فعال سیاسی اصلاحطلب، در واکنش به فرمان جدید دونالد ترامپ درباره ایران، در توییتی نوشت: «باخواندن فرمان ترامپ احساس توهین و تحقیر و خشم یافتم. مردک تروریست به رژیم قصاب اسرائیل بمبهای ۲۰۰۰ پوندی میدهد که در برابرش مردمی بدون پدافند هستند، آنوقت از موضع متکبرانه عقل کل و فرمانده عالم فرمان میدهد که ایران نباید موشک و تسلیحات متعارف، یعنی توان دفاعی، داشته باشد! و با فشار حداکثری میخواهد ۹۰ میلیون نفر را به فقر و فلاکت بکشاند تا اراده جبارانه شان را پیش ببرد، اما قطعاً کور خواندهاند».
آنچه این اجماع نظرها را تقویت میکند، این است که اولاً بر اساس تجربههای گذشته، جمهوری اسلامی ایران قابل تحریم شدن نیست، چون به خوبی ابزارهای لازم برای مقابله را دارد. ثانیاً دوران تهدید ایران گذشته و ترامپ نمیتواند با لفاظی و تهدید ایران را وادار به هر کاری کند. ثالثاً همین خوی استکباری او ضرورت توسعه توانمندیهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران را دو چندان کرده است. چنانچه ایران از ابتدای انقلاب، به موازات فشارهای بینالمللی و تهدیدات نظامی امریکا و رژیم صهیونیستی توان آفندی و پدافندی خود را در زمینههای مختلف ارتقا داده و به روز کرده است. نمونه آن، حمله مستقیم و موفقیتآمیز موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی است که سبب فروپاشی معادلات بازدارندگی و تهاجمی امریکا نه تنها درسرزمینهای اشغالی که در کل منطقه شد. به نحوی میتوان گفت که امریکا در برابر هر گونه تهدید، با تهدیدی غیر قابل پیش بینی و کارا مواجه شده است. در مجموع، به تعبیر رهبر معظم انقلاب آن عامل مهمی که تاکنون سبب ایجاد چنین اقتضائات و پیشرفتها در کشور شده و آن را در آینده نیز از مشکلات عبور خواهد داد، اتحاد مردم و تعهد و پشتکار مسئولان برای حل مشکلات است.
احیای مذاکره برای مذاکره
در نهایت مواضع قاطعانه، تعیین کننده و همچنین تهدیدات متوازن موجود در بیانات رهبر معظم انقلاب و در ادامه در اظهارات مسئولان کشوری و لشکری، کاخ سفید را مجبور به افشای ماهیت «مذاکره» و عقبنشینی از مواضع تهاجمی قبل کرد. در همین راستا، ترامپ، رئیسجمهور امریکا پس از بیانات رهبر انقلاب در گفتوگو با نیویورکپست بار دیگر از تمایلش برای مذاکره و توافق با ایران و ترجیح آن به بمباران ایران سخن گفت. اظهارات ترامپ درباره لزوم توافق با ایران، منعکس کننده این واقعیت است که امریکا در تصوری که درباره اجرا کردن فشار حداکثری به عنوان پلتفرمی برای وادار کردن ایران به توافق تأمین کننده منافع خود داشت با شکست مواجه شده و اکنون در تعیین راهبرد علیه جمهوری اسلامی دچار خطای محاسباتی شده است. از سوی دیگر به گفته کارشناسان، ترامپ بهدنبال اعمال قدرت بر ایران است و اقدامات وی نشان میدهد که او تمایلی برای تعامل سیاسی مثبت و انجام مذاکره از موضع برابر با ایران ندارد. این اظهارات وی که تهدیدات پیشین را در بطن خود قرار داده برای ایجاد پنجره زمانی کوتاه جهت گرفتن امتیاز است.